Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Άρχισαν τα όργανα

Έχουμε κατ΄επανάληψη γράψει σε αυτό το ιστολόγιο τις απόψεις μας για τη συλλογική συμφωνία ΟΕΝΓΕ -Υπουργείου Υγείας.

Η διαφωνία μας έγκειται και στο περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνίας και στο τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε η διαδικασία αποδοχής της και βεβαίως στο τρόπο με το οποίο έκλεισαν οι κινητοποιήσεις του φθινοπώρου , χωρίς να έχει στα χέρια της τίποτε άλλο η ΟΕΝΓΕ παρά μόνο τη δέσμευση του Αβραμόπουλου. Αργότερα είχε και την υπογραφή του.

Ξέρουμε ότι πικραίνουμε και κάποιους φίλους μας για αυτό αλλά δυστυχώς αυτή είναι η άποψή μας.

Θα μας πείτε : Μα είναι τίποτα η υπόσχεση και η υπογραφή ενός υπουργού;
Ναι, του συγκεκριμένου.

Ο οποίος παρεμπιπτόντως την κυβερνητική πολιτική υλοποιεί. Απλά βάζει και τη δική του... προσωπική χροιά σε αυτή τη πολιτική.

Ο σχεδιασμός του ήταν μέσω υποσχέσεων να "κλείσει" τις κινητοποποιήσεις , να πάρει την υπογραφή της ΟΕΝΓΕ για να "σπάσει" το 48ωρο και να φορτώσει τα υπόλοιπα στον διάδοχό του στο ΥΥΚΑ. Στο πρώτο σκέλος πέτυχε.

Δυστυχώς όμως γι αυτόν , λογάριαζε χωρίς τον "ξενοδόχο"! Έμεινε στο ΥΥΚΑ.
Τώρα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Προφανώς λοιπόν κάποια στιγμή θα φέρει στη Βουλή και τη συλλογική συμφωνία των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία, για να είμαστε και ακριβείς, προς το παρόν δεν είναι συμφωνία αλλά μνημόνιο.

Αυτή η συμφωνία με τη μορφή που υπογράφηκε δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ.
Θα συναντήσει νομικά , συνταγματικά και οικονομικά εμπόδια.
Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει να τηρηθούν, ούτε οι προσλήψεις να γίνουν.

Ζήτημα είναι αν θα περάσει έτσι όπως είναι και από την ολομέλεια της Βουλής.

Γι αυτό η κυβέρνηση δια του υπουργού της την "τραβάει" όσο γίνεται πιο πίσω χρονικά.
Απλά ό,τι ψηφιστεί θα αποτελέσει προεκλογικό τάξιμο και μετά....

Επιπλέον η Ολομέλεια της Βουλής, συνταγματικά, έχει κάθε δυνατότητα να ψηφίσει ό,τι θέλει, χωρίς να υπάρχει ούτε δυνατότητα καταφυγής σε διαιτησία από την ΟΕΝΓΕ, ούτε νομική καταγγελία της συμφωνίας.

Μπορεί να υπάρξει μόνο πολιτική και συνδικαλιστική καταγγελία.

Και για να σας δώσουμε το κλίμα διαβάστε ένα σχετικό τμήμα της συνέντευξης που έδωσαν σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ :

...
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μια ερώτηση για τον κ. Φλωρίδη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μας έχουν ενημερώσει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου δεν έχει δεχτεί ακόμα την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση. Εσείς θέτετε ζητήματα σχετικά με τη σύμβαση όσον αφορά την ύπαρξή της. Υπάρχει ένα στοιχείο αμφισβήτησης. Επειδή αμφιβάλλω αν το ΠΑΣΟΚ δε γνωρίζει τη σύμβαση μιας και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Υπάρχει κάποιο θέμα επί της ουσίας που θέτει το ΠΑΣΟΚ για το κείμενο της σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών με το Υπουργείο Υγείας;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Για ποια σύμβαση να μιλήσουμε όταν, επαναλαμβάνω, την 1η Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκε από τον Υπουργό και τον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και τη 15η Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπογραφεί. Για ποια σύμβαση θα μιλήσουμε; Υπογράφηκε πρόκειται να υπογραφεί; Τι είναι η σύμβαση αυτή;

Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τι υπέγραψαν;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Υποτίθεται ότι η σύμβαση αυτή ένα κείμενο που εμφανίστηκε κάπου έχει την υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου και του Προέδρου της ΟΕΝΓΕ του εκλεκτού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ζήτημα αν αυτή η σύμβαση είναι υπαρκτή με την έννοια που ο νόμος προβλέπει, δηλαδή τι προβλέπει ο νόμος; Προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και από τον Υπουργό Οικονομικών για όλα τα ζητήματα τα οποία ρυθμίζει και στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή.

Μέχρι αυτή τη στιγμή αγνοούμε σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Αβραμόπουλου, όχι τις δικές μας, ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου λέει ότι την υπέγραψε στις 15 Ιανουαρίου λέει ότι πρόκειται να την υπογράψει. Δε γνωρίζουμε αν τελικώς και τι έχει συμβεί. Αν έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και κυρίως αν έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας και τελικώς αν θα έρθει και πότε θα έρθει στη Βουλή. Εμείς διερμηνεύουμε αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να εκφράσουμε την αγωνία των γιατρών της χώρας που κάθε φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια υπόσχεση του κ. Αβραμόπουλου η οποία δεν τηρείται και που δημιουργεί ένα καθεστώς διαρκούς αναβρασμού στα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό το ζήτημα θέτουμε με την έννοια υπάρχει η σύμβαση;

Πού είναι η σύμβαση; Θα έρθει η σύμβαση στη Βουλή; Πότε θα έρθει; Ακούμε από την 1η Δεκεμβρίου ότι όπου να ‘ναι έρχεται. Δεν την έχουμε δει ακόμα. Επομένως για ποια σύμβαση το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για αυτήν που υπογράφηκε ή γι’ αυτή που πρόκειται να υπογραφεί; Είναι απλά τα θέματα. Εγώ αναφέρομαι σε δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου δεν είναι από το μυαλό μου αυτά. Και σε διαρκείς υποσχέσεις που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις που κάνει το Υπουργείο Υγείας. Ότι θα έρθει μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου στη Βουλή να ψηφιστεί. Δεν ήρθε.

Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν υπάρχει σύμβαση ίσως να διευκολύνετε αργότερα τον κ. Υπουργό όταν θα πει ότι δεν έχω υπογράψει και ποτέ.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συνυπογράφον.

Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρουσία του κ. Λαοπόδη έγινε η υπογραφή.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δε με ενδιαφέρει η παρουσία οποιουδήποτε. Εγώ μιλώ πάνω σε επίσημα πράγματα. Αντισυμβαλλόμενος του κ. Αβραμόπουλου δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ ήταν η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών. Επομένως αν υπάρχει ζήτημα εξαπάτησης ή όχι δεν ξέρω, εντέλει αυτή θα είναι η Ομοσπονδία. Το ΠΑΣΟΚ θέτει τα ζητήματα και επαναλαμβάνω τα θέτει ακούγοντας την κραυγή των γιατρών την αγωνία την οποία κάθε μέρα μεταφέρουν από τον τρόπο που εκφράζονται ότι τι γίνεται με αυτή τη σύμβαση. Αυτό λέμε. Άρα το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί επισήμως έπ’ αυτού όταν η σύμβαση και αν ποτέ έρθει στη Βουλή. Κατατεθεί ως επίσημο κυβερνητικό κείμενο δηλαδή. Μέχρι τότε επί ποίου θέματος να τοποθετηθούμε;

Δηλαδή, όταν σας λέω ο κ. Υπουργός και νομίζω ότι ξέρω ελληνικά και τα καταλαβαίνουμε όλοι όταν λέει ότι είμαστε στο τελικό στάδιο να υπογράψουμε τη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας των Γιατρών τι σημαίνει αυτό; Όποιος το διαβάζει και δεν ξέρει τα προηγούμενα πιστεύει ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση. Αν το διαβάσεις αν έρθεις στην Ελλάδα στις 15 του μηνός και ακούσεις αυτή τη δήλωση τι θα φανταστείς; Ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση. Έτσι δεν είναι; Τι να κάνουμε εμείς τώρα; Έχουμε μιλήσει πάρα πολύ καθαρά για το ζήτημα αυτό.




ΥΓ 1:Νομίζω ότι οι παροικούντες εν Ιερουσαλήμ κατανοούν πλήρως ...το κείμενο.
ΥΓ 2:Ο Β.Βενιζέλος είναι συντάκτης της εφημερίδας "Αυγή"
ΥΓ 3:Ο Γ.Φλωρίδης είναι επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ
ΥΓ 4:Το κείμενο της συνέντευξης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
ΥΓ 5:Ανάλογο... κλίμα σχετικά με τη συλλογική συμφωνία των γιατρών υπάρχει και σε πολλά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
ΥΓ 6:Οι υπογραμμίσεις στο κείμενο του αποσπάσματος της συνέντευξης είναι δικές μας