Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Πληρωμή ή ...θάνατος!

Κάποτε μαθαίναμε ότι σύνθημα των αγωνιστών του ΄21 ήταν το Ελευθερία ή Θάνατος.

Στο σύγχρονο Ελληνικό καπιταλισμό και ιδιαίτερα στο λεγόμενο Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας , που ούτε "Δημόσιο" είναι πλέον , ούτε" εθνικό", ούτε "σύστημα" ,φαίνεται ότι οι κατευθύνσεις που δίνονται είναι για ένα νέο σύνθημα : ή πληρώνεις ή ...περιμένεις!

Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για σχετική εγκύκλιο που διακινεί η διοίκηση του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"

«Κανένας ασθενής δε θα μεταφέρεται στο χειρουργείο χωρίς ασφαλιστικό φορέα ή χωρίς να έχει προκαταβάλει το 50% του πιθανολογούμενου κόστους υλικών και νοσηλείας του εκτός αν ο υπεύθυνος γιατρός δικαιολογήσει εγγράφως τους λόγους του κατεπείγοντος περιστατικού και του κινδύνου που διατρέχει ο ασθενής (απώλεια της ζωής του) σε περίπτωση που δε γίνει η επέμβαση και δεν τοποθετηθούν τα υλικά».

Μόνο, δηλαδή, με την απειλή του θανάτου μπορεί να γίνει αυτό που έπρεπε να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους: Δηλαδή, η δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας. Οι ίδιες «οδηγίες» απευθύνονται και προς τα εργαστήρια του «Ευαγγελισμού» καθώς τα έξοδα του νοσοκομείου για χημικά αντιδραστήρια δεν αντισταθμίζονται με τα έσοδα απ' τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων. Οι οδηγίες συνοδεύονται από εκκλήσεις προς το προσωπικό να συνδράμει στην είσπραξη των απαραίτητων ποσών «ώστε να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα» του νοσοκομείου.



Πληρωμή ή... θάνατος λοιπόν!