Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Επικίνδυνες πρακτικές σε βάρος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων

Αντιγράφουμε απο το σημερινό "Ριζοσπάστη".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επικίνδυνες πρακτικές σε βάρος της αιμοδοσίας

Αντί να προχωρήσει στις αναγκαίες για τη λειτουργία των μονάδων προσλήψεις, κατηγορεί τα νοσοκομεία ότι δεν εφαρμόζουν το προβλεπόμενο ωράριο και προωθεί σύμπτυξη των αιμοδοσιών

Η ανάγκη για προσφορά αίματος συνθλίβεται από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της Υγείας

Σε επικίνδυνες πρακτικές για την ασφαλή λειτουργία των αιμοδοσιών της χώρας προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς τις υποχρεώνει σε δωδεκάωρη λειτουργία τη στιγμή που έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα πρωινά ωράρια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βρίσκονται υπό επεξεργασία σχέδια για τη σύμπτυξη αιμοδοσιών όμορων νοσοκομείων στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας και της κάλυψης εκ των ενόντων των αναγκών, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων.

Αυτή η δραματική εξέλιξη διαγράφεται με δεδομένη τη μόνιμη αδυναμία κάλυψης των εκρηκτικών αναγκών της χώρας σε αίμα - μια αδυναμία που αναγνώρισε και ο γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Βασίλης Ριζάς σε χτεσινή εκδήλωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του υπουργείου Υγείας. Οπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα δεν ξεπερνά τις 250.000 μονάδες, όταν οι ετήσιες ανάγκες είναι 600.000 μονάδες. Ετσι το έλλειμμα καλύπτεται, κυρίως απ' το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των αρρώστων με την έκκληση «φέρε αίμα για να μεταγγιστεί ή να εγχειριστεί ο συγγενής σου». Ενα μικρό μέρος προσφέρεται απ' το στρατό, ενώ γίνονται και εισαγωγές 30.000 μονάδων απ' την Ελβετία.

Πέρα από το ότι δεν έχει εφαρμοστεί ένα σύστημα για την προαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας, ακόμα και τα ελάχιστα βήματα που επιχειρούνται εμποδίζονται απ' την πολιτική των κυβερνήσεων που μεταφράζονται με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις αιμοδοσίες. Ετσι ορισμένες αιμοδοσίες, όπως του Ευαγγελισμού, αναγκάστηκαν να περιορίσουν για «λόγους ασφαλείας το ωράριο διενέργειας των αιμοληψιών».


Επικίνδυνο και προκλητικό φιρμάνι

Και αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με επείγουσες διαδικασίες τις εκρηκτικές ανάγκες, έστειλε, διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου, ένα φιρμάνι (1.2.2009) προς τα νοσοκομεία, με επικίνδυνη λογική για την ασφάλεια των αιμοληψιών.

«Υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι ορισμένες υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας δεν τηρούν το ωράριο διενέργειας των αιμοληψιών που έχουμε ορίσει απ' το 1996», αναφέρει ο γγ του υπουργείου Υγείας και υπενθυμίζει ότι το ωράριο είναι «από 8 πμ - 8 μμ με ή χωρίς μεσημεριανή διακοπή για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και λοιπών αργιών που θα διενεργούνται από απ' τις 8.30 έως τις 2.00 μμ». Ο γγ του υπουργείου κάνει λόγο και για «έκτακτες εντός ωραρίου αιμοληψίες», ενώ καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων να συνδράμουν τους διευθυντές των αιμοδοσιών και να καλύψουν τα κενά απ' τους εφημερεύοντες γιατρούς των νοσοκομείων!

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Ευαγγελισμού, που σταμάτησε τις απογευματινές αιμοληψίες απ' το Μάη του 2008. Στο έγγραφο, αφού περιγράφεται η οικτρή κατάσταση των ελλείψεων, επισημαίνεται: «Η έλλειψη προσωπικού βρίσκεται στο 46% κάτω του προβλεπόμενου ορίου προσωπικού. Προβλέπονται από 75 έως 52 άτομα και εδώ εργάζονται μόνο 28». Ετσι η αιμοδοσία αναγκάστηκε να πάρει τα εξής «προσωρινά μέτρα άμεσης ανάγκης»:

* Να γίνονται αιμοληψίες μόνο τις πρωινές ώρες 8.30-14.30 τις καθημερινές (και το Σάββατο 9.00-14.00).

* Να σταματήσουν οι εξορμήσεις για εξωτερικές αιμοληψίες.

* Να καλύπτονται πλήρως τα έκτακτα χειρουργεία.

Τεράστιες ελλείψεις

Ακόμα, οι ελλείψεις αυτές οδηγούν στην καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων και των μη επειγουσών εργαστηριακών εξετάσεων. Για να εφαρμοστεί το πλήρες ωράριο των αιμοληψιών ο Ευαγγελισμός χρειάζεται 8 νοσηλευτές, 8 τεχνολόγους, 3 γιατρούς και έναν διοικητικό υπάλληλο. Παρότι στον Ευαγγελισμό είναι κενές 1.381 οργανικές θέσεις, εντούτοις δεν υλοποιήθηκαν ούτε οι υποσχέσεις για την πρόσληψη 140 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του Γενάρη. Ετσι το Σωματείο οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 28 και 29 Γενάρη 2009, στα επείγοντα του νοσοκομείου, στις 8.30 πμ.