Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Με ταχύ ρυθμό σε εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικής γαλέρας

Στις  10 Φλεβάρη , μετά τη μεγαλειώδη πανιατρική κινητοποίηση είχαμε δημοσιεύσει ένα κείμενο ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Πέντε μήνες μετά, έχουμε την άποψη ότι  όλες οι εξελίξεις τείνουν να επαληθεύσουν όσα είχαμε αναφέρει.

Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το ιατρικό σώμα στο μεγαλύτερο μέρος του δέχεται μια σφοδρή , πολυμετωπική , καταιγιστική επίθεση.
Δεν πλήττεται μόνο το μισθωτό τμήμα του αλλά και εκείνο το τμήμα του που αξιοπρεπώς (είναι αλήθεια) επιβίωνε από την αυτοαπασχόληση και τις συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων ,των επαγγελματιών και εμπόρων.
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις συμβάσεις με τον νέο ΕΟΠΥΥ είναι χαρακτηριστικά.
Οι χθεσινές διαρροές προς τα ΜΜΕ από τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου με τον Παπανδρέου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Αν  κάποια τμήματα του ιατρικού σώματος δεν το έχουν πάρει είδηση μέχρι τώρα, και εξακολουθούν να νιώθουν και να συμπεριφέρονται σαν «ευγενείς και αριστοκράτες της  βικτωριανής εποχής»   να τους το θυμίσουμε πολύ γλαφυρά:
ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΦΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΣΟΥΝ  ΣΑΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΑΡΝΙΑ!
Το καπιταλιστικό σύστημα παγκόσμια και στην Ελλάδα βαίνει με ταχείς ρυθμούς , λόγω και της δομικής κρίσης που το μαστίζει, σε μια άλλη εποχή, εντελώς διαφορετική από αυτή που ζήσαμε και αντλήσαμε παραστάσεις  μέχρι τώρα .  
Στρώματα που κάποτε τα είχε με τη μια ή την άλλη μορφή  ευνοήσει, για να μπορέσει να επιβιώνει και να επιβάλλεται, δεν τα χρειάζεται πια.

Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες, δεν θα είναι μακρύς ο χρόνος που στη χώρα μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας,  θα φυτρώσουν επιχειρήσεις υγείας (και στο χώρο της ΠΦΥ) ελληνικές και ξένες (θα προσέξατε σήμερα στην επικαιρότητα το ενδιαφέρον ήδη γερμανών επενδυτών) που θα απασχολούν γιατρούς ( που θα παρακαλούν για μια δουλειά)  με μισθούς… προγραμμάτων stage .

Αν μας νομίζετε υπερβολικούς και κινδυνολόγους , κρατήστε τούτο το δημοσίευμα και θα τα …ξαναπούμε.

Είναι ανέφικτες και χωρίς νόημα οι όποιες ιδέες και προτάσεις , που προέρχονται από τα πιο «καλοστεκούμενα» οικονομικά στρώματα  των γιατρών για διαλόγους, συζητήσεις και διευθετήσεις  με το υπουργείο Υγείας.
Τίποτε πλέον δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε πρότερες καταστάσεις.
Σήμερα το πραγματικό συμφέρον ενός μεγάλου τμήματος του ιατρικού κλάδου  αντικειμενικά ταυτίζεται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας  των εργαζομένων.
Γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις που πλήττουν τους γιατρούς (και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς) πλήττουν ταυτόχρονα και την τεράστια λαϊκή εργαζόμενη  πλειοψηφία . Οδηγούν σε ένα σύστημα υγείας με πολύ χαμηλό επίπεδο παροχών, που θα αναγκάζει ολοένα και περισσότερους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να πληρώνουν από την τσέπη τους .
Και όσους το σύστημα  τους οδηγήσει στο απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο , τους περιμένει ο καιάδας και  ο αφανισμός (και βιολογικός)!
Δεν φθάνει λοιπόν σήμερα να λέμε  κανείς γιατρός να μην υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ!
Σήμερα τα συμφέροντα της τεράστιας λαϊκής πλειοψηφία απαιτούν ένα καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα όλων των βαθμίδων φροντίδας  και περίθαλψης που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στα πλαίσια της λειτουργίας του με αξιοπρεπείς αμοιβές, όρους και συνθήκες  εργασίας  όλους τους γιατρούς αλλά και υγειονομικούς της χώρας.

Με αυτό το στόχο πρέπει  να ταχθούν οι γιατροί και με τα συμφέροντα της εργαζόμενης λαϊκής πλειοψηφίας να συμπορευτούν.

Διαφορετικά  θα οδηγηθούν από κάποιους καλοθελητές του κλάδου ως πρόβατα επί σφαγή.
Και ας αργεί κάπως ακόμη το Πάσχα…