Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μέχρι τον Νοέμβρη θα έχουν "κλείσει" το ζήτημα της ιατρικής ειδικότητας!

Αυτό είπε ξεκάθαρα σήμερα  ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στο Ραδιοφωνικό Σταθμό FLASH. ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μέχρι στιγμης έχει μόνο εισήγηση για επιβολή εξετάσεων !
Η πλάκα είναι ότι ισχυρίζεται ότι έτσι θα εξαλείψει την αναμονή για ειδικότητα! 
Το ότι θα αφήνουν  χιλιάδες νέους γιατρούς χωρίς ειδικότητα ...δεν αναφέρεται.
Συζητά ακόμη και το θέμα ένταξης της ειδικότητας μέσα στις σπουδές των ιατρικών τμημάτων (με αύξηση βεβαίως των ετών σπουδών ) και εξοικονομώντας βέβαια... και τους μισθούς χιλιάδων ειδικευομένων!!!
 Ανακοίνωσε ότι η έναρξη "διαλόγου" θα γίνει τέλος Σεπτέμβρη.
Χαρακτηριστικά αναδημοσιεύουμε το παρακάτω απόσπασμα από την συνέντευξη του υπουργού:

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Επειδή είναι πολύ επίκαιρο το θέμα της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου της συναδέλφισσας Υπουργού Παιδείας για τα ΑΕΙ, επειδή όπως πολλοί σπεύδουν να πουν, είναι ίσως μοναδική ευκαιρία για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά έναν ευαίσθητο τομέα όπως ο τομέας της υγείας, να έχουμε συναίνεση ανάμεσα στις δυο μεγάλες παρατάξεις, εάν υπάρξουν κάποιες αλλαγές που την τελευταία ώρα κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν.
Εν πάση περιπτώσει, θέλω το σχόλιό σας, αλλά θέλω να κερδίσω και μια είδηση γιατί σας άκουσα πριν από μικρό χρονικό διάστημα να λέτε ότι έχετε μια ιδέα για τον τρόπο που θα πηγαίνουν οι γιατροί μας, που θα μπαίνουν στην ειδικότητα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χαίρομαι που το έχετε ακούσει αυτό.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Και ταιριάζει νομίζω με το θέμα αυτό των ημερών.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, γιατί είναι θέμα που αφορά τη μετά την Ιατρική Σχολή πορεία, των αποφοίτων πια της Ιατρικής και όχι των φοιτητών. Κατ' αρχάς βάζετε δυο θέματα:
Να πω πρώτα απ’ όλα, χωρίς περιστροφές, την υποστήριξή μου στην Υπουργό Παιδείας για τη μεγάλη θεσμική αλλαγή που επιχειρεί, τη βεβαιότητά μου ότι μ’ αυτή την παρέμβαση επιτυγχάνεται μια διαρθρωτική αλλαγή που δίνει λύσεις σε προβλήματα τριών δεκαετιών. Τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο ήθελαν αλλαγή, δε σημαίνει όμως αυτό, ότι αρκεί να συμφωνούμε στα λόγια, πρέπει να περνάμε και στην πράξη.
Αισθάνομαι ότι η κα Διαμαντοπούλου μέχρι στιγμής τη συζήτηση την πήγε σε βάθος και έκανε αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σεβάστηκε το διάλογο, δεν έκανε έναν προσχηματικό διάλογο και εμπιστεύομαι τις διαρθρωτικές αλλαγές που η κα Διαμαντοπούλου επιχειρεί. Δε θέλω να μπω στη θέση της για να κατευθύνω τον κοινοβουλευτικό διάλογο τις επόμενες ώρες. Η αρμόδια Υπουργός ξέρει πώς θα το κάνει. Εγώ επιβεβαιώνω και στα αυτιά των ακροατών αυτό θέλω να είναι σαφές, ότι επιχειρεί η Άννα Διαμαντοπούλου μια πολύ μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή την οποία είχε ανάγκη, πραγματική ανάγκη το ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Τώρα τι σκεφτόμαστε εμείς να κάνουμε για το θέμα των αποφοίτων της Ιατρικής: Οι απόφοιτοι της Ιατρικής για να γίνουν γιατροί, μπαίνουν σε κάποιες πολύχρονες διαδικασίες αναμονής για την ένταξή τους σε ειδικότητα. Στην Ψυχιατρική, ενημερώθηκα από την πρώτη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο, η αναμονή φτάνει τα 10 και τα 11 χρόνια.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κι όχι μόνο στην Ψυχιατρική.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο μέσος όρος αναμονής είναι 5 χρόνια. Πέντε χρόνια ένας γιατρός καινούργιος απόφοιτος, με όνειρα, με φιλοδοξίες, με επιθυμίες να μπει στη ζωή και να μπει δυναμικά, κάθεται και περιμένει. Αυτό το θλιβερό γεγονός πρέπει να λυθεί. Πρέπει να πάψει να υπάρχει κατ' αρχάς η αναμονή αυτή και πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μιας γρήγορης και ορθολογικής ένταξης στις ειδικότητες.
Πήρα τη σχετική γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας από τον Απρίλιο. Είπα ότι αυτό τίθεται σε διαβούλευση, δηλαδή η γνώμη του ΚΕΣΥ. Συζήτησα δυο φορές το θέμα με τους Προέδρους των Ιατρικών Σχολών της πατρίδας μας. Είχα στην αρχή τη σκέψη να ξεκινήσουμε την επίλυση του θέματος τώρα. Δεν προλάβαινα όμως με τα θέματα των συνενώσεων των νοσοκομείων, με τα θέματα της συγκράτησης των δαπανών, τα θέματα του ΟΚΑΝΑ που συζητούσαμε πριν, των μεταμοσχεύσεων. Δεν προλάβαινα να το βγάλω εις πέρα τώρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυτό..
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είχατε πει και κάτι άλλο, ότι δε θέλετε να αιφνιδιάσετε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητος και να λείπουν σε μπάνια όταν θα το ανακοινώνατε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει μια μειοψηφία η οποία καταγγέλλει αυτού του είδους τις σκέψεις, και η οποία δε θέλω να έχει το επιχείρημα ότι εγώ πήγα να τους το περάσω αυτό ενώ δεν είναι παρόντες και παρούσες οι αντίθετοι.
Θέλω, λοιπόν, τον Οκτώβριο να ξεκινήσω πια και επίσημα το διάλογο για την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου νόμου. Έχω ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να μου πει πώς θα μπορούσε να προχωρήσει. Μια άλλη ιδέα είναι να ενταχθούν οι ειδικότητες μέσα στις σπουδές των ιατρικών τμημάτων, δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να βγει, αλλά πάντως ζήτησα να μου πουν αν υπάρχουν χώρες που το ακολουθούν αυτό και πώς το έχουν κάνει.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Φαντάζομαι όχι χωρίς να αυξάνονται τα έτη πάντως;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με την αύξηση των ετών.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Περιμένω τη γνώμη του ΚΕΣΥ επ’ αυτού. Μέχρι στιγμής έχω μόνο τη γνώμη του που μιλά για τη σύνδεση με τις επιστημονικές ενώσεις των μειζόνων ειδικοτήτων, 38 είναι αυτές και την πορεία μετά προς μια διαδικασία εξετάσεων. Αυτή τη γνώμη μου έχει πει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Εγώ θα κάνω επίσημη έναρξη του διαλόγου με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι το Νοέμβριο θα το έχουμε κλείσει κι αυτό το θέμα για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε ένα πρόβλημα τριτοκοσμικό που κάποιοι κερδοσκοπούν διατηρώντας τα πράγματα όπως είναι σήμερα.