Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: Ελάχιστο πακέτο με διαγνωστικά χαράτσια


Μετά τη διοικητική συγχώνευση των δημόσιων νοσοκομείων - και την αναμενόμενη συγχώνευση 300 κλινικών - η κυβέρνηση ετοιμάζεται για - κατά την έκφραση (8.8.2011) του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου - «δυναμικό μπάσιμο» και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) απ' τις αρχές του Σεπτέμβρη. Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ «μεταφέρονται και εντάσσονται σ' αυτόν ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό, οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».

Με την ίδια λογική της δημιουργίας «οικονομίας κλίμακας» - που χρησιμοποιήθηκε για τα δημόσια νοσοκομεία - η κυβέρνηση κινείται και στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ.

Ηδη, άρχισε ο ακρωτηριασμός του ΙΚΑ καθώς απ' τις 3.12.2010 (έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος) είχε αποφασιστεί η κατάργηση 59 περιφερειακών υπηρεσιών από τις 364 συνολικά μονάδες του Ιδρύματος. Ηδη, καταργήθηκαν τα παραρτήματα στα Λιμενάρια της Θάσου, στην Πάτμο, στη Νέα Ζωή Περιστερίου και στην Καλογρέζα. Απ' την «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» προκύπτει η κατάργηση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με την ένταξή τους στις 223 αυτοτελείς μονάδες του Ιδρύματος. Τη λογική των συγχωνεύσεων στο ΙΚΑ επικαιροποίησε η διοίκηση του ίδιου του Ιδρύματος με ανακοίνωσή της (28.7.2011), όπου αναφέρεται: «Για την επίτευξη αυτών των στόχων σχεδιάζεται η συνολική οργανωτική αναδιάρθρωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων και ενοποίηση ενός σημαντικού αριθμού Υποκαταστημάτων, δράσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών και σε συγκέντρωση του προσωπικού σε δυναμικά και αποτελεσματικά Υποκαταστήματα».
Θυσία του ΟΑΕΕ στον ΕΟΠΥΥ

Με βάση τη λογική για τη «δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και λειτουργικού οργανισμού, ο οποίος θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες (ασφαλισμένους, συνταξιούχους) και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγικότητας, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας» η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ανέθεσε σε επιτροπή τη σύνταξη νέου οργανογράμματος. Με το πόρισμα ο ΟΑΕΕ κατακρεουργείται - ιδιαίτερα στην επαρχία - καθώς προτείνεται η κατάργηση 132 απ' τις 322 υφιστάμενες δομές, και η παραχώρηση, μετά τις συγχωνεύσεις, 50 δομών στον ΕΟΠΥΥ.

Ανάλογοι σχεδιασμοί «συνένωσης και συλλειτουργίας στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ» σχεδιάζονται και στον ΟΠΑΔ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, ετοιμάζεται και η συρρίκνωση των 200 Κέντρων Υγείας (ΚΥ) που ήδη υπολειτουργούν. Προβλέπεται η λειτουργία ΚΥ δύο ταχυτήτων: Τα ΚΥ τύπου Α, με 24ωρη λειτουργία, και τα ΚΥ τύπου Β, με 16ωρη λειτουργία. Δηλαδή, μετά τις 11 το βράδυ θα πάψουν να εφημερεύουν όσα ΚΥ καταταγούν στον τύπο Β. Επίσης, προβλέπεται η μετατροπή ΚΥ σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) ή απλώς Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ).

Μετά τον ακρωτηριασμό των διοικητικών και υγειονομικών μονάδων των Ταμείων και τη συρρίκνωση των Κέντρων Υγείας, θα γίνει «συμβατική λειτουργική διασύνδεση» του ΕΟΠΥΥ, εκτός απ' τα ΚΥ, και με τις «μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των ΟΤΑ». Ετσι, θα παρέχεται ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει ετοιμαστεί. «Δεν είμαστε έτοιμοι. Αυτό θα απαιτήσει πολύ χρόνο επεξεργασίας», απάντησε (8.8.2011) ο υπουργός Υγείας στο αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να του δώσει τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Διαγνωστικές κατηγορίες με ομογενοποιημένα ...χαράτσια

Ομως, η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη - εκτός απ' τις περικοπές των παροχών - να επιβάλει νέα χαράτσια στα Ταμεία με το νέο τρόπο τιμολόγησης των νοσηλίων που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οριστικοποιείται η εφαρμογή των «Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs), που μετά από μια πιλοτική εφαρμογή θα γενικευτεί η εφαρμογή τους απ' την 1.10.2011. Τα DRGs ήταν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, όμως η ανάρτησή τους στη «Διαύγεια» συνοδεύτηκε και με τις αυξήσεις στα κλειστά νοσήλια, που κυμαίνονται από 4,2 έως 29,4%, ενώ στην περίπτωση της μονοήμερης νοσηλείας στο ψυχιατρικό τμήμα η αύξηση φτάνει μέχρι και 138,9% (από 29,30 σε 70 ευρώ).

Στα DRGs κατατάχτηκαν περισσότερες από 700 ιατρικές κατηγορίες, που κοστολογήθηκαν από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης). Το κόστος αυτό ισχύει αν η θεραπεία δεν υπερβεί την προβλεπόμενη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ). Στην περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί παραπάνω απ' τη ΜΔΝ, τότε το Ταμείο θα επιβαρύνεται με αντίστοιχο ποσό της θέσης που νοσηλεύεται.

Με τα DRGs γίνονται διαφοροποιήσεις ακόμα και στην αρρώστια.

Π.χ., στα μπάι-πας καθιερώνονται 4 κατηγορίες, που αρχίζουν από 5.057 ευρώ για 7 μέρες νοσηλείας και φτάνουν στα 10.023 ευρώ για 18 μέρες νοσηλείας. Προκύπτει δηλαδή μια αύξηση από 3,5 έως 105% σε σχέση με το τιμολόγιο του 1998, που προέβλεπε μία μόνο κατηγορία. Επίσης, τα μπάι-πας με τοποθέτηση βαλβίδας κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες που αρχίζουν από 9.163 ευρώ για 8 μέρες νοσηλείας και φτάνουν στα 15.429 ευρώ για 23 μέρες νοσηλείας. Εδώ η αύξηση είναι από 24,9 έως 110,3% σε σχέση με το 1998.

Οι υπουργοί Υγείας, Α. Λοβέρδος, και Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, έστειλαν στον ΠΙΣ «πρόταση σχετικά με την αποζημίωση των ιατρών που θα συμμετάσχουν στον ΕΟΠΥΥ» και η οποία συζητήθηκε στην προχτεσινή συνάντηση υπουργού Υγείας και ΠΙΣ. Η πρόταση περιλαμβάνει τους ήδη υπηρετούντες 6.000 γιατρούς του ΙΚΑ «που παραμένουν με τους υπάρχοντες μισθολογικούς όρους» - δηλαδή εξευτελιστικούς μισθούς - και προβλέπει να συμβληθεί ο ΕΟΠΥΥ με άλλους 15.000 γιατρούς που θα αμείβονται, κυρίως, με κλιμακωτή «μηνιαία αποζημίωση». Δηλαδή, με τη λεγόμενη αντιμισθία, που θα κυμαίνεται από 800 έως 1.500 ευρώ - και μάλιστα ακαθάριστα - με τα οποία θα πρέπει να καλύψουν την επαγγελματική στέγη και τη γραμματειακή υποστήριξη των ιατρείων τους. Βέβαια, στη διαμόρφωση τέτοιων προτάσεων οδήγησε και η συμφωνία των συνδικαλιστικών ηγεσιών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αμοιβές των γιατρών κατά πράξη και κατά περίπτωση.
Δημόσιο σύστημα με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

Μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τη δρομολόγηση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους στην Υγεία η πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, με σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο και δωρεάν ΕΚΑΒ.

Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, θα σχεδιαστεί να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Για τη λειτουργία αυτού του τύπου δημόσιου - κρατικού συστήματος θα πρέπει να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κλπ.) με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Επίσης, σε αυτό το σύστημα θα πρέπει να ενταχτούν με αξιοπρεπείς μισθούς και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.