Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Εγκύκλιος για τη διαχείριση φαρμάκου στα κρατικά Νοσοκομεία


Στο πρόγραμμα «Διαύγεια» αναρτήθηκε εγκύκλιος   του ΥΥΚΑ σχετικά με τη διαχείριση των φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία

Η εγκύκλιος έχει ως εξής:
Οι Επιτροπές Φαρμάκων (Ε.Φ). των Νοσοκομείων στα πλαίσια του έργου τους και των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο και την μείωση της φαρμακευτικής κατανάλωσης των κλινικών κατά 20% και την αύξηση της ποσοτικής συμμετοχής των γενοσήμων φαρμάκων (off patent) στα κρατικά Νοσοκομεία τουλάχιστον σε ποσοστό 30% μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους και 50% έως 31/12/11, καλούνται να κρίνουν και να προβαίνουν, όπου είναι εφικτό, στην αξιολόγηση και επιλογή ενός εγκεκριμένου σκευάσματος ανά θεραπευτική ομάδα ή και ανά δραστική ουσία, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα το χαμηλότερο κόστος και την κλινική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στην ασφαλή θεραπεία του ασθενούς (συνεκτίμησης κλινικής εμπειρίας).
Η επιτροπή φαρμάκων κάθε Νοσοκομείου, εισηγείται τεκμηριωμένα στη Διοίκηση η οποία και αποφασίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ιδιοσκευασμάτων, όχι όμως πλέον των τριών.
Για λόγους ασφαλείας και για τις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατος ο εφοδιασμός του νοσοκομείου για οποιοδήποτε λόγο με το επιλεγέν ιδιοσκεύασμα με σειρά κατάταξης α΄, το φαρμακείο του Νοσοκομείου θα προμηθεύεται το ιδιοσκεύασμα β΄ της ιδίας κατάταξης ( ή και το γ΄).
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της επιλογής των σκευασμάτων , λαμβάνεται υπόψη η τελική νοσοκομειακή τιμή που προκύπτει μετά την προσφερόμενη έκπτωση από τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και η επάρκεια του προϊόντος για ελάχιστο όριο ασφαλείας (20 ημέρες).
Η παραπάνω διαδικασία διενεργείται κάθε έξι μήνες.
Επισημαίνεται ότι, για οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα κριθεί απαραίτητη η χορήγησή του από θεράποντα ιατρό, ο εφοδιασμός του Νοσοκομείου μπορεί να γίνει μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της επιτροπής φαρμάκων και έγκριση της Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων οφείλουν να προβαίνουν σε μηνιαίους ελέγχους για την εφαρμογή των παραπάνω και να ενημερώνουν εγγράφως για τα αποτελέσματα τις αρμόδιες ΥΠΕ και αυτές με τη σειρά του το Υπουργείο Υγείας (γρ.Γενικού Γραμματέα, Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και Δ/νση Φαρμάκων ) και τονΕΟΦ.
Η υπ΄ αριθ. Υ4α/οικ 74315/1.7.2011 εγκύκλιος με θέμα «Διαχείριση φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ» και ΑΔΑ:4AΣΠΘ- Ψ35 καταργείται στο σύνολό της.