Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Tα πιράνχας και το ΕΣΥ


Της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Το Βήμα της Κυριακής (23.05.2010) έβγαλε στην δημοσιότητα μία σκληρή πραγματικότητα. Οι δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δις ευρώ φτάσανε 3 τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ιατρική δεν είναι λειτούργημα για πολλούς γιατρούς αλλά ένας έξυπνος τρόπος να οικονομήσουνε  στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Mε μία πρώτη ματιά  εντυπωσιάζεσαι από τις  "πρωτοπόρες" πανεπιστημιακές κλινικές  σε ότι αφορά στα χρέη ιατρικών μηχανημάτων. Αν είσαι αφελής μπορείς να το συσχετίσεις με την έρευνα και την έμφυτη τάση των πανεπιστημιακών συναδέλφων μας να προχωρήσει η επιστήμη ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα πριν από τις κλασσικές μεθόδους των κρατικών νοσοκομείων της υπόλοιπης Ελλάδας. Είναι κλινικές όπου  εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί αυτής της χώρας. Παράλληλα με την πρόοδο της επιστήμης έχουν να τους υποδείξουν και βελτιωμένες μορφές πληρωμής των κόπων των επιστημόνων; Υπενθυμίζω ότι το ΕΣΥ επιτρέπει στους πανεπιστημιακούς  συναδέλφους μας να εξασκήσουν και το ελεύθερο επάγγελμα και να αμείβονται καταλλήλως( 120ευρώ/ επίσκεψη).
Η δεύτερη ματιά θα κολλήσει στην υπερτιμολόγηση των αναλώσιμων  υλικών (8.590 ευρώ στοιχίζει στην Κύπρο ο απινιδωτής αλλά στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 32.700).Πού οφείλεται αυτό; Μας βρήκαν μ….. και μας χρεώνουν παραπάνω ή   βολεύει τις εταιρείες να πουλήσουνε στην Ελλάδα επειδή μερικοί  γιατροί (που τρώνε καλά) θα υπογράψουν έτσι και αλλιώς την υπερτιμημένη παραγγελία επειδή πληρώνει το δημόσιο;   Γιατί κάτι που κάνει 210 στην Ευρώπη, στον Ευαγγελισμό (στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ) στοιχίζει 1.408.; Μετράνε και τα χιλιόμετρα ως την χώρα παραγωγής ;
 Η τρίτη, και η καλύτερη, ματιά θα εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν έγκριση    τα εξωσυμβατικά υλικά  των νοσοκομείων (έξω από τις συμβάσεις που έχουνε υπογραφεί με βάση τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς).Το γαϊτανάκι ξεκινάει από τον συνάδελφο που βγάζει την ιατρική γνωμάτευση όπου αναφέρει ότι με αυτό το υλικό θα κάνει καλά τον ασθενή. Δίπλα παραθέτει την κοστολόγηση του υλικού με τους κώδικες για την παραγγελία. Ο διευθυντής του συνυπογράφει την αίτηση και μετά το χαρτί ταξιδεύει εντός νοσοκομείου .Ο Τμηματάρχης  δεν βλέπει αλλά  υπογράφει ,ο οικονομικός  διοικητής  βάζει και αυτός μία τζίφρα  και το χαρτί φτάνει αισίως στο γραφείο προμηθειών όπου γίνεται η παραγγελία. Οι ανασταλτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι επειδή η ιατρική  γνωμάτευση δεν αμφισβητείται !  Πέντε άτομα υπογράφουν κάτι που το πληρώνουμε  εμείς  οι άλλοι, οι  ανυποψίαστοι  πολίτες! Ποιος από τους πέντε έχει ευθύνη για την υπερχρέωση των δημοσίων νοσοκομείων ; Ο οικονομικός διοικητής δεν είναι γιατρός. Ο υπάλληλος του γραφείου προμηθειών επίσης δεν κατέχει γνώσεις ιατρικής .Είμαι σίγουρη ότι αν ο συνάδελφος που ξεκίνησε την διαδικασία θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του το υλικό θα το σκεφτότανε πέντε φορές μέχρι να βάλει το χέρι στην τσέπη. Είναι ήσυχος επειδή ξέρει  ότι το δημόσιο υπολείπεται ελεγκτικών μηχανισμών άρα δεν θα πάθει τίποτα όταν παραγγέλλει κάτι τόσο ακριβό. Εγώ πάντως αναρωτιέμαι: μέχρι τώρα που δεν υπήρχε αυτό το υλικό πώς έσωζε ζωές ο καλός επιστήμονας;
Οι ιατρικές εταιρείες (  που προμηθεύουν το ΕΣΥ) δηλώσανε κέρδη ως και 773% το 2009 αλλά το ΕΣΥ αδυνατεί να πληρώσει τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών! Η Ελλάδα  πρωτοτυπεί! Έχει τα περισσότερα κρατικά νοσοκομεία της  να κάνουν  επίσχεση εργασίας (λόγω αδυναμίας πληρωμής των γιατρών) αλλά  θεωρείται η ακριβότερη χώρα ,σε όλη την Ευρώπη, σε ότι αφορά τις νοσοκομειακές υπηρεσίες.