Τρίτη 11 Μαΐου 2010

12 ΜΑΗ 2010 -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ


Κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών, μια ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η ελάχιστη πράξη ηθικής αμοιβής των νοσηλευτών στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.
Φέτος η 12η Μαΐου  μας βρίσκει όλους μας αντιμέτωπους με μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ τα τελευταία χρόνια το νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ειδικά τώρα στοχοποιείται εκ νέου καθώς η κυβέρνηση επιβάλλει επαχθή οικονομικά μέτρα και μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε επαγγελματική αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισφορές και μειώνοντας τις συντάξεις.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι « ο ηγετικός ρόλος των νοσηλευτών στη φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα». Κατά παράφραση του τίτλου θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την 12η Μαΐου στην Ελλάδα του 2010 ως ημέρα αγώνα ενάντια σε εκείνους που θέλουν να επιβάλλουν την απόκτηση χρόνιων νοσημάτων στους Έλληνες νοσηλευτές.
        Είναι απαράδεκτο και θυμίζει φαρσοκωμωδία το γεγονός ότι ένας νοσηλευτής θα είναι υποχρεωμένος  να φροντίζει ασθενείς εργαζόμενος σε κυκλικό ωράριο  μετά τα 60 του χρόνια ενώ ο ίδιος θα χρήζει νοσηλείας γιατί δεν θα μπορεί να φροντίσει ούτε τον εαυτό του.
Είναι αυτονόητο ότι όλοι μας πρέπει να ξεχάσουμε τους εορτασμούς αλλά να θεωρήσουμε την 12η Μαΐου ημέρα οργής, αγανάκτησης  καθώς και αγώνα  ενάντια στην άτεγκτη στάση της κυβέρνησης και των μέτρων που επιβάλλει.
Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχουμε όλοι μας την ηθική υποχρέωση όσον αφορά την επίτευξη ασφαλών συνθηκών εργασίας, να αγωνιστούμε διεκδικώντας:
     Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου Νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση αναπλήρωση όλων των συνταξιοδοτήσεων.
     Μισθολογική αναβάθμιση με αύξηση βασικών μισθών και διπλασιασμό ωρομισθίου για υπερωρίες, αργίες , Κυριακές.
     Άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Με συνταξιοδοτικό όφελος.
Τήρηση προϋποθέσεων για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας .
Συναδέλφισες-οι
Με τα νέα μέτρα στοχοποιείται ο δημόσιος τομέας, θυσιάζεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και συρρικνώνονται τα δικαιώματα μας.
Η ευκαιρία είναι μοναδική και δεν επαναλαμβάνεται, μόνο με κινητοποιήσεις και αγώνες μπορούμε να αντισταθούμε, για να μην καταντήσει η Νοσηλευτική ένα χρόνιο νόσημα!!!
                                                             
                                    ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν