Ενιαίο όριο συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στον δημόσιο τομέα στα 65 έτη από το τέλος του 2013 προωθεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αποφάσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικές και προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων από την 1η Ιανουαρίου του 2011 που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.
Σχετική δέσμευση, μάλιστα, αναγράφεται ρητά σε παράρτημα του μνημονίου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για το τριετές πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου με 110 δισ. ευρώ από την τρόικα (ΔΝΤ ΕΚΤ Ε.Ε.).
Το ζήτημα αφορά περίπου 150.000 γυναίκες μόνιμες δημόσιους υπαλλήλους.
Το νομοσχέδιο συντάσσεται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αναμένεται ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά τη διάταξη για την εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που τώρα ολοκληρώνεται.
Διαπραγματεύσεις
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., προσπαθώντας να διασφαλίσουν κάποιες εξαιρέσεις για τις γυναίκες που θέλουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη (στα 55 προβλέπεται σήμερα για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες) ή έχουν ανήλικο τέκνο (στα 50 έτη σήμερα οι γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη υπηρεσίας).
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι σαφής, δηλαδή καταδικάζει τη χώρα σε εξίσωση των ορίων μεταξύ ανδρών και γυναικών και, ως εκ τούτου, όποιες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν και τα δύο φύλα. Αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη ληφθεί.