Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Η επιστολή της Πανελλήνιας  Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) προς τον Κάρολο Παπούλια.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών που καταγράφονται στη σύγχρονη ιστορία του Έθνους των Ελλήνων, επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε στην Εξοχότητά σας καθ’ υπέρβαση του Πρωτοκόλλου με την ιδιότητα του Πρώτου τη τάξει Έλληνα Πολίτη, και παρακαλούμε όπως εκλάβετε το παρόν υπόμνημα, μόνον ως ένδειξη ευθύνης του Φορέα μας αλλά και του Νοσηλευτικού Κλάδου εν γένει, απέναντι στους θεσμούς της Πολιτείας και του Κράτους που υπηρετούμε.
Οι δημοσιονομικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων για τα επόμενα χρόνια και η διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους όχι μόνο ως κατάκτησης, αλλά ως ελάχιστης εγγύησης για τη διαφύλαξη του  ¨κοινωνικού κεφαλαίου¨ του Έθνους, προϋποθέτουν ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας που σήμερα, δυστυχώς, αποδεκατίζεται.
Πολιτικές ευθύνες που δεν είναι του παρόντος να αποδοθούν, κατέστησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναποτελεσματικό. Απόδειξη, το γεγονός ότι οι Έλληνες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία παγκοσμίως. Σημαντικότερο όλων των προβλημάτων είναι, όπως θα έχετε ενημερωθεί, η υποστελέχωση και συγκεκριμένα οι τραγικές ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού που καθιστούν αναποτελεσματικές τις Δημόσιες Επενδύσεις των τελευταίων χρόνων και ακυρώνουν στην πράξη τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τις Πολιτικές Ηγεσίες διαχρονικά.
Σήμερα, προστίθεται ένας ακόμα παράγων αποσταθεροποίησης του Συστήματος στο πλέγμα των προβλημάτων της υποστελέχωσης. Η μαζική συνταξιοδότηση Νοσηλευτών & Νοσηλευτριών, ύστερα από τις ανατροπές που προμηνύονται υπό το νέο Ασφαλιστικό καθεστώς, σε έναν Κλάδο που κατά 95% γυναικοκρατείται.   
Αν δεν υπάρξει άμεση πολιτική παρέμβαση και θεσμική θωράκιση του Νοσηλευτικού Κλάδου, ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης των Δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Υγείας, είναι περισσότερο από προφανής. Οι όποιες προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού έχουν δρομολογηθεί για το τρέχον έτος, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν μετά το ¨πάγωμα¨ των προσλήψεων που η Κυβέρνηση εξαγγέλλει, έχουν ήδη υπερκεραστεί από τις αποχωρήσεις.
Ύστερα από διαβούλευση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχουν υποβληθεί σειρά προτάσεων σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να θωρακιστεί θεσμικά ο Νοσηλευτικός Κλάδος, συναντώντας όμως τα γνωστά προσχώματα της γραφειοκρατίας και της Δημόσιας Διοίκησης.
 Αρχής γενομένης από την άμεση, και κατ’ εξαίρεση για τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, υπαγωγή του Νοσηλευτικού Προσωπικού στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα - το μοναδικό ίσως θεσμικό κίνητρο παραμονής στην ενεργό υπηρεσία που έχει απομείνει, αφού μισθολογικά πλέον το Δημόσιο αποτελεί αντικίνητρο για το Νοσηλευτικό Προσωπικό. 
Με διπλό όφελος για το Κράτος, τόσο από την παραμονή στην υπηρεσία ενός σημαντικού αριθμού Νοσηλευτριών, που θα έχουν διασφαλίσει την κατά μια πενταετία νωρίτερα συνταξιοδότησή τους,  όσο και από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν αναδρομικά να καταβάλλουν παρέχοντας ρευστότητα στο Ασφαλιστικό Ταμείο του Δημοσίου, ικανοποιείται ταυτόχρονα το περί κοινωνικής δικαιοσύνης αίσθημα ενός Κλάδου, του δεύτερου κατά κοινή ομολογία πυλώνα μετά τον Ιατρικό, που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τη στιγμή που ο ίδιος, εκ βάθρων κλυδωνίζεται.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε.
Από τη θέση που κατέχετε, και επικαλούμενοι την ανεκτίμητη πολιτική Σας εμπειρία και επιρροή, παρακαλούμε από ψυχής,  να συνδράμετε στη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Κλάδου μας με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε καταλληλότερο και αποτελεσματικότερο.
Για όλους εμάς, η προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο αποτελεί εκτός από βιοποριστικό μέσο, συνειδητή επιλογή και στάση ζωής. Η μία Νοσηλεύτρια που αντιστοιχεί σήμερα σε 40 ασθενείς στα νοσηλευτικά Τμήματα, καταβάλλει καθημερινά προσπάθεια, από το υστέρημα των σωματικών και ψυχικών της δυνάμεων. Αύριο, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, πιθανά δε θα υπάρχει ούτε αυτή…  
                                Με απεριόριστο Σεβασμό & Εκτίμηση


        Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.


Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας

      Ιωάννης Καναβός                            Τηλέμαχος Πατηνέας