Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ο αβανταδόρος


 Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Αβανταδόρος είναι ο βαλτός επί τούτου να αβαντάρει μια κατάσταση να την προωθεί προς την κατεύθυνση που έχει πληρωθεί να σπρώξει.

Στην στάση του ΗΣΑΠ ,στην Βικτώρια έγινε το περιστατικό. Ήταν δύο ξένοι, μάλλον Γάλλοι με τις αποσκευές τους .Δίπλα τους τέσσερις ΄΄ περαστικοί ΄. Μπήκαν όλοι στο ασανσέρ. Για την πλατεία. Η ματιά μου καρφώθηκε στον πλαϊνό περαστικό. Είχε πιάσει την τροχήλατη βαλίτσα δήθεν για να βοηθήσει το ζευγάρι να επιβιβαστεί στο ασανσέρ. Ο Γάλλος ευχαρίστησε για την ευγένεια και δεν παρατήρησε τον άλλον ΄΄περαστικό΄΄ που του άνοιγε την τσάντα ώμου .Οι άλλοι οι δύο στης παρέας των ΄΄περαστικών΄΄ κοιτούσαν με αδιαφορία το σκηνικό. Η γυναίκα δεν κατάλαβε τίποτα. Όταν φτάσανε πάνω οι περαστικοί φύγανε τρέχοντας και οι Γάλλοι έβαλαν τις φωνές επειδή το πορτοφόλι είχε κάνει φτερά. Εγώ παρακολουθούσα από μακριά την σκηνή. Είχα ψυλλιαστεί ότι κάτι θα γινότανε αλλά δεν είχα αποδείξεις για να προειδοποιήσω. Πώς να προειδοποιήσω για κάποια πιθανή κλοπή; Είχα καταλάβει ότι κάτι τρέχει την στιγμή που κολλήσανε πάνω στους ξένους. Είχα διακρίνει τον τσιλιαδόρο. Υποψιάστηκα τον αβανταδόρο(τέτοια ευγένεια μπροστά στους ξένους) αλλά δεν ήξερα ποιος θα κάνει την κίνηση. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον αν δε έχεις αποδείξεις. Φυσικά μετά έξω στην πλατεία ποιόν να πιάσεις και πώς να βρεις το δίκιο σου όταν δεν υπάρχει αστυνομικός ούτε για δείγμα. Αυτοί έρχονται μόνο όταν γίνονται διαδηλώσεις και συλλαλητήρια.
Δυστυχώς τελευταία έχουμε δει πολλούς αβανταδόρους σε εντελώς άλλους ρόλους και σε απίστευτες καταστάσεις. Ούτε που θα μπούμε στην λογική να φανταστούμε ότι ο τύπος και τα ΜΜΕ θα παίξουν το ρόλο του αβανταδόρου. Θα σου αποσπάσουν την προσοχή από το κύριο γεγονός για να σε παγιδέψουν σε άλλη ειδησιογραφία και να μην καταλάβεις ότι σε κλέβουν. Ο κλέφτης είναι το ΔΝΤ και ο τσιλιαδόρος είναι το κράτος.
Τα ΜΜΕ προωθούν την κατάσταση. Η καθοδηγούμενη δημοσιογραφία σου αποσπάει την προσοχή από τα σημαντικά γεγονότα ρίχνοντας σου σκόνη στα μάτια. Σε μία χώρα που η διαφθορά έφτασε σε τέτοια υψηλά επίπεδα σου παρουσιάζουν μία λίστα με τους γιατρούς φοροφυγάδες του Κολωνακίου .Τους ρίχνουνε στο λάκκο με τα λιοντάρια. Σου προσφέρουν ένα ΄΄ζουμερό ΄΄ θέμα να εκτονωθείς και να ξεχάσεις ότι άλλοι φταίνε που εμφανίστηκαν .Οι φοροτεχνικοί και οι υπάλληλοι της εφορείας , που κάνανε πλάτες για να δηλώσουνε ψεύτικα στοιχεία οι γιατροί, δεν ξέρανε ότι δεν μπορείς να ζήσεις επαγγελματικά στο Κολωνάκι με εισόδημα 10.000/χρόνο;Τον μικρομεσαίο και προβληματικό έλληνα θα τον κυνηγήσουνε για χρέη χιλιάδων ευρώ αλλά τον περίφημο τραγουδιστή θα τον αφήσουν να συνεχίσει να προσφέρει ψυχαγωγία στο ελληνικό κοινό και ας χρωστά 5 ,5εκατ. στην εφορία. Εφτά μήνες ήταν στο τραπέζι των δημοσιογράφων τα χαρτιά του γιατί βγήκαν τώρα ;Τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ήξεραν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες γιατί δεν έβγαιναν στην φόρα; Μήπως αυτό το ΄΄λαυράκι΄΄ έχει σχέση με την επίσκεψη του κυρίου Ερντογκάν και με τις τόσες συμφωνίες, πάνω και κάτω από το τραπέζι ,που πρέπει να μείνουνε έξω από την δημοσιότητα; Να εκτονωθούμε με τον τραγουδιστή και να ξεχάσουμε ότι ειπώθηκαν πολλά για την σχέση Ελλάδας-Τουρκίας; Θυσιάστηκε η υπουργός για να δώσουμε ένα θύμα στο λαό και να μην ξεσηκωθεί και να κάνει απεργίες !