Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Aνακοίνωση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού.

17/02/2009

Καταγγέλλουμε την αδιαφορία του υπουργείου στις εκκλήσεις μας για άμεση λύση των χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ, και επίσης μας αφήνει εμβρόντητους η σπουδή του υπουργού να συμπορεύεται ουσιαστικά και ανοιχτά με τα συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία (εγκαίνια μαζί με τον Βγενόπουλο της συνεργασίας MIG-Safak στην Κωνσταντινούπολη ) την ίδια ώρα που το ΕΣΥ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η δομική του κρίση φτάνει στο απροχώρητο .

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) καταγγέλλει τον εξοργιστικό εμπαιγμό του υπουργείου και της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες των νοσηλευτών που λειώνουν στις βάρδιες-εφημερίες-νυχτέρια σε νοσοκομεία-κέντρα υγείας σε όλη την επικράτεια και που ματώνουν και αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια του ΕΣΥ και την παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους συμπολίτες μας.

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αδιαφορία – αναισθησία απέναντι στα οξύτατα προβλήματα του ΕΣΥ, τα οποία τα έχουμε αναδείξει επανειλημμένα με παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις – εξώδικα – μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου – εκκλήσεις προς τις εισαγγελικές αρχές.

Το υπουργείο ενώ είχε δεσμευθεί δημόσια για 5500 προσλήψεις εντός του 2009 , προγραμματίζει τελικά αυτές τις προσλήψεις για τα επόμενα 3 χρόνια και να ξεκινήσουν, στην ουσία , οι διαδικασίες έστω για τις προκηρύξεις αυτές μετά από 6 μήνες εντός του 2009, αγνοώντας τα εξοργιστικά κενά , τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις νοσηλευτών !!!

Ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ρουσφετολογικών – κομματικά ελεγχόμενων προσλήψεων προβλέποντας να τις διεκπεραιώσουν οι ΔΥΠΕ , χωρίς να έχει καμία ενεργό συμμετοχή το ΑΣΕΠ (απλά μία γενικόλογη «εποπτεία» για την «τήρηση των κριτηρίων» του ΑΣΕΠ ).

Δε γίνεται καμία αναφορά στην κλαδική σύμβαση των νοσηλευτών που υποσχέθηκε , καμία αναφορά στα επιδόματα των 176 ευρώ –που επανειλημμένα προκλητικά υποσχέθηκε- και των 300 ευρώ που προκλητικά χορηγείται μόνο στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

Δε γίνεται καμία αναφορά για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ,παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και το δίκαιο του αιτήματός μας.

Επίσης, με την ρύθμιση για τη δυνατότητα της ΕΝΕ να «θέτει υπό την αιγίδα της» αμφιβόλου προέλευσης και πιστοποίησης μεταπτυχιακά προγράμματα, να χορηγεί πιστωτικές μονάδες - credits ανάλογα με τα συνέδρια που θα τρέχει ο κάθε νοσηλευτής,

προκλητικά δρομολογούνται νέες διαδικασίες διχασμού της νοσηλευτικής κοινότητας στην εκπαίδευση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πέρα από αυτό προωθεί την ολοένα και πιο έντονη πρόσδεση και των νοσηλευτών στη διαπλοκή με φαρμακο-εταιρείες και αντιπρόσωπους , καθώς όλοι ξέρουμε πώς διοργανώνονται αυτά τα συνέδρια και το πόσο εξυπηρετούν την αγνή –επιστημονική πρόοδο στο γνωστικό αντικείμενο της νοσηλευτικής και το πόσο ευνοούν συγκεκριμένες τσέπες .

Καλούμε τους Νοσηλευτές σε τρίωρη στάση εργασίας 12μμ έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας την Τετάρτη 18/2 και Πέμπτη 19/2 , και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12.30μμ την Πέμπτη .

Συμπαραστεκόμαστε και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών (κλείσιμο γενικής εφημερίας του ΓΚ Νικαίας , Τετάρτη 18/2) που γίνονται και για τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ.



Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ