Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ενημέρωση από ΔΣ της ΕΙΝΑΠ 10-2-2009

Αντιγράφουμε από το ιστολόγιο της ΑΡΣΙ


Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ 10/2/2009

- Ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΝΑΠ Πουρσανίδης Ι. μετά από πρόσκληση ήρθε και τοποθετήθηκε επίσημα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπου ουσιαστικά επιβεβαίωσε πλήρως όσα έχουν αποφασίσει ήδη πολλές γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και το Συντονιστικό Γ.Σ. νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά. Συγκεκριμένα:
Εφόσον το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή δεν περιλαμβάνει αυτούσια και επί λέξη την κλαδική σύμβαση ΟΕΝΓΕ-Αβραμόπουλου (2/12/08), δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την υπέρβαση του ορίου 2 και 4 εφημεριών για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα. Άρα εφόσον οι ιατροί έχουν δηλώσει εγγράφως ότι αρνούνται να υπερβούν το παραπάνω όριο, προκειμένου να υποχρεωθούν να εκτελέσουν την 3η ή 5η αντίστοιχα εφημερία του μηνός θα πρέπει να λάβουν γραπτή εντολή από τη διοίκηση - και μάλιστα έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να εκτελέσουν την πρώτη αυτή γραπτή εντολή καταθέτοντας αναφορά ότι τη θεωρούν προδήλως παράνομη, οπότε πρέπει να λάβουν δεύτερη γραπτή εντολή η οποία θα επικαλείται συγκεκριμένες επείγουσες συνθήκες – και αμέσως με την εκτέλεση της εντολής μπορούν να καταθέσουν αγωγή κατά του νοσοκομείου απαιτώντας αποζημίωση για προσβολή της προσωπικότητας τους. Μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός στη συμβουλή του να οξύνουμε τέτοιες πιέσεις τις επόμενες μέρες.

- μετά από μακροσκελή συζήτηση το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τελικά αποφάσισε να στηρίξει τις αποφάσεις συνελεύσεων για 2 και 4 εφημερίες άμεσα και να συμμετέχει στη συγκέντρωση της Παρασκευής 13/2/09, 12:00 μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Υ.Γ. Σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ Αβραμόπουλος δήλωσε «ανοιχτός» σε τροποποιήσεις, τόσο προς το «καλύτερο» (μισθολογικά) όσο όμως και προς το «χειρότερο» (παρατηρήσεις Γιαννόπουλου για πολυδιευθυντικό και εξέλιξη). Γιαννόπουλος και συν αυτώ βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι μόνο αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας θα ψηφίσουν το θεσμικό μέρος. Επίσημο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι απαιτούν να κυρωθεί αυτούσια η κλαδική σύμβαση. Το ΚΚΕ δήλωσε τα γνωστά περί «διευθέτησης», και καταψηφίζει. Προβλέπεται εισαγωγή στην Ολομέλεια και ψήφιση εντός 10 ως 15 ημερών.

Παπανικολάου Πάνος