Είναι γνωστό ότι στον κλάδο εργαζομένων στην καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία, στους δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς χώρους, επικρατεί εργασιακός «μεσαίωνας»: Εργάζονται 8-10 ώρες και πληρώνονται τις μισές (350 – 600 € το μήνα) ή οι εργολάβοι δεν πληρώνουν τα συμφωνηθέντα, εχουμε περικοπές στα ένσημα, χωρίς τριετίες, επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας κ.α.
Με απειλές, απολύσεις συνδικαλιστριών, αντιμετωπίζεται ο αγώνας και η προσπάθεια των εργαζομένων να ιδρύσουν σωματεία και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους
Αποτέλεσμα του κλίματος αυτού ήταν η και η δολοφονική επίθεση στην Κ. Κούνεβα.
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης απολύθηκε από την εργολαβική εταιρεία ISS FACILITY SERVICES A.E, η εργαζόμενη Αναστασία Παρασκευοπούλου , γιατί πρωτοστάτησε στην ίδρυση σωματείου στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε τώρα τι περιγράφει, όχι κάποιος συνδικαλιστής, αλλά η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου στη Βουλή.
..."Υποβλήθηκε από το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) μήνυση κατά των υπευθύνων της προαναφερόμενης επιχείρησης για μη καταβολή δεδουλευμένων 2007 και 2008, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματος αδείας 2008 για δεκαεννιά εργαζόμενους που απασχολούνται στο χώρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Συμπληρωματικά σας γνωρίζω ότι η Κοινωνική Επιθεώρηση Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 26/1/2009 στο χώρο του Ιπποκρατείου, όπου οι απασχολούμενοι καθαριστές και καθαρίστριες ασχολούνται για λογαριασμό της εν λόγω εταιρείας, ζήτησε από την εταιρεία να προσκομίσει για έλεγχο στα γραφεία της τις αποδείξεις πληρωμής των εργαζόμενων, τα αντίγραφα καταθετηρίων τραπέζης και τις ατομικές συμβάσεις τους. Η επιχείρηση δεν προσκόμισε τα ζητούμενα στοιχεία. Κατόπιν τούτου, το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης έστειλε έγγραφο στις 11/2/2009, στο οποίο ζητά γραπτές εξηγήσεις για το θέμα από την επιχείρηση εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα έγγραφα αυτά, το ΣΕΠΕ θα ενεργήσει μέσα στα πλαίσια αρμοδιότητάς του και θα επιβάλει σχετικές κυρώσεις.
....Η αλήθεια επίσης είναι ότι επί των ημερών μας έχει δοθεί εντολή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς -τα νοσοκομεία για παράδειγμα- που απασχολούν συνεργεία καθαρισμού, εφόσον γίνει έλεγχος και διαπιστωθεί παράβαση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτή την επιχείρηση, να καταπέφτει η συμφωνία και να κηρύσσεται έκπτωτος ο ανάδοχος.
Αναφερθήκατε σε ορισμένα πράγματα, για παράδειγμα στο ότι άλλα γράφουν ότι πληρώνονται και άλλα πραγματικά πληρώνονται. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, το έχουμε συζητήσει νομίζω και κατ’ ιδίαν. Είναι κάτι που απασχολεί τους πάντες.
Είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκείνη την ώρα έλεγχος -εκτός αν γίνει ο έλεγχος την ώρα της πληρωμής- για το τι πραγματικά πληρώνονται οι εργαζόμενες. Όμως, πιστεύω ότι είναι ανάγκη και ήδη έχουμε στείλει νέα εγκύκλιο για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο συντονισμένους ελέγχους. Έχουμε ζητήσει απ’ όλους τους δημόσιους οργανισμούς και τους φορείς να μας πουν με ποιες εταιρείες έχουν υπογράψει σύμβαση....."
Πριν λοιπόν ο μεσσαίωνας αυτός φτάσει και στις νοσηλευτικές υπηρεσίες είναι κατά την άποψή μας ανάγκη τώρα όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στα Νοσοκομεία να φέρουν το θέμα στις Διοικήσεις και ταυτόχρονα να θέσουν το αίτημα για επιστροφή όλων των βοηθητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων πάλι στο Δημόσιο με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα νοσοκομεία.