Παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) ο Υπουργός Υγείας και μίλησε.
Πριν αναφέρουμε τι είπε, κάνουμε μια μικρή εισαγωγή.
Είναι φανερό ότι αυτό τον καιρό υπάρχουν αναταράξεις στο χώρο της Υγείας κυρίως λόγω όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων και βεβαίως της αθέτησης της συμφωνίας που είχε κάνει το Υπουργείο Υγείας με την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ για τα ζητήματα των όρων εργασίας τους.
Προσέξτε τώρα την ερμηνεία που δίνει ο Αβραμόπουλος μέσα από την σημερινή του ομιλία.
«Είναι ειλικρινής η χαρά μου που βρίσκομαι κοντά σας απόψε, παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα. Γιατί είναι σε εξέλιξη, όπως γνωρίζετε, όλες αυτές οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις, για το Νομοσχέδιο, που συζητιέται αυτόν τον καιρό στη Βουλή. Ένα Νομοσχέδιο, που συνοδεύεται και από μία σειρά από αναταράξεις, που αφορούν στην υγεία.
Και αυτό για εμένα είναι πολύ θετικό. Γιατί δείχνει, ότι επιτέλους καταφέραμε να οδηγήσουμε σε συνειδητοποίηση την κοινή γνώμη και τους διαμορφωτές της, για τον τόσο σημαντικό αυτόν τομέα, ο οποίος μέχρι τώρα κρατιέται, χάρις στην αυταπάρνηση, την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού».
Τι λέει δηλαδή ο Υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ ότι με τη πολιτική του (αλλοίωση της συμφωνίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς) δημιούργησε συνθήκες αναστάτωσης στο χώρο της Υγείας, δημιούργησε το κλίμα για να ασχοληθούν τα ΜΜΕ (διαμορφωτές της κοινής γνώμης) και η κοινή γνώμη με τα ζητήματα Υγείας!.
.
Δηλαδή ότι στην ουσία έστησε όλο αυτό το σκηνικό!!!
Αν αυτό δεν αποτελεί τον ορισμό του πολιτικού αμοραλισμού και μακιαβελισμού … τότε τι είναι;
Ε ρε Υπουργέ και σε διαβάσει ο Καραμανλής σήμερα!
Εκτός αν ετοιμάζεσαι για ηρωική έξοδο!
Κατά τα άλλα κούφιες κουβέντες.
1.Για την ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) τι έκανε;
Απάντηση: Ζήτησε …να ενταχθούν στα ΒΑΕ!!!
«Ένα λειτούργημα κατεξοχήν ως επάγγελμα, βαρύ και ανθυγιεινό.
Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η πολιτεία. Για το λόγο αυτό, πράξαμε κατ’ αρχήν το αυτονόητο αλλά και απαραίτητο. Ζητήσαμε, τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από το Υπουργείο Απασχόλησης, την άμεση ένταξη του επαγγέλματος του νοσηλευτή, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ευθύς μόλις ληφθούν οι αποφάσεις για τα επαγγέλματα του δημόσιου τομέα».
2.Για τις προσλήψεις τι έκανε;
Απάντηση: προέβλεψε με νόμο τη δυνατότητα πρόσληψης 5500 νοσηλευτών και 4500 γιατρών για επόμενα χρόνια!
«Με το νομοσχέδιό μας επίσης, που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες από τη Βουλή, προβλέπουμε την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι οι τακτικές προσλήψεις συνεχίζονται. Η ρύθμιση όμως αυτή, προβλέπει έκτακτη πρόσληψη 5.500 συναδέλφων σας»
« Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις. Στο Νομοσχέδιο, δεν είναι μονάχα οι 5.500 νοσηλευτές. Είναι και 4.500 γιατροί. Λύνουμε και το πρόβλημα των εφημεριών. Προσαρμόζουμε το ωράριο στο κοινοτικό. Από την άλλη μεριά διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον πολιτισμού για όσους ασκούν το λειτούργημα της υγείας».
3.Για την εφημερία του νοσηλευτή (που είχε υποσχεθεί ότι θα την ενσωμάτωνε στο κατατεθέν νομοσχέδιο) τι έκανε ;
Απάντηση: το παρέπεμψε στο μέλλον
«Στον άμεσο σχεδιασμό μας και παρά τις γνώριμες και κατανοητές από όλους μας, οικονομικές αντιξοότητες της εποχής, είναι να εντάξουμε στο επόμενο νομοσχέδιό μας και την εφημερία του νοσηλευτή. Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι θα γίνει. Δίνω τη μάχη μαζί σας, από σεβασμό και αναγνώριση στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε».
3.Για την σύσταση Διεύθυνσης Νοσηλευτικής στο Υπουργείο που επίσης υποσχόταν τι έκανε;
Απάντηση; Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ...το λύσει
« Με επόμενο νομοσχέδιό μας, που αφορά Οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας και την τροποποίηση του Οργανισμού του ίδιου, προβλέπουμε πλέον και τη σύσταση της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής στο Υπουργείο. Αποκτά επιτέλους η Νοσηλευτική Υπηρεσία επίσημο συνομιλητή στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και αυτό δεν σας χαρίζεται. Είναι κατάκτησή σας».
Και για επιδόρπιο σας δίνουμε το κλείσιμο της ομιλίας του:
« Πρέπει να σας πω δε, ότι πριν από λίγες ημέρες, είδα ένα κείμενο στο αρχείο του Υπουργείου. Ήταν από μία αντίστοιχη συνάντηση νοσηλευτών, πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Θέλετε να σας πω κάτι; Δεν έχουν αλλάξει τα βασικά σας αιτήματα, για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Τώρα είναι που δικαιώνεστε».