Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Καταψηφίζουν επι της αρχής το νομοσχέδιο του Αβραμόπουλου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Βουλή - Κόντρα σε υψηλούς τόνους για τους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 13:35

Τελευταία Ενημέρωση : 18/02/2009 14:22


Την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω της διεθνούς κρίσης επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλος, για να δικαιολογήσει τις μικρότερες -σε σχέση με τα συμφωνηθέντα στη Συλλογική Σύμβαση το Δεκέμβριο- αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου.

«Όταν υπογράφαμε τη Σ.Σ.Ε, η οικονομική κρίση δεν είχε φθάσει σ’ αυτό το σημείο», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και εξήγησε: «Είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό και ελεγχόμαστε και για το τελευταίο ευρώ από την Ε.Ε.. Μας έχουν κάτω από μεγάλη πίεση».

Κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής, τα πνεύματα οξύνθηκαν με τον υπουργό να δέχεται τα «πυρά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εδώ δεν έχουμε την παρέλαση του βασιλιά που είναι γυμνός, όπως λέμε, αλλά την παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Φλωρίδης, χαρακτηρισμό που επανέλαβε ο Χ. Παπουτσής, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, δηλώνοντας πως το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί επί της αρχής.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε μισθολογικές αυξήσεις, από την βαθμίδα του ειδικευόμενου ιατρού μέχρι και εκείνη του Διευθυντή, κατώτερες από εκείνες της συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε ο ίδιος με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιατρών, τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικευόμενος ιατρός θα λαμβάνει 1.027 ευρώ βασικό μισθό, έναντι 842 ευρώ που ελάμβανε σήμερα και 1.052 ευρώ που προέβλεπε η Σ.Σ.Ε., ενώ ο Διευθυντής θα λαμβάνει 2.054 ευρώ έναντι 1.684 που ελάμβανε σήμερα και 2.104 ευρώ που προέβλεπε η Σ.Σ.Ε.

Επίσης, δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των ιατρών για το αφορολόγητο των εφημεριών και για την σύγκλιση, εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών τους, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των ιατρών και το λεγόμενο «πολυδιευθυντικό σύστημα», ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι υιοθετεί προτάσεις που είχαν υποβληθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αποσύροντας την διευθέτηση που είχε ανακοινώσει για σύσταση διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθόριζε τους όρους εφαρμογής του συστήματος εντός του έτους. Στην παρούσα του μορφή, το πολυδιευθυντικό σύστημα εφαρμόζεται άμεσα, με δημιουργία θέσεως «Συντονιστή Διευθυντή» σε κάθε τμήμα νοσοκομείου του ΕΣΥ, όπου υπηρετούν περισσότεροι του ενός, Διευθυντές, καθώς και με συγκρότηση Συμβουλίου Επιλογής Συντονιστών Διευθυντών.