Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η ΠΟΕΔΗΝ και το εξώδικο.Στόχος πάλης ή μπλόφα για παζάρεμα;

Πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατέθεσε εξώδικο που αφορά τη τήρηση της υπάρχουσας εργατικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα τη τήρηση των ωραρίων εργασίας, τη χορήγηση των εβδομαδιαίων ρεπό, τη μεσολάβηση του νόμιμου χρόνου ανάμεσα σε δυο βάρδιες όπως και τη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις νυχτερινές υπηρεσίες.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και πολλά χρόνια (συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ισχύ του ΠΔ 88/1999) τα προβλεπόμενα γύρω από θέμα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας (Προεδρικά διατάγματα 88 του 1999 και 76 του 2005) καταπατιόνταν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πρώτα και της ΝΔ μετά, από τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Είναι επίσης αλήθεια ότι τόσα χρόνια η ηγετική ομάδα της ΠΟΕΔΗΝ έκανε «γαργάρα» τα θέματα αυτά .

Μάλιστα όταν τα θέματα αυτά έμπαιναν επί τάπητος η ηγετική ομάδα της ΠΟΕΔΗΝ απαντούσε ανάλογα . Την περίοδο 2002-2003 κάποιοι εργαζόμενοι προέβαλαν τη νομική πλευρά της διεκδίκησης , η ηγετική ομάδα της ΠΟΕΔΗΝ απαντούσε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά κινηματικό. Καθόλου τυχαία βέβαια γιατί τότε κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο πρόσκειται η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, και η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν ήθελε να "ταράξει" με νομικά μέσα τα νερά .Όσο για το κινηματικό διεκδικητικό μέρος φρόντιζε να το κρατά… σε διαρκή καταστολή

Όταν κάποιοι εργαζόμενοι προέβαλαν την κινηματική διεκδικητική πλευρά του ζητήματος η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ το «έθαβε» παραπέμποντας στις καλένδες για νομική παρέμβαση .

Η πρόσφατη λοιπόν παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να εξηγηθεί.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή .

Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε παραμονές τους συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ και ταυτόχρονα σε μια χρονική περίοδο που μάλλον θυμίζει παραμονές εκλογών. Από την άποψη αυτή έχει το χαρακτήρα μιας επικοινωνιακής φωτοβολίδας.

Ταυτόχρονα έχει την ισχύ, για όσους γνωρίζουν τη λογική που διέπει τις κινήσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, πρότασης για παζάρεμα.

Για να πάμε όμως και στην ουσία της Υπόθεσης.

Είναι αλήθεια ότι τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών καταστρατηγούνται και καταπατώνται ασύστολα μέσα στα νοσοκομεία.

  • Ωράρια εργασίας ανάμεσα στα οποία δεν μεσολαβεί ο απαραίτητος και νόμιμος χρόνος ανάπαυσης.Ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση γίνεται του περιβόητου και εξοντωτικού ωραρίου γνωστού και ως «απόγευμα , πρωί και νύχτα». Δηλαδή τη μια μέρα ο εργαζόμενος εργάζεται από τις 3 μμ έως τις 11 μμ , επανέρχεται στις 7 πμ της επομένης ( δηλ 8 μόλις ώρες μετά τη λήξη της προηγούμενης βάρδιας του), εργάζεται μέχρι τις 2:30 μμ, επιστρέφει στο σπίτι του, για να επανέλθει στην εργασία του μετά από 8: 30 ώρες, δηλαδή στις 11μμ και να εργαστεί όλη τη νύχτα μέχρι τις 7πμ της επομένης!!!Και μάλιστα μιλάμε για εργασία με ιδιαίτερη σωματική και ψυχική καταπόνηση όπως αυτή των νοσηλευτών ή των εργαζομένων στα εργαστήρια.Αν αναλογιστούμε ότι αυτό συμβαίνει συνεχώς 365 μέρες το χρόνο πιστεύουμε ότι αγγίζουμε τον πυρήνα της έννοιας «εργασιακός μεσαίωνας» και «εξόντωση».
  • Προβλεπόμενες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) που δεν χορηγούνται. Οφειλόμενα ρεπό που ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες σε μικρά νοσοκομεία για να φθάσουν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδων στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
  • Προβλεπόμενες ετήσιες κανονικές άδειες εργασίας που είτε χορηγείται ένα μέρος τους ή δεν χορηγούνται καθόλου.
  • Προβλεπόμενα 15λεπτα διαλείμματα από την εργασία που σπανίως ή ποτέ δίδονται .

Που οφείλονται όλα αυτά;

Η απάντηση είναι πολύ απλή .Πρωτίστως στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Στη πολιτική, που διαχρονικά εφαρμόζεται στη χώρα μας από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συστηματικής απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας Στην πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων του κεφαλαίου που στόχο έχουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων και την απομύζηση όσο το δυνατόν περισσότερης υπεραξίας από την εργασία τους.

Τι να κάνουμε;

Το ζήτημα της εφαρμογής και της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της αντιμετώπισης των ωμών παραβιάσεών της είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσουμε στα χέρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Είναι πολύ νωπή η αρνητική εμπειρία από τη δράση της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών.

Πρέπει λοιπόν αυτό να συνοδευτεί από μια εκστρατεία των μαχητικών αγωνιστικών δυνάμεων μέσα στα νοσοκομεία με στόχο να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι. Πολλοί από αυτούς να πεισθούν. Καθόσον υπάρχουν ακόμη και εργαζόμενοι νοσηλευτές που οι ίδιοι ζητούν διπλοβάρδιες, οι ίδιοι ζητούν για οικονομικού ς ή άλλους λόγους πολλές νυχτερινές υπηρεσίες) Να γίνει κατανοητό ότι αυτή η μάχη, που μπορεί να έχει ιδιαίτερη ένταση , να είναι ιδιαίτερα επίπονη, συνδέεται κατά απόλυτο τρόπο με το αίτημα για μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Να αποκαλυφθούν και να ανατραπούν τα σχέδια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να οδηγήσει την υπόθεση σε ένα παζάρεμα και ξεπούλημα με κάποια οικονομικά ανταλλάγματα.

Όλη η δράση πρέπει τώρα να περάσει στις γενικές συνελεύσεις.

Οι δυνάμεις της μαχητικής πτέρυγας των υγειονομικών πρέπει τώρα και ταχύτατα να συντονιστούν κατά Υγειονομική Περιφέρεια αλλά και Πανελλαδικά.