Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Η ουρά ....της αχλάδας.

Αποκάλυψη τώρα!

Μετά το "ψήσιμο" κάποιων μηνών κατατέθηκε η περιφημη συμφωνία.

Προσπαθούσαμε μέσα απο αυτο το ιστολόγιο να προετοιμάσουμε τους συναδέλφους για τα μελλούμενα .Ότι δηλαδή αυτό που θα κατατεθεί δεν θα αντιστοιχεί στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ ΟΕΝΓΕ και Υπουργείου Υγείας.

Γι αυτό και μιλούσαμε για ποντικοπαγίδα στην οποία ενεπλάκη η ΟΕΝΓΕ.

Επίσης να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα ψηφιστεί θα βρίσκεται ακόμα μακρύτερα απο τα υπογραφέντα.

Σύμφωνα λοιπόν με ενημέρωση της ΕΙΝΑ:

Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

* Οι "αυξήσεις" είναι μειωμένες κατά ~50€ στους ειδικευόμενους και ~100€ στους Διευθυντές

* Δεν γίνεται αναφορά στο αφορολόγητο των άνω των 4 εφημεριών

* Δεν αναφέρεται ότι η σύμβαση είναι ετήσια και λήγει στις 31/12/2009... οπότε

* Δεν προκύπτει και η συμφωνημένη νέα διαπραγμάτευση του μισθολογίου για το 2010.

* Επίσης δεν προκύπτει η συμφωνημένη νέα διαπραγμάτευση της επόμενης Σύμβασηςγια το 2010

* Δεν υπάρχει αναφορά για τις 2500 προσλήψεις γιατρών (της 2ης φάσης, του 2010)


Τελικώς αυτό που θα φανεί από την όλη ιστορία θα είναι η "εξαργύρωση "του 48ωρου, έναντι πινακίου φακής.



Κατά την άποψή μας είναι τώρα η στιγμή να ξεκινήσει ένας παρατεταμένος , ενωτικός , μαζικός αγώνας ΟΛΩΝ των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και ΚΥ με ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων που θα αφορά την οικονομική αναβάθμιση, τις συνθήκες και τα ωράρια εργασίας ,τη στελέχωση των μονάδων υγείας , την παροχή υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.



ΥΓ1..Ερμηνεία της φράσης του τίτλου:


Είναι συνέχεια του :Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.


"Οι Ενετοί, που άλλοτε κυριαρχούσαν στις θάλασσες, εγκαινίασαν πρώτοι τα ιστιοφόρα μεταγωγικά, όταν ήθελαν να μεταφέρουν το στρατό τους. Τα καράβια αυτά ήταν ξύλινα και πελώρια και είχαν σχήμα αχλαδιού. Έσερναν δε τις περισσότερες φορές πίσω τους ένα μικρό καραβάκι, που έβαζαν μέσα τον οπλισμό και τα πολεμοφόδια, όπως ακόμη, τρόφιμα και διάφορα πολεμικά σύνεργα. Οι Έλληνες τα είχαν βαφτίσει «αχλάδες» από το σχήμα τους.

Έτσι, όταν καμιά φορά στο πέλαγος παρουσιαζότανε κανένα άγνωστο καράβι, οι νησιώτες ανέβαιναν πάνω στους βράχους κι από κει παρακολουθούσαν με αγωνία τις κινήσεις του.

Αν ήταν απλώς ιστιοφόρο, δεν ανησυχούσαν και τόσο γιατί υπήρχε η πιθανότητα να συνεχίσει για αλλού το δρόμο του.

Αν όμως ήταν «αχλάδα» τους έπιανε πανικός, γιατί καταλάβαιναν «ότι σε λίγο θα άρχιζαν μάχες, πολιορκίες, πείνα και θάνατοι.

Έφευγαν τότε για να πάνε να ετοιμάσουν της άμυνα τους. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε η φήμη ότι «η αχλάδα έχει πίσω την ουρά». Με την ουρά εννοούσαν το καραβάκι που έσερνε πίσω του το μεταγωγικό. Ετοιμαζόντουσαν λοιπόν περιμένοντας το ενδεχόμενο επίθεσης.

Γι' αυτό σήμερα χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση, για να υποδηλώσουμε ότι πιθανόν κάτι -πιθανότατα κακό- θα προκύψει στο μέλλον και άρα να μην επαναπαυόμαστε".



ΥΓ 2. Από την πλευρά της η εφημερίδα "Ριζοσπάστης", με σημερινό δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:


"Το νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή είναι πανομοιότυπο με τη συμφωνία που υπέγραψαν το υπουργείο Υγείας και η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ την 1.12.2008 και προβλέπει πολύ μικρές αυξήσεις σε σχέση με την καθήλωση των βασικών μισθών που είχαν καθιερωθεί με το νόμο 3205/2003 (ΦΕΚ Α΄ 297).

Eτσι με βάση τη νέα συμφωνία, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση οι βασικοί μισθοί το 2003):

Διευθυντής 2.006 ευρώ (έναντι 1.458,80 ευρώ το 2003).

Επιμελητής Α΄ 1.720 (έναντι 1.250,40).

Επιμελητής Β΄ 1.433 (έναντι 1.042) και

Επιμελητής Γ΄ και Ειδικευόμενος 1.003 (έναντι 729,40).


Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι οι αυξήσεις αυτές δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενσωματώνουν την πολιτική λιτότητας την περίοδο 2003-2009 καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των βασικών μισθών στην εξαετία ήταν 5,45% (!) Πρόκειται δηλαδή για μια ρύθμιση που κάθε άλλο ανταποκρίνεται στις εκρηκτικές ανάγκες - αλλά και τις προσδοκίες - των νοσοκομειακών γιατρών, των οποίων το μισθολόγιο αναπροσαρμόζεται ανά δεκαετία.

Η συμφωνία αυτή απέχει παρασάγγας ακόμα και από τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου που συγκάλεσε το καλοκαίρι του 2008 η ΟΕΝΓΕ, με αντικείμενο την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, όπου είχε διατυπωθεί το αίτημα για 1.600 ευρώ καθαρό μισθό για τον ειδικευόμενο - ενώ η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» είχε προτείνει 1.700 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη 2.000 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών. Με δεδομένο όμως ότι πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε δημόσια ότι για λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα 18.000 νοσηλευτές, προκύπτει ότι και αυτές οι 5.500 προσλήψεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που την τελευταία δεκαπενταετία ανέρχονται σε 25.000 - και μάλιστα με τους παλιούς οργανισμούς των νοσοκομείων".


ΥΓ 3: Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο από το διαδικτυακό τόπο του "Ελεύθερου Τύπου" το οποίο αναφέρει ότι :

"οι προβλεπόμενες αυξήσεις στους βασικούς ιατρικούς μισθούς είναι άλλες από εκείνες που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν συμφωνήσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από 210 έως 420 ευρώ, από τον ειδικευόμενο μέχρι τον διευθυντή. Οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι μέχρι 322 ευρώ. Επιπλέον, έχει αφαιρεθεί από τις διατάξεις το αφορολόγητο των αμοιβών ορισμένων εφημεριών, κάτι που επίσης είχε αποτελέσει υπόσχεση του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι συμφωνημένες αυξήσεις μπορεί να μη φαίνονται στην ανάλυση του Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά θα φτάσουν στις τσέπες των γιατρών μέσω άλλων λογιστικών κατευθύνσεων (επιδόματα, αμοιβές εφημεριών κ.λπ.). Σήμερα η Ομοσπονδία των γιατρών συνεδριάζει επί του θέματος και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις".