Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Τι αλλαγές σχεδιάζονται για την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου των γιατρών.

Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έκτορα Νασιώκα φάνηκαν ορισμένες αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου των γιατρών.
Όπως είναι γνωστό η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου για τους γιατρούς, με πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης, μειώθηκε από 15 μήνες στους 9 μήνες . Η μείωση έγινε με το επιχείρημα ότι θα αποσυμφορηθεί λίγο και η λίστα που υπάρχει στους ειδικευόμενους. Πριν πάρει όμως η Κυβέρνηση την απόφαση αυτή δεν προέβλεψε τα κενά (2.500 περίπου) που θα δημιουργηθούν στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία, αφού οι γιατροί που εκτελούσαν το αγροτικό τους έφυγαν, χωρίς να προλάβουν οι καινούργιοι να κάνουν την τρίμηνη υποχρεωτική εκπαίδευση (πρακτική άσκηση) και μετά να τοποθετηθούν στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, στις 12-05-2008, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Παπαγεωργίου ανέφερε ότι θα φέρει σύντομα στη Βουλή τροπολογία, ώστε οι γιατροί που θα προσέλθουν για το πρώτο τρίμηνο πρακτικής άσκησης στο νοσοκομείο να είναι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου), ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι τους που θα αντικατασταθούν να παρατείνουν τη παραμονή τους στη θέση τους για ένα τρίμηνο ακόμα, πράγμα που διαφορετικά δεν θα επέτρεπε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ταυτόχρονα ο Υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί πάλι η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου κατά 3 μήνες και να πάει συνολικά στους 12 μήνες, αυξάνοντας κατά 1 με 2 μήνες την πρακτική άσκηση (συνολικά 5 μήνες) στο νοσοκομείο (έτσι οι γιατροί θα μπορούν να εγγράψουν και περισσότερο χρόνο ειδικότητας).