Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία , άλλη δεν θα υπάρξει.

Ένας μήνας περίπου μας χωρίζει από το Θεματικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Ενός κρίσιμου συνεδρίου στο οποίο οι γιατροί του Δημόσιου Τομέα της Υγείας στη χώρα μας θα κληθούν όχι μόνο να πάρουν θέση πάνω στο ζήτημα της κλαδικής σύμβασης εργασίας τους, αλλά πολύ περισσότερο να αποδείξουν στην Ελληνική κοινωνία ότι διαθέτουν ακόμα τη ψυχή ,την αξιοπρέπεια ,την αντοχή και το σθένος να αντιστέκονται στα μέτρα εκείνα που τους εξουθενώνουν και τους ταπεινώνουν σαν εργαζόμενους και σαν επιστήμονες.
Να αποδείξουν ότι έχουν το ανάστημα να αντιστέκονται στη συναλλαγή και τον εκμαυλισμό.
Να αποδείξουν ότι το πρόσφατο, πρωτοφανές στα τελευταία 15-20 χρόνια, ξέσπασμα με τις επισχέσεις δεν ήταν μια συντεχνιακή έκρηξη αλλά μια οραματική ανάταση.Ένα μήνυμα απο το μέλλον.
Γιατί εκείνοι ,που εχουν σκοπό να σύρουν το ιατρικό σώμα, ταπεινωμένο, σαν πρόβατο επί σφαγή στην ποδιά της κυβέρνησης και του Υπουργείου, μηχανεύονται και θα μηχανευτούν κάθε μέσο για να πετύχουν το σκοπό τους .Σε εντεταλμένη υπηρεσία βρίσκονται!
Από αυτή την άποψη αποκτούν σημαντική αξία τα τελευταία γεγονότα όπως τα περιγράφει ο Δημήτρης Βαρνάβας -μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ:
"Ήταν δυνατόν να πάμε σε έκτακτο συνέδριο και να μη μετέλθουν οι πρόθυμοι όλα τα κόλπα, να μη βγάλουν έως και το τελευταίο κουνέλι που έχουν κρυμμένο στο ημίψηλο.
Χωρίς να συγκαλέσει συνεδρίαση Εκτελεστικής Γραμματείας, χωρίς έστω μια τηλεφωνική ενημέρωση, συνέταξε κι έστειλε στις Ενώσεις απανταχούσα με θέμα "έκτακτο θεματικό συνέδριο ΟΕΝΓΕ" Περί Τσούκαλου ο λόγος.
Τι λέει στο πόνημά του;
"Δικαίωμα συμμετοχής στο έκτακτο συνέδριο έχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετείχαν στο προηγούμενο Τακτικό Συνέδριο του 2006. Εάν κάποιες Ενώσεις πραγματοποίησαν εκλογές για ΔΣ και Εκπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ μετά το Τακτικό Συνέδριο του 2006, οι εκπρόσωποι αυτοί θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας του 2009".
Από τις 45 Ενώσεις που ανήκουν στη δύναμη της ΟΕΝΓΕ υπάρχουν 7 που δε συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά εξέλεξαν νόμιμα συνέδρους στη συνέχεια. Είναι οι Ενώσεις Σερρών, Καβάλας, Άργους, Καλύμνου, Κεφαλληνίας, και ΕΚΑΒ, ενώ η Ένωση Χαλκίδας βρίσκεται σε σχετική διαδικασία. Είναι όλες επαρχιακές Ενώσεις και ορισμένες μάλιστα είχαν έντονη δραστηριότητα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Όλες αυτές τις Ενώσεις ο Τσούκαλος με το έγγραφό του επιχειρεί αυθαίρετα να τις θέσει εκτός συνεδρίου, ενός από τα σπουδαιότερα συνέδρια στην ιστορία της ΟΕΝΓΕ που θα αποφασίσει για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Το καταστατικό της ΟΕΝΓΕ όχι μόνο δεν θέτει τέτοιον περιορισμό, αλλά στην παράγραφο 4 του άρθρου 12 λέει το ακριβώς αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση δίνει στο Γενικό Συμβούλιο και στο συνέδριο τη δυνατότητα να νομιμοποιήσει συνέδρους.
Συνεπώς τα ΔΣ των Ενώσεων αυτών θα πρέπει να στείλουν επιστολές εντονότατης διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό τους και το αργότερο έως τις 2 Ιουνίου πρέπει να στείλουν στην ΟΕΝΓΕ τα πρακτικά εκλογής των αντιπροσώπων τους. Οι σύνεδροι των Ενώσεων αυτών θα πρέπει να προσέλθουν το πρωί της 7ης Ιουνίου στην έναρξη του συνεδρίου και προ πάσης διαδικασίας θα τεθεί θέμα νομιμοποίησής τους. Δεν θα επιτρέψουμε αποκλεισμούς και φθηνά τερτίπια που σκαρφίζονται οι πρόθυμοι για ν΄αλλάξουν συσχετισμούς και να επικυρώσουν τις αθλιότητές τους.

Είναι αξιοπρόσεχτος ακόμη κι ο τόπος που αποφάσισε αυθαίρετα ο Τσούκαλος να διοργανωθεί το συνέδριο: στο αμφιθέατρο του "Ελενα Βενιζέλου" κι όχι το αμφιθέατρο του Ερυθρού, όπου γίνονται παραδοσιακά τα συνέδρια της ΟΕΝΓΕ. Πιθανόν θα ισχυριστεί κουτοπόνηρα ότι ο Ερυθρός ήταν κατειλημμένος. Λοιπόν όχι μόνο δεν είναι κατειλημμένος, αλλά και το αμφιθέατρο είναι κρατημένο για τη διοργάνωση του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Βεβαίως ας ληφθεί υπόψη ο Λαοπόδης για πρώτη φορά δε θέλει να γίνει το συνέδριο στο Νοσοκομείο του, στο οποίο πρόσφατα αποδοκιμάστηκε άγρια, ο δε Τσούκαλος θέλει να γίνει σ΄ ένα άβολο χώρο όπου ο ίδιος θα νιώθει ότι παίζει εντός έδρας. Το μυαλό τους και μια λίρα.
Αν κοιτάξουν το καταστατικό θα δουν ότι το Γενικό Συμβούλιο ορίζει τον τόπο του συνεδρίου. Κι έτσι θα γίνει."
Η συγκυρία ιστορική, αλλά και η ευθύνη που επωμίζεται ο κάθε σύνεδρος και κάθε οργανωμένη συνδικαλιστική άποψη επίσης ιστορική.
Για μας εξακολουθεί να προβάλλει ακόμα πιο επίκαιρη και αληθινή εκείνη η πετυχημένη ατάκα του Στάθη Τερζή -προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (Ε.Ι.Ν.Α.):
" Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, άλλη δε θα υπάρξει"