Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

5 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα Μαίας


ΥΓΙΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ : ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η 5η Μαϊου καθιερώθηκε από το 1990 σαν η μέρα που είναι αφιερωμένη στις Μαίες και τους Μαιευτές, με απώτερο σκοπό να αφυπνίσει το πολιτικό και δημόσιο αίσθημα για τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας στην εγκυμοσύνη, τοκετό και λοχεία, αλλά και να επισημάνει το ρόλο των Mαιών στην μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας.
Το φετινό μήνυμα των εορτασμών απορρέει από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κοινοτικής Μαιευτικής το οποίο έγινε στη Τυνησία στο τέλος του 2006 από την Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα πορίσματα του Συνεδρίου αναγνωρίζουν ότι οι Μαίες αποτελούν την πρωταρχική επαφή για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Έχουν την ικανότητα να φτάσουν σε όλες τις γυναίκες, όπου κι αν βρίσκονται ακόμη και τη φτωχότερη, και ειδικά σε αυτές που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πρόσβαση σε μαιευτική φροντίδα. Σημειώνεται ότι περίπου οι μισές γυναίκες στον κόσμο δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε μαιευτική φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη και τοκετό με αποτέλεσμα οι δείκτες μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας να είναι πολύ αυξημένοι.
Στην ετήσια αναφορά του ΠΟΥ το 2005 επισημαίνεται ότι, όπου η έγκυος γυναίκα έχει πρόσβαση σε μια Μαία, η μητρική και βρεφική θνησιμότητα είναι χαμηλότερη.
Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα σημαντικό κοινωνικό και συναισθηματικό γεγονός, όχι μόνο για την μητέρα και την οικογένεια αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Είναι ενθαρρυντικό, ότι χώρες όπου ο τοκετός έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα, ιατρικοποίησης, οι ίδιες οι χώρες σήμερα υποστηρίζουν με θέρμη τον φυσιολογικό τοκετό. Τα Κέντρα Εναλλακτικού Τοκετού συνεχώς αυξάνουν, προσφέροντας τη δυνατότητα στην επίτοκο να φέρει το παιδί της στον κόσμο φυσιολογικά , μέσα από την πορεία που η φύση προνόησε γι’ αυτή, με τη βοήθεια της Μαίας και του συντρόφου της. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Νότιος Καναδάς, όπου οι γυναίκες έχουν πλέον την ευκαιρία να επιλέξουν τοκετό σε νοσοκομείο, ή στο σπίτι. Όλο και περισσότερες γυναίκες εμπιστεύονται το σώμα τους και τη φύση επιλέγοντας τα Κέντρα Εναλλακτικού Τοκετού ή τοκετό στο σπίτι, δίνοντας έτσι νέα πνοή στη κοινότητα.
Στη χώρα μας το σώμα των Μαιών και Μαιευτών εκφράζεται από το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ).
Ο ΣΕΜΜΑ ιδρύθηκε το 1955 και περιλαμβάνει 9 εφετειακούς συλλόγους επιστημόνων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αριθμούν 8.000 ενεργά μέλη, εκ των οποίων τα 4.000 βρίσκονται στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται με σεμινάρια και επιμορφώσεις των επαγγελματιών του χώρου, την προώθηση υποστήριξης της φυσιολογικής πλευράς του τοκετού, της λοχείας και της γαλουχίας, αλλάζοντας τις επικρατούσες αντιλήψεις και πρακτικές των τελευταίων χρόνων. ΣΕΜΜΑ Αρ.Παππα 2, 115-21 Αθηνα Τηλ.: 210 6465 691 - 210 6429 675 Fax: 210 6465 691