Η 12η Μαΐου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που απασχολούνται στα συστήματα υγείας σε όλο το κόσμο και στην ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην κοινωνία.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας(αν και αμφισβητήθηκε ) έγινε το 1974 στην επέτειο της γέννησης (12-05-1820) της Florence Nightingale, μιας Αγγλίδας, κόρης ενός εύπορου γαιοκτήμονα, που έμελλε να γίνει η πρώτη νοσηλεύτρια που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Επιστημονικής Νοσηλευτικής και κατέστησε το Νοσηλευτικό έργο κοινωνικό λειτούργημα.Ήταν πρωτοπόρος στη περιποίηση των ασθενών και μεταρρυθμίστρια των μεθόδων υγιεινής των νοσοκομείων εκείνης της εποχής.
Τα γραπτά της, μαζί με τις πράξεις της, έχουν επηρεάσει τα σύγχρονα υγειονομικά συστήματα.
Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νοσηλευτών, (International Council of Nurses), μια ομοσπονδία που μέλη της είναι πάνω από 125 Εθνικές Ενώσεις Νοσηλευτών και που αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο, αφιερώνει αυτή την επέτειο κάθε φορά και σε ένα θέμα που αφορά την ανθρώπινη υγεία και το ρόλο των Νοσηλευτών σε αυτό.
Η φετινή Διεθνής Ημέρα των Νοσηλευτών είναι αφιερωμένη στον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Η ΠΦΥ είναι το πρώτο επίπεδο με το οποίο έρχονται τόσο τα ξεχωριστά άτομα όσο και οι οικογένειες και η κοινότητα σε επαφή με τα Εθνικά Συστήματα Υγείας , φέροντας την φροντίδα υγείας όσο το δυνατόν πλησιέστερα εκεί που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι.
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που τέθηκε ο στόχος της καθολικής πρὀσβασης στις υπηρεσίες υγείας μέσω της ΠΦΥ στη διακήρυξη της Alma-Ata και τα ζητήματα της ΠΦΥ είναι ξανά ψηλά στη παγκόσμια ατζέντα.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός έρχεται αντιμέτωπος με ένα μέλλον στο οποίο η υγεία και η ευεξία των ανθρώπων πιθανόν θα επηρεαστούν αρνητικά από την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, την εξάντληση των φυσικών πόρων, την επίδραση νέων προβλημάτων υγείας αλλά και από παλιά αναγνωρισμένων ασθενειών (π.χ.ελονοσία), την περιβαλλοντική υποβάθμιση,την βαθμιαία γήρανση του πληθυσμού και άλλων παραγόντων που θα ασκήσουν ισχυρές πιέσεις στα συστήματα υγείας.
Με βάση αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νοσηλευτών προτρέπει και συνηγορεί στη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των Νοσηλευτών στην ΠΦΥ θεωρώντας ότι η εμπλοκή αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της καθολικής πρόσβασης και της καλύτερης υγείας για την ανθρωπότητα.
Αυτά όλα βέβαια είναι ωραία σε θεωρητικό επίπεδο.
Γιατί σήμερα, στην εποχή ενός επιθετικού καπιταλισμού και άκρατου νεοφιλελευθερισμού, τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου όλο και περισσότερο απομακρύνονται από το στόχο της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε αυτά.Όλο και περισσότερο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα αδυνατούν ή αποφεύγουν να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας καθώς αυτές με τον ένα ή άλλο τρόπο απομυζούν ένα δυσανάλογο μεγάλο κεφάλαιο από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.Κλασσικό παράδειγμα η χώρα μας.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν την δυνατότητα προσέγγισης στις υπηρεσίες υγείας και ειδικά σε υπηρεσίες ΠΦΥ.
Στη χώρα μας η οργανωμένη ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη και ψευδεπίγραφη και υποκαθίσταται από ιδιώτες, ενώ και το αναρτηθέν, στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας, σχέδιο νόμου για την οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ αποτελεί την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή νομοσχεδίου περί την Υγεία που είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Με αυτό το σχέδιο νόμου εφαρμόζεται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) στην πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς ενιαιοποιούνται και εξισώνονται οικονομικά, επιστημονικά, οργανωτικά και ηθικά ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην υγεία.
Η λέξη δωρεάν όπως και η λέξη ανασφάλιστος δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο .
Ο ασφαλισμένος πληρώνει μέσω μιας πιστωτικής κάρτας.
Η υγεία μετατρέπεται σε απλό καταναλωτικό μέγεθος και μάλιστα ατομικά
καταναλισκόμενο.
Εκπληκτικά είναι και τα όσα προβλέπονται για τον οικογενειακό γιατρό, το ρόλο του οποίου σε ένα τέτοιο αγοραίο εμπορευματικό τοπίο καλούνται (σύμφωνα με το Γ΄αναθεωρημένο σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ) να παίξουν παθολόγοι, φυσίατροι, οδοντίατροι, καρδιολόγοι,δερματολόγοι,ορθοπεδικοί,γυναικολόγοι,ψυχίατροι, νευρολόγοι, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι, ΩΡΛ, γενικοί χειρουργοί.!
Και πώς να μην είναι έτσι, όταν η ραχοκοκαλιά ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ, ο γενικός γιατρός και ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια , αποτελούν "είδος εν ανεπαρκεία" στη χώρα μας, με τους γενικούς γιατρούς να αποτελούν το 2,61% του συνόλου των γιατρών(!) και τους νοσηλευτές να υπολείπονται κατά δεκάδες χιλιάδες και από αυτό ακόμα το υπαρκτό σύστημα υγείας;
Αν λοιπόν με κάποιο τρόπο πρέπει να τιμήσουν αυτή τη μέρα οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες στη χώρα μας, είναι μαζί με τους αγώνες και την προσπάθειά τους για την επαγγελματική, επιστημονική, κοινωνική καταξίωση του λειτουργήματός τους και του κλάδου τους, να αναπτύξουν μαζί με όλους τους Υγειονομικούς αλλά και τους άλλους εργαζόμενους, ένα τέτοιο κίνημα που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο , να αναπτύξουν ένα κίνημα που θα διεκδικήσει την οικοδόμηση ενός δημόσιου, σύγχρονου, καθολικού ΕΣΥ που θα παρέχει δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους ανθρώπους, από την πρόληψη, την ΠΦΥ, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια περίθαλψη μέχρι και την αποκατάσταση .
Με αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε τις δεκάδες χιλιάδες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές στη χώρα μας και αναγνωρίζουμε την τεράστια συμβολή τους στην πρόληψη , στη φροντίδα και στη αποκατάσταση της Υγείας των συμπολιτών μας.