Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Συνάντηση των Νοσοκομειακών Γιατρών με τον κ. Αβραμόπουλο.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είχε συνάντηση την 1η Νοεμβρίου 2007 με τον Υπουργό Υγείας κ.Αβραμόπουλο.

Από την συνάντηση προέκυψαν :

1). Ο Υπουργός διαφοροποιεί τη θέση του σχετικά με τις εφημερίες των γιατρών για το 2008.
Ως γνωστόν το πρόβλημα με τις εφημερίες προέκυψε τον Μάιο του 2006 σχετικά με την ανάγκη να εφαρμοστεί η 48ωρη εβδομαδιαία εργασία των γιατρών. Τότε ο Υπουργός Υγείας δεσμεύονταν ότι θα λειτουργήσει μια μεταβατική περίοδος το 2007 και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από 1/1/2008 (βλέπε και σχετικό δελτίο τύπου).
Τώρα ο κ. Υπουργός δεν μιλά πλέον για επίδομα εφημέρευσης, αλλά προτείνει το 2008 να κυλήσει όπως και το 2007, δηλ.να γίνονται όπως γίνονται και σήμερα οι εφημερίες, απλά με προσαύξηση της καθημερινής εφημερίας κατά μια ώρα (αυτό μεταφράζεται σε 4,76 ευρώ για τον ειδικευόμενο , 6,79 ευρώ για τον Επιμελητή Β, 8,15 ευρώ για τον Επιμελητή Α΄ και 9,50 ευρώ για τον Διευθυντή και όλα αυτά μικτά)! Αυτή θα είναι η αύξηση που θα δούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις αποδοχές τους ως προς τις εφημερίες.
Για το 2009 προτείνει οι αποδοχές που θα λαμβάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί το 2008 να αντιστοιχούν στο 48ωρο και όσο επιπλέον χρόνο εργάζονται από κει και πέρα, θα είναι υπερωρία και θα αποζημιώνεται. Τμήμα των αποδοχών αυτών θα είναι συντάξιμο, οι εφημερίες θα φορολογούνται με 20% και θα καθιερωθεί το αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης.
2). Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος για πρόσληψη 4500 γιατρών μέχρι το 2009 (;) , η κατανομή των οποίων θα γίνει μετά την εκτίμηση των αναγκών. Υποσχέθηκε επίσης στους εκπροσώπους των γιατρών, ότι θα θεσπίσει το ρεπό μετά την αργία, το πρωινό 7ωρο ωράριο και το πολυδιευθυντικό.
3). Είπε ότι έχει έτοιμο ένα σχέδιο Συλλογικής σύμβασης Εργασίας, το οποίο και δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει στην ΟΕΝΓΕ τις επόμενες ημέρες.
4). Ηταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το ζήτημα της ένταξης των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε πως φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτή η ένταξη ορισμένων κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που είχαμε κάνει ως Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας ότι η λίστα για τα ΒΑΕ θα είναι μια λίστα -απάτη(διαβάστε εδώ) . Για τους γιατρούς ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έκανε σχετική πρόταση , αλλά δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα γίνει και η ένταξη των γιατρών στα ΒΑΕ. Προφανώς προετοιμάζει το έδαφος για μη ένταξη των γιατρών και πετάει το μπαλάκι αλλού.
5). Για το θέμα της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών είπε ότι το Υπουργείο μελετά κάτι τέτοιο με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των γιατρών(!), αλλά αν οι γιατροί δεν συμφωνούν τότε το ζήτημα κλείνει.

Συμπεράσματα :


1). Ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να εμπαίζει τους πάντες και να αγοράζει χρόνο , μεταθέτοντας κάθε τόσο την επίλυση του ωραρίου των γιατρών στις καλένδες, αφού ή μονη πρόταση που έκανε για το 2008 είναι η αύξηση της μιας ώρας στην αποζημίωση των καθημερινών εφημεριών των γιατρών , η οποία όμως απαιτεί πρόσθετο κονδύλι 17 εκατομ. ευρώ στις εφημερίες των γιατρών για το 2008 και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εγγεγραμμένο κονδύλι αυξημένο από πέρυσι μόνο κατά 11 εκατομ. ευρώ !
2). Ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να εμπαίζει τους πάντες, όταν μιλά για χιλιάδες προσλήψεις , αφού το εγγεγραμένο κονδύλι στο προσχέδιο προϋπολογισμού είναι μόλις 10 εκατομ. ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί σε 600-700 προσλήψεις παντός είδους προσωπικού!
3). Το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα Νοσοκομεία εξελίσσεται σε μεγάλη απάτη , αφού δεν έχουν πρόθεση να εντάξουν στα ΒΑΕ ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα Νοσοκομεία . Απ' ότι φαίνεται έξω από τα ΒΑΕ θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, οι εργαστηριακοί στη πλειοψηφία τους, ένα μεγάλο τμήμα του Νοσηλευτικού Προσωπικού,η τεχνική υπηρεσία των Νοσοκομείων κλπ.

Είναι η ώρα της δράσης των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας μας.
Να αναρτήσουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας μαύρες σημαίες σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας μας και να προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικές γενικές συνελεύσεις, αποφασίζοντας ένα συνεκτικό και κλιμακούμενο πρόγραμμα κινητοποιήσεων με βάση τα προβλήματα που μας απασχολούν και γενικότερα τις σύγχρονες ανάγκες μας ως εργαζόμενοι.

**Ευχαριστούμε τον γιατρό κ. Δημήτρη Βαρνάβα , μέλος του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, για όλα τα στοιχεία που μας έδωσε.