Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

ΟΙ ΜΠΑΛΩΜΑΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΕΣ

Στις 14 Νοεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση των Γενικών Γιατρών του Κέντρου Υγείας Αιγινίου στο Νομό Πιερίας, σχετικά με την προσπάθεια που έκανε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης για να υποχρεώσει τους συγκεκριμένους γιατρούς να καλύψουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών .(Διαβάστε εδώ)
Από τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου της Θεσσαλονίκης μας στάλθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Ενημερωθήκαμε για κάποια γεγονότα που αφορούν το Νοσοκομείο Κατερίνης και τα Κέντρα Υγείας που ανήκουν σε αυτό και επειδή πιστεύουμε ότι αφορούν και εμάς αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας αλλά και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εκεί εργαζόμενους που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια (και όπως θα δείτε όχι μόνο τη δική τους).

Με λίγα λόγια τα γεγονότα:

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, αφού πρώτα ρωτά όλους τους Γενικούς Γιατρούς των Κέντρων Υγείας ευθύνης του και παίρνει αρνητικές απαντήσεις από όλους, στη συνέχεια τους εξαναγκάζει να εφημερεύουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)του Νοσοκομείου. Δηλαδή γιατροί με εξ ορισμού εξωνοσοκομειακή ειδικότητα, που εξαρχής επέλεξαν να διοριστούν σε Κ.Υγ. ή Περιφερικά Ιατρεία με σκοπό να ασχοληθούν με τη λεγόμενη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), οδηγούνται στον κατ’ εξοχήν χώρο Δευτεροβάθμιας ή/και Τριτοβάθμιας (ΔΦΥ)περίθαλψης (Νοσοκομείο), χωρίς να έχουν δεχτεί καμία ειδική εκπαίδευση για αυτή τη δουλειά και παρά τη θέλησή τους!!!
Μαζί τους δουλεύουν μόνο Ειδικευόμενοι Γιατροί νοσοκομειακών ειδικοτήτων. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν έχουν εκ του νόμου καμία ευθύνη για λάθη διαγνωστικά ή και θεραπευτικά πάνω στον ασθενή, τα όποια λάθη βαρύνουν αποκλειστικά τους ανεκπαίδευτους σε επείγουσα νοσοκομειακή ιατρική γενικούς γιατρούς.
Η ενέργεια είναι καλομελετημένη και γίνεται με πονηρό τρόπο. Επιλέγονται για αυτή τη μετακίνηση μόνο οι νέοι Γενικοί Γιατροί κι αυτό για δύο λόγους: α) δεν είναι ακόμα μονιμοποιημένοι αλλά επί θητεία οπότε είναι ευάλωτοι σε κάθε εκβιασμό β) χρησιμοποιώντας ο Διοικητής τη διάκριση «παλιός – νέος» ελπίζει είτε στο να μην αντιδράσουν κάποιοι από τους «παλιούς», είτε ακόμα και να στραφούν ενάντια στους «νέους».

Οι κίνδυνοι

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από αυτήν την ενέργεια: οι ασθενείς που καταφεύγουν στο ΕΣΥ (γιατί τα μέτρα δεν αφορούν τους πάντες αλλά κυρίως αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν σε άλλες δομές) αναζητώντας ΔΦΥ, αν και απευθύνονται στην κατάλληλη δομή (Νοσοκομείο) έρχονται αντιμέτωποι με γιατρούς της ΠΦΥ ανεπαρκείς στο να προσφέρουν αποτελεσματική νοσοκομειακή επείγουσα περίθαλψη. Είναι σαν να στέλνει κάποιος το παιδί του στο Γυμνάσιο για να συνεχίσει τις σπουδές του και εκεί να ξανασυναντά, λόγω ελλείψεων πόρων, ως καθηγητές τους δασκάλους του δημοτικού.

Οι αιτίες

Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η αλλαγή αφού προκαλεί τόσα προβλήματα και έχει τόσους κινδύνους; Ποιος επωφελείται και τι κερδίζει; Όλα ξεκινούν από τις επιλογές των διοικούντων να επαναδιανείμουν τους κοινωνικούς πόρους εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Έτσι η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός καλά οργανωμένου και επαρκώς εξοπλισμένου ΤΕΠ στο ΓΝ Κατερίνης μετατρέπεται υπό καθεστώς περικοπών προϋπολογισμών σε ΤΕΠ μαϊμού ,σε ένα επικίνδυνο δηλαδή εξάμβλωμα. Χωρίς επαρκές στον αριθμό και επαρκώς εκπαιδευμένο στην επείγουσα ιατρική μόνιμο ιατρικό προσωπικό το ΤΕΠ του Νοσοκομείου έγινε φανερό τι επιφυλάσσει στους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία.

Οι κομπάρσοι

Ο Γενικός Γιατρός (θύμα του παραμυθιού ότι αυτός είναι και κανένας άλλος και ότι όλες οι άλλες ειδικότητες τον ζηλεύουν γιατί είναι κάτοχος της καλύτερης ειδικότητας) είναι ο πλέον κατάλληλος για το ρόλο του μπαλώματος: καθώς έχει το δικαίωμα να ασχολείται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με το σύνολο σχεδόν των παθήσεων, εύκολα, ελπίζει η διοίκηση, πως θα εξαναγκαστεί να αναλάβει και το δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Έτσι καλύπτεται από έναν και μόνο γιατρό η ανάγκη της διοίκησης να έχει έναν ειδικό γιατρό από κάθε ειδικότητα, τόσο για να εκπαιδεύει τους ειδικευόμενους όσο και να θεραπεύει τους ασθενείς και να επωμίζεται τις ευθύνες των λαθών ( η άσπρη ποδιά που θα τρώει τις μηνύσεις) ,που πολύ εύκολα συμβαίνουν στο καθεστώς έλλειψης υποδομών και προσωπικού που αντιμετωπίζουμε.
Δεν πρόκειται για μια απλή απάτη του τύπου ορίστε ιδρύσαμε την ΠΦΥ. Οι διοικήσεις υπηρετούν την οικονομία σε βάρος των ασθενών, των ειδικευόμενων αλλά και μιας μερίδας εργαζομένων οι οποίοι καλούνται να γίνουν διαχειριστές της δυστυχίας των πρώτων, της ελλιπούς εκπαίδευσης των δεύτερων και των ευθυνών που αντιστοιχούν στους ίδιους.
Όλα αυτά με τις ευλογίες των επαγγελματικών και επιστημονικών οργάνων των Γενικών Γιατρών. ΕΛΕΓΕΙΑ και Ένωση Γενικής Ιατρικής, εργαλεία της διευθυντικής κλίκας στην ειδικότητα, τηρούν δημόσια σιγή ασυρμάτου. Το να διαπραγματεύονται με τις διοικήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες αναλώσιμους επιμελητές β, για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων είναι κάτι που αναβαθμίζει την θέση και τις εξουσίες τους.

Οι πρωταγωνιστές

Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Τι γίνεται με αυτούς από τους εργαζόμενους που υφίστανται όλες αυτές τις αποφάσεις;
Διαβάζοντας ένα κείμενο με υπογραφή Γενικοί Γιατροί του Κ. ΥΓ. Αιγινίου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να γίνουν άλλο ένα μπάλωμα στο διαλυμένο σύστημα του οποίου οι πρόκες βασανίζουν τους χρήστες του. Υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να αντισταθούν. Κάποιοι που πολύ περισσότερο πάνω και πέρα από το ατομικό ή/και το κλαδικό συμφέρον μιλάνε και για το συμφέρον αυτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες περίθαλψης. Αν και βρίσκονται σε δύσκολη θέση δε διστάζουν να επιλέξουν μια δυσκολότερη προκειμένου να υπερασπιστούν αυτό που θεωρούν σωστό. Αντί να κάνουν το συνηθισμένο να ζητήσουν δηλαδή από το Διοικητή να τους προστατεύσει από τους χρήστες των υπηρεσιών περίθαλψης που το πιθανότερο είναι να στραφούν εναντίον τους καθώς αυτούς θα αντικρύσουν, ζητούν από αυτούς τους ασθενείς να τους προστατεύσουν και να αυτοπροστατευθούν από το Διοικητή τους. Τους ζητούν ουσιαστικά να συμμαχήσουν στρεφόμενοι ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου που πολύ σύντομα θα τα δούμε να υλοποιούνται και στην υπόλοιπη επικράτεια.
Εδώ διακρίνουμε και το δικό μας ρόλο: στο πλευρό των αγωνιζόμενων Γενικών Γιατρών του Κ.Υγ. Αιγινίου, μαζί με τους χρήστες των υπηρεσιών περίθαλψης του ΕΣΥ. Να μη δεχτούμε κανένα μπάλωμα και να στρέψουμε τις ξεχαρβαλωμένες πρόκες κατά αυτών που είναι πραγματικά υπεύθυνοι.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ Κ. ΥΓ. ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Π Ι