Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Νοσοκομειακοί γιατροί : Η κυβέρνηση έστησε τη φάκα με το τυρί …και περιμένει!

Στις 9 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας απέστειλε προς την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) την πρότασή του, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), για το εργασιακό και το ζήτημα του ωραρίου των γιατρών .
Μερικές παρατηρήσεις:
1.)Στόχος του, όπως και στην επιστολή του λέει, είναι «να ξεπεραστεί, για όσο χρόνο χρειαστεί, η αδυναμία τήρησης και εφαρμογής του Εθνικού Δικαίου για τον ανώτερο επιτρεπτό συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών».
Είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή του Εθνικού Δικαίου (48ωρο) για το ωράριο των γιατρών μετατίθεται στις ελληνικές καλένδες (το «για όσο χρόνο χρειαστεί» του κ. Υπουργού είναι ξεκάθαρο και όλοι καταλαβαίνουμε σε αυτή τη χώρα τι σημαίνει).
2.) Δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί μπορούν να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό του διευθυντή.
3.)Το 8ωρο πρωινό καθημερινό ωράριο γίνεται 7ωρο και δίνεται ρεπό μετά από κάθε 24ωρη εφημερία αργίας .
4.) Προτείνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς για όλο το 2008 να συνεχίσουν να εφημερεύουν όπως και το 2007 και η εφημερία τους να πληρώνεται όπως και τώρα, με μόνη διαφορά ότι η καθημερινή 16ωρη εφημερία γίνεται 17ωρη και απλά θα έχουν μια ωριαία προσαύξηση όσοι εφημερεύουν (αυτό μεταφράζεται σε 4,76 ευρώ για τον ειδικευόμενο, 6,79 ευρώ για τον Επιμελητή Β, 8,15 ευρώ για τον Επιμελητή Α και 9,50 ευρώ για τον Διευθυντή και όλα αυτά μικτά)! Αυτή θα είναι η αύξηση που θα δουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις αποδοχές τους ως προς τις εφημερίες για το 2008!
5.) Από την 1-1-2009 εκτός από τις τακτικές αποδοχές καθιερώνεται και επίδομα εφημέρευσης το οποίο θα αντιστοιχεί σε 4 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευμένους και 6 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευόμενους.
Όσοι γιατροί θα χρειάζεται να εφημερεύουν πέρα από τον αριθμό των εφημεριών αυτών, θα τις πληρώνονται με τον τρόπο που πληρώνονται οι εφημερίες σήμερα.
Και ποιος θα προσδιορίζει τις ανάγκες για εφημερία ; Μα ο Διοικητής του Νοσοκομείου φυσικά. Είναι γνωστό λοιπόν στους πάντες τι πρόκειται πάλι να συμβεί.
Άρα παράταση των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και για το 2008 και 2009.
6).Ο κ. Υπουργός προτείνει κάτι που μάλλον αποτελεί ένα κομμάτι από το τυρί …της φάκας. Αναφέρει ότι ένα μέρος του επιδόματος (εφημέρευσης) θα ενσωματωθεί στις συντάξιμες αποδοχές και το υπόλοιπο θα φορολογείται με 20%, όταν όπως όλοι οι υπάλληλοι γνωρίζουν κανένα επίδομα δεν ενσωματώνεται στις συντάξιμες αποδοχές και τελικά μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας ΣΣΕ, αλλά απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή με σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομίας .Επίσης αναφέρει αόριστα την φράση «ένα μέρος», χωρίς να προσδιορίζει πόσο είναι αυτό το «μέρος».
Ακόμη προτείνει το επίδομα βιβλιοθήκης να είναι αφορολόγητο.
7.) Τέλος επαναλαμβάνει τις γνωστές χιλιοειπωμένες υποσχέσεις του για πρόσληψη 4500 γιατρών μέχρι τέλους του 2009 (1200 ειδικευόμενοι και 3300 ειδικευμένοι).

Είναι σαφές από τα αναφερόμενα, ότι η κυβέρνηση όπως δεν έχει καμιά πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, έτσι δεν έχει και καμιά βούληση να λύσει τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών.
Να τους παγιδέψει θέλει…βάζοντας απλά λίγο τυράκι ακόμα στη φάκα. Να τους σύρει να βάλουν την υπογραφή τους σε μια ΣΣΕ που θα αποτελέσει και την ταφόπλακα για οποιαδήποτε πλέον διεκδίκηση για καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές.
Από αυτούς εξαρτάται... το αν θα πέσουν μέσα στη φάκα!