Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Νίκη των Υγειονομικών στη Φινλανδία!

Οι Υγειονομικοί στη Φινλανδία νίκησαν !
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο χώρο της Υγείας στην Φινλανδία (Tehy) η ακύρωση των παραιτήσεων των μελών της από την εργασία τους, καθώς η κυβέρνηση της χώρας υπόγραψε συμφωνία αυξήσεων από 22%-28% στο διάστημα των προσεχών 4 ετών.Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση έδινε 9%+2,5% για τα προσεχή 3 περίπου χρόνια και η Tehy διεκδικούσε 24% για το ίδιο χρονικό διαστημα..
Αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις από 350 ευρώ έως 650 ευρώ το μήνα σε διάστημα 4 ετών.Επίσης θα έχουν ένα επιπλέον χριστουγεννιάτικο bonus της τάξης των 270 ευρώ.Μάλιστα η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν μόνο στα μέλη της και όχι σε όλο το Δημόσιο Τομέα

Διαβάστε εδώ και εδώ.

Συμπεράσματα από τον αγώνα των Υγειονομικών στην Φινλανδία.

1)
.Ο καπιταλισμός είναι παντού ο ίδιος, άσχετα αν «φοράει» το Αμερικάνικο, Ελληνικό ή Σκανδιναβικό μοντελάκι. Όταν ζορίζεται μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, παντού καταφεύγει στα ίδια αυταρχικά και τρομοκρατικά μέσα.
2).
Παρά τη διαφαινόμενη παντοδυναμία του, φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξουν ρωγμές στη σιδερένια πολιτική του. Μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς κινηματικά καιρούς Αρκεί οι ίδιοι να το πιστέψουν και πολύ περισσότερο να πιστέψουν στην ισχύ της οργανωμένης δράσης τους.
3).
Φαίνεται ότι σήμερα πλέον και τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων ,όπως το δικαίωμα σε μια στοιχειώδη αξιοπρεπή ζωή, απαιτούν ιδιαίτερα οξυμμένες μορφές πάλης .
4).Απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων να συντονίζεται από ηγεσίες αποφασισμένες και προσανατολισμένες στα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι από ηγεσίες ξεψυχισμένες , συμβιβασμένες και υποταγμένες στην λογική του κεφαλαίου και του «εφικτού» .

Αυτά προς γνώση ...και συμμόρφωσή μας.