Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

12800 Νοσηλευτές στη Φιλανδία απειλούν με ομαδική παραίτηση την 19η Νοεμβρίου 2007!

Η Tehy είναι η Ομοσπονδία εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας στη Φινλανδία. Σήμερα αριθμεί 124000 μέλη. Το 80% των μελών της εργάζεται στο Δημόσιο Τομέα Υγείας και το 94% είναι γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της είναι τα 40 έτη.
Μέλη της είναι νοσηλευτές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων ,τεχνολόγοι ακτινολόγοι, φυσιοθεραπευτές, βοηθοί οδοντιάτρου, εργαζόμενοι στις πρώτες βοήθειες, πρακτικοί νοσοκόμοι,προσωπικό ασθενοφόρων κλπ. (Δείτε αυτή την παρουσίαση σε Powerpoint)
Μετά από ένα μαραθώνιο άκαρπων διαπραγματεύσεων, για την μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα Υγείας, με την κυβέρνηση της χώρας της, η ομοσπονδία απειλεί, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της, να προχωρήσει σε ομαδική σαρωτική παραίτηση των μελών της από την εργασία τους στις 19 Νοεμβρίου 2007. Ήδη, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και απειλές των διοικήσεων των νοσοκομείων, έχουν υπογράψει εθελοντικά τις παραιτήσεις τους 12800 νοσηλευτές, ενώ υπάρχουν και 2000 υπογραφές άλλων ειδικοτήτων .
Ο λόγος, που οι εργαζόμενοι έφθασαν σε μια τόσο δύσκολη για αυτούς απόφαση, είναι ότι οι μέχρι τώρα αγώνες τους (απεργίες) δεν ασκούσανε την ανάλογη πίεση στη κυβέρνηση, λόγω της υποχρέωσης που έχουν να διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό ασφαλείας.
Το αίτημά τους είναι η αύξηση των μισθών τους κατά 24% μέσα στους επόμενους 30 μήνες .
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δίνει μια αύξηση 9% στους δημόσιους υπάλληλους και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα Υγείας διεκδικούν μια επιπλέον αύξηση κατά 15% σε συγκεκριμένους κλάδους στο χώρο της Υγείας, λόγω των ιδιαίτερων καθηκόντων τους και του γεγονότος ότι για χρόνια τώρα, λόγω των μικρών αυξήσεων, είχαν μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους και ήταν από τους πιο παραμελημένους κλάδους.
Η κυβέρνηση ανταπαντά ότι τους δίνει μια επιπλέον αύξηση 2,5%.
Σήμερα το επίπεδο των μισθών των επαγγελματιών Υγείας στη Φιλανδία είναι περίπου στο 83% του μέσου μισθού στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι κατώτατοι μισθοί που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας στη Φινλανδία είναι:

Νοσηλευτές ,Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι, Φυσιοθεραπευτές κλπ. : 2190 ευρώ

Πρακτικοί Νοσοκόμοι ,Προσωπικό Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κλπ. : 1990 ευρώ

Νοσηλευτικά στελέχη σε θέσεις προϊσταμένων, διευθυντών κλπ : 2420 ευρώ.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση της Φιλανδίας τρέχει αυτές τις ώρες να ψηφίσει ένα νόμο που θα απαγορεύει τις παραιτήσεις (!) εργαζομένων κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων τους. Στόχος της, όπως η ίδια λέγει, είναι να απαγορεύσει τις παραιτήσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες νεογνών, τμημάτων επειγόντων περιστατικών και εργαστηρίων. Δηλαδή τελικά παντού.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης είναι με το μέρος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα ένα 61% συμφωνεί με τα αιτήματα και τις μορφές πάλης των νοσηλευτών ενώ 25% διαφωνεί και ένα 14% δεν εκφράζει γνώμη.
Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ 1 , και επίσης ορισμένα άρθρα από την εφημερίδα Helsingin Sanomat όπως 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 .
Σημείωση δική μας:
Σσσσσ....παιδιά , η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΕΔΗΝ κοιμάται!
Και όταν ξυπνήσει θα ρίξει μια 24ωρη ντουφεκιά στον αέρα για την τιμή των όπλων !