Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Τι απάτη ετοιμάζουν για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στα Νοσοκομεία.

Μην απορήσετε καθόλου, αν τελικά αυτό που θα μας σερβίρουν σαν Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) στα Νοσοκομεία είναι μια…φόλα!
Και αναφερόμαστε όχι μόνο στους όρους και προϋποθέσεις που θα μπουν για να πετσοκόψουν όσο γίνεται τον αριθμό των εργαζομένων, (πχ. χρηματικό ποσό καταβολής, για εξαγορά διανυθέντων χρόνων, ιδιαίτερα υψηλό), αλλά και στις Νοσοκομειακές ειδικότητες που θα επιλεγούν τελικά.
Διότι όπως φαίνεται θα αφήσουν έξω από τη λίστα πολλές ειδικότητες και κλάδους εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Όπως δηλώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» της 27ης Οκτωβρίου 2007, ήδη έχουν προταθεί, από συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ,οι πρώτες 20 ειδικότητες που πρέπει να μπουν στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Όμως αν ανατρέξει κανείς στην προτεινομένη λίστα θα δει ότι χρησιμοποιείται μια πολύ λεπτή και περίεργη φρασεολογία για τις προτεινόμενες ειδικότητες.
Π.χ. είναι γνωστό ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι σε τμήματα που χρησιμοποιούν ιοντίζουσες ακτινοβολίες (όπως ακτινολογικά τμήματα, αξονικοί τομογράφοι ,πυρηνική ιατρική, αγγειογράφοι, ακτινοθεραπευτικά τμήματα κλπ).
Οι προτεινόμενοι να μπουν στη λίστα όμως αναφέρονται ως «Όσοι έχουν υψηλό δείκτη ραδιενέργειας» αναφέροντας σαν παράδειγμα τους ακτινοθεραπευτές, θεωρώντας προφανώς τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών ως «χαμηλού δείκτη ραδιενέργειας» και αφήνοντάς τους έξω από την λίστα των ΒΑΕ.
Για το Νοσηλευτικό προσωπικό χρησιμοποιείται η φράση «Αριθμός ειδικοτήτων του Νοσηλευτικού προσωπικού» υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα είναι μέσα στη λίστα όλες οι Νοσηλευτικές ειδικότητες αλλά κάποιος αριθμός από αυτές!
Επίσης στην αρχικά προτεινόμενη λίστα δεν φαίνονται εργαζόμενοι σε Μικροβιολογικά τμήματα, σε τμήματα Αιμοδοσίας κλπ.

Αν όντως το δημοσίευμα του «Έθνους» αληθεύει πλήρως, τότε πιθανόν θα έχουμε στο τέλος μια κουτσουρεμένη λίστα –απάτη για τα ΒΑΕ στα Νοσοκομεία, η οποία και θα χρησιμοποιηθεί σαν Δούρειος Ίππος για να απενταχθούν μια σειρά από επαγγέλματα και ειδικότητες του Ιδιωτικού Τομέα και ταυτόχρονα θα διαιρέσει τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.

Θεωρούμε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία να βρίσκονται σε ιδιαίτερη ετοιμότητα και να ανατρέψουν σύσσωμοι και ενωμένοι μια τέτοια πρόκληση

Η πρότασή μας για τα ΒΑΕ βρίσκεται εδώ.