Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Απορρίπτουν την επιστολή του Υπουργού Υγείας οι Νοσοκομειακοί Γιατροί και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Συνεδρίασε την 21η Νοεμβρίου 2007 το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενωσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).


Παραθέτουμε τις αποφάσεις που έλαβε:

Η κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή δεν αφήνει πλέον καμιά αμφιβολία ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας περίθαλψης δεν πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο έτος. Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα συνεχίσουν την πορεία υποβάθμισης, ενώ η θέση των γιατρών θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεκτιμώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας, μετά και την τελευταία επιστολή του Υπουργού Υγείας στις 9/11 η οποία απορρίπτεται διότι δεν απαντά στα προβλήματα των Νοσοκομειακών γιατρών, καταλήγει στη διαπίστωση ότι το πλαίσιο που είχε διαμορφώσει στη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2007 αποτελεί τη μόνη ικανοποιητική αφετηρία, ώστε να ευωδοθεί η σύναψη Συλλογικής σύμβασης Εργασίας, εφόσον βέβαια υφίσταται ανάλογη διάθεση και από πλευράς Υπουργείου.
Συγκεκριμένα τονίζουμε και πάλι τα βασικά σημεία εκείνης της απόφασης με τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις, τα οποία και αποτελούν τη διαπραγματευτική μας θέση:


Θεωρούμε ότι η πριν την περίοδο αυτή υλοποίηση αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νηφάλια και αποτελεσματική λύση όλων των αιτημάτων που σήμερα διεκδικούμε.
Συγκεκριμένα και σε πλαίσιο μεταβατικής υλοποίησης των αιτημάτων του 6ου Συνεδρίου, προκειμένου η ΟΕΝΓΕ να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση για το 2008 θα πρέπει να είναι γραμμένα στον προϋπολογισμό του 2008 επαρκή κονδύλια-πιστώσεις που θα επιτρέπουν:
1).Την πρόσληψη 2000 νέων γιατρών επιμελητών ΕΣΥ για το έτος 2008 και την θεσμική επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση υλοποίησή τους.
2).Την προηγούμενη θεσμοθέτηση (με κονδύλια) του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης και του Πολυδιευθυντικού συστήματος με ότι αυτά παρασύρουν από αποδοχές.
3).Τη νομοθέτηση του Πενθήμερου-7ωρου-35ωρου εβδομαδιαίως με ρεπό την επομένη Σαββάτου- Κυριακής –αργιών.
4). Ελάχιστες καθαρές μηνιαίες τακτικές αποδοχές στο ΕΣΥ τα 1600 ευρώ.
5).Τη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου των εφημεριών πέραν των 4 ενεργών το μήνα για κάθε γιατρό, ειδικό ή ειδικευόμενο. Οι εφημερίες να συνεχίσουν να γίνονται και να πληρώνονται με το σημερινό τρόπο.


Το ζήτημα της ένταξης των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά πρέπει να θεσμοθετηθεί στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα αυτό.Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε συνολική επιδείνωση όλων των παραμέτρων και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο ΤΣΑΥ, όπως επισημαίνεται και σε ψήφισμα της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ



Κατόπιν τούτου το Γενικό Συμβούλιο κηρύσσει εβδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων από 3 έως και 7 Δεκεμβρίου 2007 με κορύφωση απεργιακό τριήμερο στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου, με σύγκληση εν νέου του Γενικού Συμβουλίου μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Επίσης η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό στις 12 Δεκεμβρίου, καλώντας τους γιατρούς να συμμετάσχουν στις πορείες που θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην αναγκαστική συγχώνευση του ασφαλιστικού τους φορέα με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ώστε να προκύψει το λεγόμενο Ταμείο Επιστημόνων.
Η κυβέρνηση, αντί τέτοιων σχεδιασμών, οφείλει να αποδώσει όσα οφείλει στο ΤΣΑΥ, να πατάξει την εισφοροδιαφυγή των μεγάλων Ομίλων Υγείας, που αγγίζει το 1,5 δις ευρώ και να δημιουργήσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων. Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί ίσα δικαιώματα για τους συναδέλφους μας που ασφαλίστηκαν μετά το 1993.
Συμμετέχουμε στην απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και καλούμε όλους τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στις πορείες.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Η ΟΕΝΓΕ έχει τη γνώμη ότι πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, όμως αυτή η λειτουργία θα πρέπει να γίνει με σωστή στελέχωση και ανάλογες υποδομές.
Ο τρόπος που επιχειρήθηκε να λειτουργήσει ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου η στελέχωση έγινε με αυθαίρετες μετακινήσεις Γενικών Γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού, μας βρίσκει αντίθετους για λόγους ουσίας, αλλά και τακτικής.
Ήδη έχουν επισημανθεί από την Ενωση Γιατρών Κεντρικής Μακεδονίας τα επικίνδυνα σημεία αυτής της διαδικασίας και καλούμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτές τις επισημάνσεις. Η ΟΕΝΓΕ θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα προβεί σε παρεμβάσεις προς όποιαν κατεύθυνση χρειαστεί.