Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Αυξάνεται η χρήση κρατικών ομολόγων, για την εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεων του Δημοσίου


Όσο περνάνε οι μέρες γίνεται σαφές σε όλο και πιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν ήταν το εργαλείο για τη διάσωση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

 Πρώτον, το μνημόνιο ήταν   ένα όχημα που  έδινε τον απαραίτητο χρόνο στις ξένες τράπεζες να πετάξουν από πάνω τους τα ελληνικά "τοξικά"  ομόλογα.
Δεύτερον, ήταν ένα εργαλείο  αφαίμαξης και στράγγισης  και όχι ανάπτυξης ακόμη και αυτής  της ελληνικής  καπιταλιστικής οικονομίας. Δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους πιστωτές να βάζουν χέρι στην  ελληνική δημόσια περιουσία.
Τρίτον,  ήταν ένα εργαλείο που με τη συναίνεση του  ντόπιου πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου  μεταβίβαζε καθ ολοκληρίαν έξω από την τη χώρα την εποπτεία και καθοδήγηση άσκησης οικονομικής και ουσιαστικά  γενικά πολιτικής στη χώρα μας.
Τέταρτον, το μνημόνιο επιλέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ –που αποτελεί αυτή τη στιγμή το poulain της οικονομικής ολιγαρχίας τη χώρας- ως όχημα για τη καταστρατήγηση βασικών εργασιακών , ασφαλιστικών , μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων  και κεκτημένων ενός αιώνα .Αξιοποιήθηκε ως όχημα για τη ραγδαία υποβάθμιση της αξίας της εργατικής δύναμης της χώρας και δημιουργίας ενός τοπίου κατάλληλου για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Εκείνο που καταρρέει αυτή τη στιγμή είναι η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ του κεφαλαίου, για το ότι το μνημόνιο θα αποτελούσε όχημα για τη διόρθωση «στρεβλώσεων» του ελληνικού καπιταλισμού και όχημα που θα έβγαζε τη χώρα μακροπρόθεσμα από το τούνελ και το "αναγκαίο κακό" για να ξεπληρώσουμε τα χρέη «μας» .

Και εκείνο που πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα είναι το  ανησυχητικό γεγονός, πως αυξάνεται και η χρήση κρατικών ομολόγων, για την εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεων του Δημοσίου (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Ενώ οι ετήσιες προβλέψεις του Προϋπολογισμού, τοποθετούσαν την αξία των ομολόγων αυτών στα € 420 εκατ., ήδη η αξία τους έχει φτάσει τα €4,01 δις!

 Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη γενικευμένη χρήση αυτού του εργαλείου, εξέλιξη που θα ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός παράλληλου εσωτερικού υποτιμημένου μέσου πληρωμών! Άλλωστε το άρθρο 45  του φορολογικού νομοσχεδίου κατοχυρώνει και νομοθετικά τη δυνατότητα αυτή!


Όπως λοιπόν διαβάζουμε από την ιστοσελίδα iskra

«Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν μια εικόνα πλήρους ναυαγίου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ήδη από το α’ δίμηνο του 2011,
Σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα αυτά ανέρχονται σε μόλις €7,94 δις, όταν την ίδια περίοδο του 2010, έφταναν τα €8,75 δις, η αλλιώς εμφανίζουν πτώση κατά 9,2%! Σε σχέση  δε με τους στόχους του Προϋπολογισμού 2011, ο οποίοι κάνουν λόγο για αύξηση των εσόδων κατά 8,5%, η υστέρηση των εσόδων σε ετήσια βάση, φτάνει τα € 1,3 δις!
Σε ότι αφορά τις δαπάνες, ο Προϋπολογισμός του 2011, έκανε λόγο για αύξηση τους κατά 6,6% σε ετήσια βάση, ενώ αυτές στο δίμηνο έχουν αυξηθεί μόνο κατά 3,3%. Παρόλα αυτά, η περαιτέρω περικοπή πληρωμών του Δημοσίου δεν κατάφερε να αποτρέψει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος!

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, για το δίμηνο διαμορφώνεται στα 1,03 δις, όταν την ίδια περίοδο του 2010 ήταν 944 εκατομμύρια! Με άλλα λόγια, έχουμε αύξηση του ελλείμματος κατά 9% όταν ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ.

Είναι πλέον προφανές πως το Μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς όσο σκληραίνουν τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο βαθαίνει η ύφεση. Και όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο μειώνονται τα δημόσια έσοδα!»


Ο επίλογος αυτής της φάσης της τραγωδίας γράφεται αυτές τις ώρες καθώς ο Παπανδρέου παζαρεύει την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ  και ως αντάλλαγμα βγάζει τη χώρα κυριολεκτικά στο σφυρί και επιβάλει  την παράταση μνημονίων διαρκείας στη τωρινή αλλά και στις επόμενες γενιές.

Η διαδικασία της ελεγχόμενης επίσημης  χρεοκοπίας έχει αρχίσει.

Η ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθώς και κάθε επίδοξου διαχειριστή της πολιτικής   της ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ είναι εκ των ουκ άνευ για την επιβίωση του λαού μας.