Η κρίση της οικονομίας έγινε κρίση των μισθωτών, των ανέργων, των συνταξιούχων και διάσωση και ενίσχυση όλων αυτών που «μαζί τα έφαγαν» για να διαιωνίσουν το καθεστώς της λιτότητας και της εκμετάλλευσης
Κυβέρνηση και ΔΝΤ θεσμοθετούν απολύσεις, ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια, περικοπές στους μισθούς, κατάργηση του κοινωνικού κράτους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Στο φάρμακο, έναν κλάδο που ακόμα και μέσα στην κρίση παρουσίασε κέρδη, οι εργαζόμενοι χτυπήθηκαν από αλλεπάλληλα κύματα ομαδικών απολύσεων αλλά και προσπάθειες καταστρατήγησης των συμβάσεων και περικοπών.
Είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο η αυθαιρεσία των επιχειρήσεων:
Το 8ωρο αποτελεί παρελθόν.
Τα εκτός έδρας μειώνονται, η αποζημίωση των συνεδριακών ημερών (Σ-Κ) παραβιάζεται, περικόπτονται ασφαλιστικά δικαιώματα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας, ψάχνοντας άλλοθι για την πλήρη διάλυση των νοσοκομείων επιχειρεί να φορτώσει στους εργαζόμενους στο φάρμακο όλη τη διαφθορά και την διαπλοκή στο χώρο της υγείας.
Όλο αυτό το διάστημα που ο κλάδος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτήν την επίθεση το συνδικαλιστικό κίνημα στο φάρμακο βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά αδυναμίες: διαφορετικές ομοσπονδίες και αντίστοιχα
σωματεία αλλά απουσία τις περισσότερες φορές από τους χώρους εργασίας. Δεκάδες σωματεία και συλλόγους με εκατοντάδες μέλη Δ.Σ, με μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι. Μη συμμετοχή των περισσότερων συναδέλφων, ιδιαίτερα των νέων, στις διαδικασίες των σωματείων και άγνοια ακόμα και της δομής η λειτουργίας τους.
Έτσι οι σημαντικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες στο φάρμακο (απεργία, στάσεις εργασίας,παραστάσεις έξω από ορισμένες από τις εταιρείες που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις) δεν στηρίχτηκαν όσο έπρεπε και υπονομεύτηκαν τελικά όσον αναφορά τη μαζικότητα που θα μπορούσαν να έχουν. Όσες κατάφεραν να έχουν επιτυχία στηρίχθηκαν στη μαζική συμμετοχή και ενεργοποίηση των συναδέλφων, όπως η κινητοποίηση στις 10 Μαρτίου στο Υπουργείο Υγείας.
Η γραφειοκρατική αυτή λειτουργία είχε σαν αποτέλεσμα έναν χρόνο τώρα που έχουμε χιλιάδες απολύσεις ο σύλλογος ιατρικών επισκεπτών-εργαζομένων στο φάρμακο να μην έχει πραγματοποιήσει ούτε μια γενική συνέλευση, μπλοκάροντας έτσι τη δυνατότητα των συναδέλφων να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να προτείνουν και να αποφασίσουν, εκτός αν είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές.
Για το γεγονός αυτό την ευθύνη φέρει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και η Ομοσπονδία (ΠΟΙΕ) αλλά και η γενικότερη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα που συντηρεί και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα
Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο. Το εργατικό κίνημα των γραφειοκρατών τύπου Παναγόπουλου και ΓΣΕΕ, των δημοσίων σχέσεων, των διοικητικών συμβουλίων χωρίς μαζική στήριξη από τους εργαζόμενους στην πράξη, των διασπάσεων με κομματικά κριτήρια, έχει αποτύχει.
Χρειάζεται σήμερα μια νέα ενότητα των εργαζομένων, ένα νέο εργατικό κίνημα που θα παλεύει στην πράξη για τα συμφέροντα, τις αγωνίες και τις ελπίδες των συναδέλφων απέναντι σε όλα αυτά που βιώνουν σήμερα.
-Για να εμποδίσουμε την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Παπανδρέου ώστε να μην συνεχίσει το εγκληματικό της έργο. Μόνο έτσι θα έχει αποτέλεσμα το όχι στις απολύσεις και στα αντεργατικά μέτρα.
-Για να συντονιστούμε στην δράση με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, όπως έγινε στις μεγάλες γενικές απεργίες. Δεν είμαστε συντεχνία όπως μας αποκαλεί το
υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση.
-Για να υπερβούμε στην πράξη τη σημερινή διάσπαση,να ξεφύγουμε από την αδράνεια, την απουσία συμμετοχής. Για να καλέσουμε σε νέα βάση τους συναδέλφους να δραστηριοποιηθούν και όχι απλά με τη λογική της ψήφου σε κάθε εκλογές.
-Για να ενισχύσουμε τη δημιουργία μιας ενιαίας ομοσπονδίας όλων των εργαζομένων στο φάρμακο.
Σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Από αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς.
Αποφασίζουμε, σε αυτά τα πλαίσια, τη δημιουργία ανοιχτής επιτροπής αγώνα, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Στον κλάδο μας εξάλλου υπάρχει εμπειρία από την επιτροπή αγώνα για το ΤΕΑΥΦΕ που συσπείρωσε εργαζόμενους από διαφορετικά σωματεία στο φάρμακο.
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν ανεξάρτητα αν ανήκουν η όχι σε κάποια κίνηση η παράταξη, ανεξάρτητα αν είναι η όχι σε μια από τις δύο ομοσπονδίες η σωματεία, ανεξάρτητα αν συμμετείχαν η όχι μέχρι τώρα στα σωματεία και τους συλλόγους. Τους καλούμε να γραφτούν στα σωματεία και να τα στηρίξουν ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να υπάρξουν μαζικές συνελεύσεις και διαδικασίες βάσης για να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται σήμερα.
-Να ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική του μνημονίο
-Όχι στις απολύσεις.
-Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα λεφτά των εργαζομένων. Όχι στη λεηλασία του ΤΕΑΥΦΕ.
-Έξω το Μνημόνιο από την Υγεία. Όχι στη διάλυση των νοσοκομείων.
Αποφασίζουμε:
-Τη μαζική παρουσία στη συνεδρίαση του επόμενου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου (αλλά και σε όλα από εδώ και μπρός ώστε να μπορούν να πάρουν το λόγο όλοι). Για να προτείνουμε την άμεση διεξαγωγή
έκτακτης γενικής συνέλευσης της επόμενες δεκαπέντε μέρες (και τη γενικότερη διεξαγωγή συνελεύσεων αν είναι δυνατόν και σε μηναία βάση) για την ενημέρωση και δράση του κλάδου μας. Στο βαθμό που δεν υπάρξει ανταπόκριση θα αποφασίσουμε στο επόμενο μάζεμα της επιτροπής την συμβολική κατάληψη των γραφείων της
Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στην έκδοση δελτίου τύπου προς όλα τα σωματεία για την κατάσταση στον κλάδο.
-Την προώθηση της πρότασης για τη δημιουργία επιτροπής ανέργων του σωματείου που θα καταγράψει τους απολυμένους συναδέλφους, θα δραστηριοποιηθεί για να τους ενημερώνει για τις δράσεις και θα δημιουργήσει
ταμείο αλληλοβοήθειας και στήριξης για όσους έχουν ανάγκη (π.χ προβλήματα υγείας, πολύτεκνοι). Δεν τους εγκαταλείπουμε. Αύριο στη θέση τους θα βρεθούμε εμείς.
-Τη συμμετοχή και στήριξη των κοινών πρωτοβουλιών με άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας για την παρέμβαση για αυτά τα ζητήματα καθώς και του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων στον οποίο συμμετέχουν σωματεία από κλάδους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
-Τη μαζική διακίνηση του κειμένου της απόφασης στα σωματεία και τους χώρους δουλειάς
-Τη διεξαγωγή νέας σύσκεψης της επιτροπής αγώνα το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Εργατικό κέντρο Αθήνας (10.30) για να αποτιμήσουμε τα παραπάνω και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ