Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και συγχωνεύονται, τα ιδιωτικά νοσοκομεία αναπτύσσονται.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ήπειρο με τη εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης,  στα πλαίσια των Μνημονίων και κάτω από την εποπτεία της τρόικας.

Για το θέμα είχαμε αναφερθεί και πάλι το Σεπτέμβριο του 2010 (κλικ εδώ)

Χαρακτηριστικό το παρακάτω δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών»



Με ή χωρίς οικονομική κρίση, τα ιδιωτικά νοσοκομεία αποτελούν μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον, όταν αυτά ευνοούνται και από τις συγκυρίες: περικοπές πόρων στα δημόσια νοσοκομεία που οδηγούν στην έλλειψη βασικών υλικών και στην αύξηση της δυσαρέσκειας των ασθενών.

Μετά το Πάσχα, τα Γιάννενα θα αποκτήσουν το πρώτο ιδιωτικό θεραπευτήριο, το «Ολύμπιον», το οποίο έχει έδρα στην Πάτρα, ενώ από του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή της «Πολυκλινικής».
Τα «εγκαίνια» της ιδιωτικής νοσοκομειακής υγείας στα Γιάννενα θα γίνουν με το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας του «Ολύμπιον». Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις, απέναντι σχεδόν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως έχει ολοκληρωθεί και η προμήθεια του εξοπλισμού. Την ερχόμενη εβδομάδα  η εταιρία θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των αιτήσεων για πρόσληψη προσωπικού. «Σε πρώτη φάση θα προσλάβουμε 25 άτομα, όσα απαιτούνται από τη νομοθεσία για να λειτουργήσει το κέντρο αποκατάστασης. Όλοι οι εργαζόμενοι θα περάσουν από μια εκπαίδευση ενός μήνα. Μετά, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουμε, θα προχωρήσουμε και στην ανάλογη κάλυψη των κενών» τονίζει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του Θεραπευτηρίου «Ολύμπιον» Φώτης Παπαβασιλόπουλος.
Μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, ο κ. Παπαβασιλόπουλος ελπίζει ότι θα  έχουν κλείσει δύο βασικές ακόμα εκκρεμότητες: η έγκριση της άδειας λειτουργίας και η σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την άδεια λειτουργίας, αυτές τις ημέρες το κτίριο θα περάσει από έλεγχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αμέσως μετά, το «Ολύμπιον» θα αποστείλει τα σχετικά δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Ηπείρου η οποία είναι και αρμόδια για την έγκριση της άδειας λειτουργίας του κέντρου αποκατάστασης. Όσο για τις συμβάσεις, ήδη το θεραπευτήριο βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας. Στο κέντρο αυτό, 99 κλινών, θα προσφέρονται υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης σε άτομα με κινητικές αναπηρίες είτε από παθήσεις είτε από κακώσεις, αλλά και σε ασθενείς μετά από επεμβάσεις ορθοπεδικές, νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές κ.λπ. Το επόμενο βήμα της «Ολύμπιον» είναι να χτίσει δίπλα από το κέντρο αποκατάστασης και το νοσοκομείο -από εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα περιστατικά μέχρι κλινικές, ειδικές μονάδες και διαγνωστικά εργαστήρια.
Παράλληλα, την πρόθεσή της να δημιουργήσει ιδιωτική κλινική και κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στα Γιάννενα έχει ανακοινώσει και η «Πολυκλινική», η οποία έχει αγοράσει ήδη οικόπεδο στην Παράκαμψη. Σύμφωνα με τον αρχικό της σχεδιασμό, η πολυκλινική θα ξεκινούσε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2012. Τα σχέδιά της όμως πήραν παράταση για τον Δεκέμβριο του 2013.
Σημειωτέον ότι κέντρο αποκατάστασης υπάρχει ήδη στα Γιάννενα, και είναι δημόσιο. Εγκαινιάστηκε πριν από πέντε χρόνια δίπλα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά υπολειτουργεί μέχρι και σήμερα. Οι εκάστοτε διοικήσεις επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την επίσκεψη που είχε κάνει στην περιοχή, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε δεσμευτεί ότι το κέντρο αποκατάστασης θα εξαιρεθεί από τον όρο του μνημονίου 5:1 (5 αποχωρήσεις, μία πρόσληψη) λόγω της μοναδικότητάς του. Από τότε, δεν έχει ακόμα γνωστό αν η εξαίρεση αυτή επιτεύχθηκε.