Ιωάννινα 22-3-11
Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες της χώρας και ανάμεσά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με την πολιτική της κυβέρνησης, όπου μέσα από τις δεσμεύσεις του 4ου Μνημονίου επιδιώκει τη περαιτέρω μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, την «εξοικονόμηση» πόρων κατά προτεραιότητα μέσω της μείωσης των δαπανών υγείας κατά 40% με πλαφόν το 6% του ΑΕΠ από 10% που είναι σήμερα.
Με γοργούς ρυθμούς αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις, αυξάνεται η ανεργία, υπαλληλοποιούνται τα μεσαία στρώματα και οι αυτοαπασχολούμενοι, γκρεμίζεται το κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία, δημόσιες παροχές κλπ), μειώνεται η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Με μηδενικούς σχεδόν ρυθμούς αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία και η απόδοση ευθυνών σε όσους επί χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας.
Η επικείμενη Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη θα κάνει σκληρότερη την επιβολή μιας τέτοιας πολιτικής σε όλη την Ευρώπη.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση σ’ αυτή την πολιτική που καταδικάζει την κοινωνία στη φτώχεια και την περιστολή των στοιχειωδών δικαιωμάτων της προς όφελος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των «αγορών» για πολλά χρόνια.
Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων προσκρούει στην κυβερνητική πολιτική του μνημονίου και προϋποθέτει την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Στο χώρο της υγείας, μετά τους ν. 3868/10 και 3918/11, αλλά και τις επί μέρους ρυθμίσεις της κυβέρνησης (μείωση προϋπολογισμών των νοσοκομείων, κατάργηση κάλυψης εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ, διόδια στα τακτικά ιατρεία κλπ) προωθείται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, οι πολίτες που έχουν πληρώσει τις υπηρεσίες υγείας δύο φορές με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να ξαναπληρώσουν, ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση υγείας και σύνταξης.
Οι ελλείψεις, αλλά και η κακή ποιότητα των υλικών στα νοσοκομεία είναι πλέον η καθημερινή πραγματικότητα.
Η αποψίλωση των νοσοκομείων από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και την ουσιαστική αναστολή των προσλήψεων προσωπικού δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις ιδιαίτερα στα μικρότερα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Μέσα σε αυτό το τοπίο δημοσιοποιήθηκε ο χάρτης υγείας και ανακοινώνεται την ερχόμενη εβδομάδα ο «Καλλικράτης» της υγείας, δηλαδή οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση κλινικών και νοσοκομείων.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συγχώνευση για λόγους «οικονομίας», με πρόσχημα την υπολειτουργία των υποστελεχωμένων, υποχρηματοδοτουμένων και απαξιωμένων για χρόνια κλινικών ή νοσοκομείων. Αντίθετα, επαναλαμβάνουμε αυτό που τονίσαμε και στον Υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα : Επιδιώκουμε :
• Την ανάπτυξη των δημόσιων δομών υγείας στη περιοχή μας και τη χωροταξική κατανομή τους βάσει των πραγματικών αναγκών της περιφέρειας, με την παράλληλη ανάπτυξη της ΠΦΥ (ΚΥ αστικού και αγροτικού τύπου, οικογενειακοί γιατροί, ομάδες υγείας κλπ) και νοσοκομείων απαλλαγμένων από το βασικό όγκο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανάπτυξη αυτόνομων τμημάτων ΤΕΠ, μη επιβάρυνση των εργαζομένων σε οικονομικό, εργασιακό, οικογενειακό ή κοινωνικό επίπεδο από τυχόν μετακινήσεις.
• Την επαρκή στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ προσωπικό και τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των νοσοκομείων και των κλινικών όπως προβλέπει η κλαδική συμφωνία του 2009.
• Την εξεύρεση λύσης στα θεσμικά προβλήματα των σχέσεων μεταξύ των γιατρών ΕΣΥ κα πανεπιστημιακών βασισμένη στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όλων, στη στελέχωση των πανεπιστημιακών κλινικών και τμημάτων αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς, όπως ο νόμος προβλέπει, και τη σύναψη συλλογικής σύμβασης του ΥΥΚΑ με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που θα αφορά την αμοιβή καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις προς το νοσοκομείο κατά την άσκηση του κλινικού τους έργου, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στο ΕΣΥ.
• Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευόμενων γιατρών. Με την κατάρτιση από τα ΚΕΣΥ σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης, τον έλεγχο εφαρμογής τους και την απεμπλοκή των φαρμακευτικών κα προμηθευτριών εταιρειών από την εκπαιδευτική διαδικασία (συνέδρια, σεμινάρια, χορήγηση εκπαιδευτικών πιστοποιητικών κλπ). Το τελευταίο φυσικά πρέπει να ισχύσει για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Με βάση τα παραπάνω η ΕΙΝΗ αποφασίζει:
1. Τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει το Περιφερειακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα 23/3/2011 ενάντια στις επικείμενες αποφάσεις της Συνόδου κορυφής της ΕΕ – 25/3/2011
2. Τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ 30/3/2011 ζητώντας
• Τήρηση των ρυθμίσεων της κλαδικής μας συμφωνίας και του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ για το ιατρικό μισθολόγιο
• Όχι στις περικοπές και στις συγχωνεύσεις που διαλύουν το ΕΣΥ
• Αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους
• Δωρεάν δημόσια καθολική περίθαλψη ποιότητας ως κοινωνικό δικαίωμα
• Ανατροπή Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ και της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής
3. Το προγραμματισμό συνελεύσεων των νοσοκομείων έως 5/4 για να αρχίσει η διατύπωση των θέσεών μας για την ανάπτυξη του δημόσιου, δωρεάν, καθολικού και ποιοτικού ΣΥ στη περιοχή μας σύμφωνα με τις ανάγκες. Η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με Πανηπειρωτική ΓΣ την Τετάρτη 5/5.
4. Την ανάπτυξη σε αυτό το διάστημα κοινών δράσεων με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία ενάντια στις συγχωνεύσεις και τη διεκδίκηση της αναβάθμισης του ΕΣΥ.
5. Την κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για το μήνα Απρίλιο σύμφωνα με το ν. 3868/10, χωρίς πρόσθετες εφημερίες όπου δεν πληρώνονται ή δεν συναινούν οι γιατροί. Νομική κάλυψη της ΕΙΝΗ στις περιπτώσεις που θα γίνουν μετατροπές των εφημεριών συναδέλφων. Την άμεση υπαγωγή του ΓΝ Λευκάδας στη Γ Ζώνη εφημέρευσης.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Π.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Μ. ΚΙΤΣΑΝΟΥ