Με τρικ προσωρινής σωτηρίας, που οδηγούν όμως με μαθηματική βεβαιότητα σε δραματική περικοπή των συντάξεων εντός της επόμενης τριετίας, αλλά και σε μεσοπρόθεσμη στοχευμένη και συνολική απαξίωση και πλήρη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, επιχειρεί η κυβέρνηση τη... διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων που μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεωκοπίας και της κατάρρευσης.
Ήδη ομολογείται επισήμως ότι το Μνημόνιο μέσω της δραματικής μείωσης των μισθών και της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, αύξησε τα ελλείμματα των ταμείων συνολικά κατά 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας να ομολογεί την δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, αλλά να καθησυχάζει ότι ...δεν είμαστε αντιμέτωποι (ακόμα) με οικονομικό κραχ!
Είναι κοινό μυστικό ότι τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ βρίσκονται "στο κόκκινο" συσσωρεύοντας μέσα σε ένα χρόνο, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας (θα φθάσει το 22%, δηλαδή οι άνεργοι μέσα στο 2011 θα ξεπεράσουν το 1.200.000) και της μείωσης (έως 25%) των μισθών, 7 δισ. ευρώ έλλειμμα, αδυνατώντας υπό της παρούσες συνθήκες να καταβάλλουν συντάξεις και άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Στα 10 δισ. ευρώ η εισφοροδιαφυγή
Συνολικά η εισφοροδιαφυγή σε όλα τα Ταμεία αγγίζει πλέον τα 10 δισ. ευρώ (!) με 300.00 επιχειρήσεις να οφείλουν καθυστερημένες εισφορές στο ΙΚΑ περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα το ΙΚΑ εμφανίζει καθίζηση εσόδων στο πρώτο 2μηνο του 2011 που ξεπερνά το 16,5%, με το ποσοστό εισφοροαποφυγής να έχει ξεπεράσει το 30%! Το Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει απορροφήσει (για το 2011) το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης και θα χρειαστεί νέες (κρατικές) ενισχύσεις, κάτι όμως που απαγορεύει ρητά το Μνημόνιο, και ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος που υπαγόρευσε ουσιαστικά η τρόικα. Η κατάσταση του Ταμείου των Ελευθεροεπαγγελματιών είναι τραγική, καθώς 407.000 (1 στους 2) ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να αναζητά 4 δισ. ευρώ.
400.000 στην έξοδο
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας διαμόρφωσαν ένα δεύτερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίπλα στον Νόμο Λοβέρδου (3863/2010) με τρεις βασικές ρυθμίσεις "σωτηρίας" των Ταμείων:
1. Με το πρόσχημα της αποκατάστασης των αδικιών (διαφορετικές ταχύτητες εξόδου στη συνταξιοδότηση) διαμορφώνονται νέοι όροι για πρόωρη συνταξιοδότηση 400.000 εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κυρίως μέσω της εξαγοράς (έως 7) πλασματικών ετών εργασίας και τη μηνιαία καταβολή (για την εξαγορά) 165 ευρώ τον μήνα! (20% επί του 25πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική).
Δηλαδή τα ταμεία θα καλύψουν τις προσωρινές ταμειακές ανάγκες τους με "ζεστό χρήμα" ασφαλισμένων, γνωρίζοντας ουσιαστικά ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καταβάλλουν τις μελλοντικές συντάξεις όσων σπεύσουν για εξαγορά ετών εργασίας!
Στα πλασματικά έτη εντάσσονται πλέον και τα παιδιά (άρθρο 40). Η εξαγορά ετών για το πρώτο παιδί απαιτεί 1.980 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ και για το τρίτο παιδί 9.900 ευρώ. Μάλιστα σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των χρημάτων παρέχεται έκπτωση 15%, με τα ποσά να πέφτουν στα 1.683 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 5.049 ευρώ για το δεύτερο παιδί και 8.415 για το τρίτο παιδί.
...με μειωμένη σύνταξη έως 40%!
2. Με άλλα λόγια 400.000 εργαζόμενοι από τον Δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα καλούνται να καταβάλλουν στα ταμεία σταδιακά και μέσα σε μια 7ετία από 16.170 ευρώ έως 18.000 ευρώ ο καθένας προκειμένου να κατοχυρώσουν μια μέση σύνταξη (1.200 - 1.400 ευρώ) που θα είναι ήδη μειωμένη τουλάχιστον κατά 20% από τις προβλέψεις του Νόμου Λοβέρδου (περικοπή 13ης και 14ης, μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2013) και θα μειωθεί περαιτέρω όταν ξεκινήσει η καταβολή της!
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την στοχευμένη έξοδο από την εργασία για την ηλικιακή ομάδα 45 - 60 ετών, δρομολογεί την άμεση και υποχρεωτική (!) καθιέρωση της λεγόμενης προσωρινής σύνταξης, η οποία ωστόσο θα είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τις τελικές αποδοχές. Το πρόσχημα για να περάσει η ρύθμιση της προσωρινής και μειωμένης σύνταξης είναι η άμεση απόδοσή της!
Και μόνιμη μείωση εισφορών...
3. Στο ίδιο νομοσχέδιο και με στόχο να εισπραχθούν 200 έως 300 εκ. ευρώ εντός του 2011, η κυβέρνηση επιχειρεί να δελεάσει 300.000 επιχειρήσεις προκειμένου να ρυθμίσουν έναντι 200 ευρώ τον μήνα, παλιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους που αθροιστικά φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης για τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θεσπίζει μαζί με την "κάρτα εργασίας" τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%. Ταυτόχρονα γενικεύεται η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας θα είναι επιδοτούμενες όσον αφορά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Πηγή: Αυγή