Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δαπάνες Υγείας : Ο λογαριασμός στο λαό

Οι επιτροπές σοφών θα αρχίσουν να βγάζουν σε λίγο τα  συμπεράσματα τους και τα πορίσματα τους .
Ουδεμία αμφιβολία είχαμε για το τι θα ανέφεραν αυτά και ποιες θα ήταν οι προτάσεις τους.
Απλά το δημοσίευμα του «Έθνους» έρχεται προς επίρρωση όσων από καιρό δημοσιεύαμε από αυτό εδώ το ιστολόγιο.
Ο λογαριασμός στο λαό.


Καλπάζουν οι δαπάνες Υγείας παρά τα μέτρα για το φάρμακο
Oι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα για φάρμακα, εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις
Ασυγκράτητες είναι οι δαπάνες Υγείας. Το κόστος περίθαλψης θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Ελλάδα, παρά την εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί, κυρίως στον τομέα του φαρμάκου.

Η γήρανση του πληθυσμού και η χρησιμοποίηση όλο και πιο προηγμένης τεχνολογίας διογκώνουν το κόστος. Η κρατική συμμετοχή δεν μπορεί να αυξηθεί και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα για φάρμακα, εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκος Μανιαδάκης, σε εκδήλωση με τίτλο «Παρουσίαση και Ανάλυση της Υγειονομικής και Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα την Εποχή του Μνημονίου».

Ο κ. Μανιαδάκης τόνισε πως -ό,τι και να γίνει- οι δαπάνες Υγείας θα αυξηθούν σε όλες τις χώρες και θα ξεπεράσουν το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από 10% που είναι σήμερα. Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα αυξηθούν από 4% έως 7% του ΑΕΠ έως το έτος 2050. Ο καθηγητής έδωσε έμφαση στο δημογραφικό πρόβλημα, αναφέροντας ότι το 68% των συνταγών για φάρμακα αφορά άτομα άνω των 85 ετών.

Για κάθε πολίτη ηλικίας 25 έως 34 ετών -είπε- αναλογεί κατά μέσον όρο 1,5 συνταγή, ενώ σε άτομα άνω των 75 ετών αναλογούν 11,5 συνταγές.