Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Κυβέρνηση για ασφαλιστικό: «Κίνητρα» για δουλειά μέχρι το θάνατο!!!


Όπως τα είχαμε περιγράψει!!! 
Έχει μια αξία να διαβάσετε πρώτα ένα προηγούμενο δημοσίευμά μας (κλικ εδώ).
Είναι εκπληκτική  η προβλεψιμότητα τελικά των πολιτικών που καλούνται να υλοποιήσουν οι κυβερνώντες. Όσο ωραία λόγια κι αν χρησιμοποιήσουν. Όποιο ιλουστρασιόν περιτύλιγμα κι αν χρησιμοποιήσουν, αδυνατούν να συγκαλύψουν το νεοφιλελεύθερο πνεύμα που τους διακρίνει  .Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό μέσω των κατευθυντήριων δομικών αλλαγών που προκρίνει οδηγούν με  μαθηματική ακρίβεια στη βαθμιαία εφαρμογή του τριφασικού συστήματος ασφάλισης (μια βασική σύνταξη πείνας κι εξαθλίωσης, μια επικουρική μέσω των επαγγελματικών ταμείων και βεβαίως όποιος  θέλει και συμπλήρωμα είναι…ελεύθερος να "τσοντάρει μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.
Διαβάζοντας λοιπόν τις κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργείου εργασίας (κλικ εδώ) κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
1.Για το πρόβλημα του ασφαλιστικού.
Τι λέει η κυβέρνηση: «Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί, πως το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δημιουργήθηκε από τα εγγενή συστημικά του προβλήματα, από τις παραμετρικές του πτυχές (π.χ. την αδήλωτη εργασία), αλλά και από το γεγονός, πως η Ελλάδα έχει καταστεί τόπος προστασίας για εργαζομένους από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (π.χ. Βουλγαρία), καθώς και από κράτη της περιοχής (π.χ. Αλβανία, ροή παράνομης μετανάστευσης μέσω Τουρκίας).»
Τι δεν λέει η κυβέρνηση; Ότι τεράστια ποσά από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χάθηκαν από τις καταθέσεις με μηδενικό επιτόκιο επί δεκαετίες ή με επιτόκιο κάτω πολύ κάτω από τον πληθωρισμό ,ότι τεράστια ποσά χάθηκαν από το "τζογάρισμα"   στο χρηματιστήριο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ , ότι τεράστια ποσά χάθηκαν μέσω της επένδυσής τους στα περιβόητα δομημένα ομόλογα επί κυβέρνησης ΝΔ.
2.Για το επίπεδο παροχών
Τι λέει η κυβέρνηση: "Σταθερή πολιτική μας βούληση ήταν και παραμένει να μη θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους".
Τι δεν λέει η κυβέρνηση(για την ακρίβεια το λέει παρακάτω);Ότι για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι το σημερινό πλαίσιο παροχών τους (αν θέλουν)  θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους. Θα επωμιστούν οι ίδιοι επί πλέον βάρη.
3. Για την εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή, εισφοροαποφυγή
Τι λέει η κυβέρνηση: "Το Υπουργείο έχει ορίσει ως αντίπαλο του την αδήλωτη- "μαύρη" εργασία, την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή και την εισφοροαποφυγή και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι των υπηρεσιών του, καθώς και των υπηρεσιών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για να περιορίσει τα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα, δίνοντας έτσι ανάσες αυτοχρηματοδότησης στα ταμεία".
Τι δεν λέει η κυβέρνηση :Ότι τόσα χρόνια τόσο οι διαδοχικές  κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και οι διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ δεν έκαναν τίποτε από αυτά και μάλιστα συνειδητά. Το αντίθετο μάλιστα  Κάλυψαν  πολιτικά αυτά τα φαινόμενα παρέχοντας έτσι κίνητρα στις επιχειρήσεις και στο κεφάλαιο  γενικότερα για περισσότερα και «μαύρα» κέρδη
4.Για τις πηγές χρηματοδότησης 
Τι λέει η κυβέρνηση
*"Το κράτος ούτε αρνήθηκε ούτε θα αρνηθεί τη συμμετοχή του στην κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Η αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης αποτελεί καταστατική μας αρχή. Ήδη για το 2009 η τακτική κι η έκτακτη χρηματοδότησή μας υπερέβη τα 18,5 δισ. €. Οι δαπάνες, όμως, αυτές, προβλέπεται πως θα αυξηθούν γεωμετρικά. Προτιμούμε, ωστόσο, οι δαπάνες του κράτους να
διοχετεύονται στη χρηματοδότηση ενός νέου, βιώσιμου, δημόσιου, καθολικού και κοινωνικώς δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, παρά να πετάμε τα χρήματα του ελληνικού λαού στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού, που ήδη άνοιξε, στη χοάνη όπου τα χρήματα των ελληνίδων και των ελλήνων χάνονται και δεν αξιοποιούνται
*Κι ακόμη, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, και στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής διαβούλευσης, θα αναζητηθούν φορολογικά κίνητρα προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κλαδική επαγγελματική ασφάλιση, ώστε να ενισχυθούν οι συμπληρωματικές παροχές προς τους ασφαλισμένους
*Το 2008 οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης χρειάστηκαν 850 εκατ. € έκτακτης κρατικής επιχορήγησης προκείμενου να καταβάλουν τις συντάξεις. Το 2009 το ποσό τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 2,47 δισ. €. Για το 2010 προβλέπουμε ένα ποσό της τάξης των 3,8 δισ. €. Φέτος, το 2009, το σύστημα ¨ξέμεινε¨ τον Σεπτέμβριο. Το 2010 υπολογίζουμε το πρόβλημα να εμφανιστεί από τον Ιούνιο. Πρέπει, λοιπόν, να αντιδράσουμε αμέσως. Και ήδη έχουμε, για περιμετρικά θέματα, αντιδράσει (μέτρα για τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, μέτρα για τη διεύρυνση της βάσης εσόδων του συστήματος, με τη νομιμοποίηση αλλοδαπών εργαζομένων).
Οι πολιτικές, όμως, αυτές της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού του συστήματος δεν αρκούν. Μέσω αυτών μπορούμε απλώς να εξοικονομήσουμε περίπου 2 δισ. € κατ΄ έτος, ενώ το κράτος με την έκτακτη χρηματοδότηση εξαλείφει ήδη βιαίως τις υποχρεώσεις του, απέναντι στο ασφαλιστικό
σύστημα. Οι δαπάνες, όμως, για την καταβολή των συντάξεων αυξάνονται ήδη με γεωμετρική πρόοδο. Η Επιτροπή της Ε.Ε. εκτιμά, πως το 2040 θα φτάσουν στο 24,1 % του Α.Ε.Π., που σημαίνει πως σε λίγο, δεν θα υπάρχει εθνική οικονομία. Κι αυτό με τον υπολογισμό της Επιτροπής της Ε.Ε., πως σήμερα καταβάλλουμε το 11,4 % του Α.Ε.Π. μας για συντάξεις, ενώ εμείς, εδώ στο Υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το υπολογίζουμε στο 13,52 % για το 2009 !!! Το 2015, ωστόσο, προβλέπεται έκρηξη στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Είναι, λοιπόν, προφανές πως απαιτούνται δομικές αλλαγές.
*Όλοι απορρίπτουμε την παραδοσιακή συνταγή της αύξησης των εισφορών (κατέστησαν οι μεγαλύτερες σχεδόν στην Ε.Ε.) και τη μεταφορά της λογικής της στα όρια ηλικίας (εδώ η αντιγραφή της μεθόδου της αύξησης των εισφορών οδηγεί σε κωμικο-τραγικές καταστάσεις, αν σκεφτούμε πού θα καταλήξουμε εάν ποσοτικοποιήσουμε οικονομικώς την αύξηση των ορίων ηλικίας και καταφεύγουμε στη μέθοδοαυτή κάθε λίγο, όπως και με τις εισφορές!). Απορρίπτοντας, ωστόσο, τη λογική των αυξήσεων των ορίων ηλικίας, των αυξήσεων των εισφορών και της μείωσης των συντάξεων, κάτι άλλο πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε". 
Τι δεν λέει η κυβέρνηση: 
Η κυβέρνηση στα λόγια δεν αρνείται τη συμμετοχή τους κράτους στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών  ταμείων αλλά στη πράξη το κράτος χρωστάει στα ταμεία και κάθε χρόνο δεν δίνει τα οφειλόμενα  στα ταμεία αλλά πολύ περισσότερο φέτος έχει εγγράψει η παρούσα κυβέρνηση λιγότερα κονδύλια στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση αυτή!
Γιατί;
Μα γιατί το λέει ακριβώς παρακάτω. Mέσω των φορολογικών κινήτρων αρχικά θα βάλει τους εργαζόμενους στο κόλπο των επαγγελματικών ταμείων όπου «ότι πληρώνεις θα παίρνεις» και όπου τα αποθεματικά αυτών των ταμείων θα αποτελέσουν κύρια πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω της κεφαλαιαγοράς (τζογάρισμα στο χρηματιστήριο).
Όταν η δημιουργική λογιστική εκδικείται: 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «με τον υπολογισμό της Επιτροπής της Ε.Ε., σήμερα καταβάλλουμε το 11,4 % του Α.Ε.Π. μας για συντάξεις, ενώ εμείς, εδώ στο Υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το υπολογίζουμε στο 13,52 % για το 2009 !!!» (τα θαυμαστικά δικά τους).
Δηλαδή τρόμαξαν οι άνθρωποι;
Και πόσοι είναι οι συνταξιούχοι σήμερα δεν το λέει η κυβέρνηση. Γιατί;
Μα γιατί οι συνταξιούχοι σήμερα στη χώρα μας ανέρχονται σε 2 .800. 000 περίπου.
Δηλαδή το 26% περίπου των πολιτών της Ελλάδας.
Άρα το 26% του πληθυσμού της χώρας μας  νέμεται μόνο το 13,52% του ΑΕΠ !!! Δηλαδή μόνο το 13, 52% του παραγόμενου πλούτου. Και αυτό το θεωρούν μεγάλο!!! Το θεωρούν αδικία!!!
 Δηλαδή οι σοσιαλφιλελεύθεροι κυβερνήτες μας θα ήταν ευχαριστημένοι, ας πούμε, αν το 26% της χώρας μας μοιραζόταν το   5% του ΑΕΠ; 
Αυτή είναι ακριβώς η τελική κατάντια των επιχειρημάτων των εκφραστών του κεφαλαίου. Και να φανταστεί κανείς ότι αυτά δεν είναι κουβέντες καφενείου, αλλά λόγια του Υπουργού Εργασίας.
Και για να μη μένουν αμφιβολίες πέφτουν οι  χαριστικές βολές
Ποιες είναι  μερικές από αυτές ;
*Η θεσμοθέτηση μιας βασικής σύνταξης πείνας για όλους (αυτή θα είναι πλέον και η μοναδική συνεισφορά του κράτους)
*Η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών!,
ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία (τι ωραία που τα λένε έ;), μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος
*Η θέσπιση, τέλος, ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων! Δηλαδή δουλειά και μετά τη σύνταξη!!!
Είδατε πουθενά την πρόθεση  φορολόγησης του  ιδιωτικού κεφαλαίου τουλάχιστον στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και μέσω αυτών των εσόδων ενίσχυση του ασφαλιστικών ταμείων;
Καλά είπαμε εκπρόσωποι του κεφαλαίου είναι οι άνθρωποι.
Χαζοί δεν είναι!
Και μια σοβαρή ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας. Περιμένετε τους εργαζόμενους συνομιλητές σε τέτοιο διάλογο;

Είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη να ξεπεραστούν οι όποιες αδυναμίες ώστε να επιτευχθεί ο πανελλαδικός συντονισμός  των  σωματείων  πάνω  σε ένα πλαίσιο που θα αντιμάχεται την αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.
Οι ευθύνες των δυνάμεων της πολιτικής  αριστεράς , κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής είναι ιστορικές.