Διατηρώντας την προσωρινή απασχόληση στο δημόσιο, κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις με κάποιες αλλαγές σε σχέση με την αρχική του μορφή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «ύστερα από πρόταση του οικείου φορέα και γνώμη του ΑΣΕΠ εξειδικεύονται, ανά υπηρεσία και φορέα, οι εποχικές ανάγκες και προσδιορίζεται ο αριθμός του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απαιτείται για την κάλυψή τους»
Το νομοσχέδιο απαγορεύει τις συμβάσεις έργου για συγκεκριμένες υπηρεσίες και εργασίες, από την άλλη δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται τέτοιες συμβάσεις γι' αυτές τις υπηρεσίες «ύστερα από πρόταση του ΑΣΕΠ» μέχρι τα τέλη του 2010 γενικότερα για το Δημόσιο και, μέχρι τα τέλη του 2011, ειδικότερα για τους ΟΤΑ.
Για συμβάσεις έργου που λήγουν ή θα λήξουν μέχρι το Γενάρη-Φλεβάρη του 2010, προβλέπεται η παράτασή τους μέχρι τα τέλη Απρίλη του 2010 με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των συμβασιούχων έργου «είναι μεγαλύτερος του 50% του συνολικού προσωπικού» που υπηρετεί στον φορέα. Ανάλογες εξαιρέσεις προβλέπονται και για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Επιπλέον
- Καταργείται η πριμοδότηση της μοριοδότησης του 50% για συμβασιούχους που συμπληρώνουν 24 μήνες προϋπηρεσίας. Η κατάργηση αφορά και τα ΚΕΠ.
- Καταργείται η προφορική συνέντευξη με εξαίρεση την επιλογή επιστημονικού προσωπικού σε θέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Η συνέντευξη διενεργείται από το ΑΣΕΠ και αιτιολογείται ο αποκλεισμός υποψηφίου.
- Καταργείται το κριτήριο της ηλικίας.
- Το 50% των θέσεων καλύπτεται από νέα άτομα που δεν διαθέτουν εμπειρία.
- Το τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ ισχύει για δέκα χρόνια και έχει κλίμακα από 0 μέχρι 100 μονάδες.
- Αυξάνει από 100 σε 110 ο συντελεστής βαρύτητας του τίτλου σπουδών.
- Καταργείται η μοριοδότηση των σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης (70 μονάδες).
- Αυξάνεται από 300 σε 400 η μοριοδότηση του διδακτορικού με συνάφεια και από 150 σε 200 του μεταπτυχιακού.
- Ο δεύτερος τίτλος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προσμετράται κατά 30%.
- Η εμπειρία μετράει επτά μονάδες για κάθε μήνα σε σύνολο 60 μηνών (ανώτατο όριο 420 μόρια).
Ειδικά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο χρόνος ανεργίας μοριοδοτείται με 200 μονάδες για τέσσερις μήνες και 75 μονάδες μέχρι τον πρώτο χρόνο (ανώτατο όριο 800 μονάδες).
- Μοριοδοτούνται με επιπλέον μόρια (50 μόρια για κάθε παιδί) οι γονείς και τα τέκνα των μονογονεϊκών οικογενειών.
Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου εδώ