Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Θέλεις ασφάλιση; Φρόντισε μόνος σου!


Αυτή είναι η ουσία της πρότασης της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Αποδίδεται τέλεια στη τελευταία παράγραφο των προτεινόμενων μέτρων(κλικ εδώ
«Η ανταποδοτικότητα θα είναι βασική πηγή χρηματοδότησης, αφού θεμελιώνεται στην αναλογική σχέση σύνταξης - εισφορών και χρόνου εργασίας».


Πάμε λοιπόν με ταχύτητα  από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση κοινωνική υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη, σε ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση ατομική υποχρέωση του ίδιου του πολίτη, ο οποίος μετατρέπεται σύμφωνα με τους νεολογισμούς των νεοφιλελεύθερων κύκλων σε «άτομο-επιχείρηση», αναλαμβάνοντας μόνο του το κύριο βάρος της ασφάλισής του.

Πάμε στη καθιέρωση τριφασικού συστήματος με τρεις πυλώνες:
1.Καθιέρωση μιας ελάχιστης «Εθνικής ή βασικής  Σύνταξης» για όλους που θα αποτελεί και την αφετηρία για όλες τις κύριες συντάξεις. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας, κατά το πρότυπο του ΕΚΑΣ,(400-500 ευρώ) με στόχο τη συγκράτηση της απόλυτης εξαθλίωσης.
2. Χορήγηση συμπληρωματικής επικουρικής σύνταξης με τη καθιέρωση των επαγγελματικών ταμείων, το ύψος της οποίας  θα εξαρτάται από το σύνολο των εισφορών και τα χρόνια εργασίας του  κάθε ασφαλισμένου με έντονο το στοιχείο της ανταποδοτικότητας.
3. Και επειδή όλα αυτά δεν θα φθάνουν, αναγκαστικά θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην  ιδιωτική ασφάλιση, αρχικά ως συμπληρωματικής( άλλωστε και σήμερα σε ένα  τμήμα του πληθυσμού αυτό ισχύει) αλλά προοπτικά ως κυρίαρχη .

Tο δίλλημα στο οποίο  θα περιέλθουν οι εργαζόμενοι θα είναι:
Ή δίνω μεγάλες μηνιαίες εισφορές ( εφόσον έχω την οικονομική δυνατότητα) στην επικουρική ασφάλιση και ταυτόχρονα και ένα  σεβαστό ποσό σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία  ώστε κάποτε να βγω στη σύνταξη με ένα σχετικά αξιοπρεπή συντάξιμο μισθό (και βέβαια με το ρίσκο ότι δεν θα χαθούν τα αποθεματικά του επαγγελματικού μου  ταμείου στο χρηματιστηριακό τζόγο ή δεν θα χρεοκοπήσει η ιδιωτική ασφαλιστική μου εταιρεία) ή αν ο μισθός μου και οι άλλες οικογενειακές ανάγκες δεν επιτρέπουν τη καταβολή ενός τέτοιου ποσού, τότε «επιλέγω» να εργαστώ μέχρι τον… προθανάτιο ρόγχο.

Αυτά προτείνει το ΠΑΣΟΚ στους εργαζόμενους.


Η πρόταση περιέχει και άλλα  μαργαριτάρια:


*«Η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους. Στόχος θα πρέπει να είναι η επιδότηση της εργασίας αντί της επιδότησης της ανεργίας, που μέχρι σήμερα αποτελεί τη συνήθη πρακτική».

Δηλαδή επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ( από χρήματα των εργαζομένων) των επιχειρηματιών  για να προσλαμβάνουν ανέργους!


*«Με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Εν είδει παραδείγματος θα μπορούσε εδώ να αναφερθεί, η είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του «τζίρου» των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού, επί των αποδοχών των εργαζομένων».


Δηλαδή οι εργοδότες να μην καταβάλουν εισφορές ανά εργαζόμενο με βάση το μισθό του, αλλά  κυρίως με βάση το τζίρο των επιχειρήσεων.
Πάρε το αβγό και κούρευτο .Αν θα μπορούν να βρουν τον πραγματικό τζίρο των επιχειρήσεων… ας μας γράψουν.
Και αν οι επιχειρηματίες  παρουσιάζουν μειωμένο τζίρο (πχ επικαλούνται κρίση , προβλήματα από τον  ανταγωνισμό , καταστροφή προϊοντων  λόγω καιρικών συνθηκών κλπ);
Απλά τότε δεν θα καταβάλουν  ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους !!!
Αυτό,  το ΠΑΣΟΚ το ονομάζει μέτρο για τη διάσωση  του ασφαλιστικού συστήματος!

*«Να αξιοποιηθούν οι πόροι και η περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης  (Φ.Κ.Α) . Ως προς την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων, ήδη έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία των τεσσάρων μεγαλύτερων Φ.Κ.Α. της χώρας. Οι υπηρεσίες της Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γ.Γ.Κ.Α). και οι Φ.Κ.Α. καλούνται να ποσοτικοποιήσουν το μέτρο αυτό και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή των Ειδικών».

Δεν τους φτάνει που τόσες δεκαετίες καταλήστεψαν τα αποθεματικά των ταμείων (μηδενικά η πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων , χρηματιστηριακός τζόγος, δομημένα ομόλογα κλπ), τώρα ανοίγουν το δρόμο εκτός από τα αποθεματικά να ληστέψουν και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων!


Και για το… ξεκάρφωμα προτείνουν και τα σωστά μέτρα μείωσης της εισφοροδιαφυγής, μείωσης της αδήλωτης εργασίας ,μείωσης της σπατάλης κλπ, που ορισμένα   όμως από αυτά, όπως αυτό που λέει «Να εξοικονομηθούν χρήματα με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες», μπορεί και να σημάνουν και συρρίκνωση του επιπέδου  της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους εργαζόμενους   και μεταφορά του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σχεδόν εξ ολοκλήρου στις τσέπες των εργαζομένων!!