Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Είμεθα έθνος ανάδελφον


Είμεθα έθνος ανάδελφον

Η εικόνα η ίδια παντού .Σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας .Που υποτίθεται είναι προσανατολισμένα να παρέχουν κυρίως  δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Δεκάδες και εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας συνωστίζονται στα ΤΕΠ ή στα εξωτερικά ιατρεία , όλο το 24ωρο , με μάσκες για να καλύπτουν μύτη και στόμα , με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους .
Η ίδια ακριβώς σκηνή και στο δικό μας νοσοκομείο.
.Ένας πυρετός ή η έναρξη κάποιων από τα συμπτώματα γριπώδους συνδρομής είναι αρκετά για σημάνουν «συναγερμό» σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Ένας κόσμος έρμαιο της τρομολαγνίας των επίσημων αλλά και ανεπισήμων ΜΜΕ .
Δίπλα ακριβώς, στο εμβολιαστικό κέντρο  του  νοσοκομείου  άλλες ουρές πολιτών  που περιμένουν υπομονετικά να κάνουν το εμβόλιο.
Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Κάθε φορά που τα ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση κάποιου θανάτου ασθενούς λόγω της νέας γρίπης ή την εισαγωγή κάποιου ασθενούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έρχεται  με μαθηματική ακρίβεια μετά από λίγες ώρες και ένα κύμα πολιτών που ζητούν εδώ και τώρα να εμβολιαστούν.
Το παράδοξο είναι ότι και αυτοί που ακόμα εμβολιάζονται ή τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα τους δεν νοιώθουν σίγουροι για την απόφασή τους Εμβολιάζονται με μισή καρδιά. Αυτό που τους ωθεί στο εμβολιαστικό κέντρο είναι ο φόβος του θανάτου , ο φόβος της εντατικής.
Για μια ακόμη φορά η συντεταγμένη πολιτεία αλλά και οι επιστημονικοί φορείς με διφορούμενα , αντιφατικά ή και αντίθετα μηνύματα έκαναν το θαύμα τους.
Καθείς αποφασίζει κατά βούληση.
Ζούμε απίστευτες καταστάσεις.
Εικόνα πρώτη: Καρκινοπαθής , 47 ετών με αφαίρεση του ενός πνεύμονα, σε σχετικά καλή κατάσταση και διστάζει , αναρωτιέται έξω από τη πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Όταν τη ρωτήσαμε τι είναι αυτό που την κάνει να διστάζει , απάντησε οι «παρενέργειες» του εμβολίου που  «αποκάλυψε»(!)  η εκπομπή του κ. τάδε στη τηλεόραση .
Εικόνα δεύτερη: Οι περισσότεροι γιατροί στο νοσοκομείο μας  εμβολιάστηκαναπό τη πρώτη  στιγμή.Ελάχιστοι όμως  από τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Μέχρι που χθες έσκασε σαν βόμβα η απώλεια ενός συμπολίτη μας 50 ετών  από λοίμωξη του αναπνευστικού που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ παρακείμενου νοσοκομείου, χωρίς ιδιαίτερο άλλο  ιστορικό και ...ακολούθησαν εικόνες πανικού. Πολίτες να προσέρχονται το απόγευμα στα εξωτερικά ιατρεία … για εμβολιασμό, πολίτες  να προσέρχονται και να ζητούν μάσκες για το σπίτι τους. Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αλλά και οι μη εμβολιασμένοι γιατροί   και άλλοι υγειονομικοί  να προσέρχονται για εμβολιασμό , ένα μήνα μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος…

Για μια ακόμη φορά ως λαός αγόμεθα και φερόμεθα ανάλογα με το τα δελτία ειδήσεων , με τις διάφορες τηλεοπτικές «ζούγκλες».

Είμεθα έθνος ανάδελφον...