Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Οι ειδικευόμενοι γιατροί νοσοκομείων της Κρήτης


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 11/12/2009

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, Παρασκευή 11/12/09, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των ειδικευομένων και των τριών νοσοκομείων αποφασίσαμε :
*Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού και καταστολής των κινητοποιήσεων των ειδικευόμενων ιατρών για την καταβολή των δεδουλευμένων και την προώθηση των προβλημάτων τους και συμπαραστεκόμαστε στους ειδικευόμενους ιατρούς Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης που βρέθηκαν κατηγορούμενοι επειδή διεκδικούνε τα αυτονόητα με νόμιμα μέσα.
*Στηρίζουμε την απεργία που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ στις 17/12/09, αν και διαφωνούμε τόσο για τη διάρκεια (μια ημέρα) όσο και για την εξαγγελία της τελευταίας στιγμής (που μόνο κακό μπορεί να κάνει στις κινητοποιήσεις μας) και προτείνουμε την εξαγγελία πολυήμερης απεργίας το νέο έτος με έγκαιρη ανακοίνωση και ομαδική συμμετοχή.
*Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του οικονομικού έτους 2009 έως τις 18/12/09.Σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλευμένων εως τις 18/12/09, επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων ιατρών και των τριών Νοσοκομείων με πλήρη αποχή από 21/12/09.
*Δεν δεχόμαστε άλλο την διαρκή απαξίωση του ΕΣΥ.
*Δεν δεχόμαστε καμία απώλεια των κεκτημένων , αποτέλεσμα των αγώνων των τελευταίων ετών, όπως είναι η αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και το αφορολόγητο της βιβλιοθήκης.
*Απαιτούμε την αλλαγή του τρόπου εύρεσης κονδυλίων και καταβολής των εφημεριών ώστε να μη υπάρχει ξανά στο μέλλον πρόβλημα με την καταβολή των εφημεριών, δεδομένου ότι αφ ενός δεν είναι έκτακτες υπερωρίες αλλά υποχρεωτική υπερεργασία για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και τη διασφάλιση της δημοσιάς υγειάς και αφ ετέρου κάθε νοσοκομείο γνωρίζει πόσα χρήματα χρειάζεται για εφημερίες απ το προηγούμενο ακόμα έτος.
*Απαιτούμε την αύξηση των δαπανών για την υγεία, την άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με τις ελλείψεις, την υλοποίηση των 4500 προσλήψεων ιατρών (2000 το 2009 και 2500 το 2010 όπως έχει καθοριστεί από την τελευταία συλλογική σύμβαση/νομοσχέδιο) και όχι των 2000 που εξαγγέλθηκαν στο σύνολο, το άνοιγμα 700 θέσεων ειδικευόμενων ιατρών όπως είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν και όχι 300 όπως προωθείται.
*Απαιτούμε αξιοκρατία στις προσλήψεις και στις κρίσεις των ιατρών.
*Απαιτούμε την λειτουργία αυτόνομων ΤΕΠ και την εφαρμογή της ΠΦΥ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
*Απαιτούμε την άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ομοσπονδίας για τη νέα Συλλογική Σύμβαση με σκοπό τις αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης και λειτουργίας των νοσοκομείων ώστε να μειωθεί ο χρόνος εργασίας των ιατρών στις 48 ώρες για τους ειδικευμένους και στις 52 για τους ειδικευόμενους συμφωνά με την οδηγία της ΕΕ του 1993, αλλά και την Ελληνική νομοθεσία!!!
*Απαιτούμε τη θέσπιση υπεύθυνου ιατρού/εκπαιδευτή με ανάλογα προσόντα και ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ανά ειδικότητα και την εφαρμογή του.
Απαιτούμε τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Νοσοκομείων και δημιουργία καθηκοντολογίου.

Η παραπάνω απόφαση να ανακοινωθεί στις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων, στις ενώσεις των ιατρών, την ΟΕΝΓΕ και τα ΜΜΕ

ΓΝ Αγ. Νικολαου: Ο Πρόεδρος Δανιας Βασίλειος
.................................Ο Αντιπρόεδρος Σκουλουδάκης Γιάννης

Βενιζελειο ΓΝΗ: Ο Αντιπρόεδρος Δασκαλάκης Παυλος
..............................Ο Γραμματέας Πατερακης Μανολης

ΓΝ Ρεθυμνου: Η Πρόεδρος Νομική Τρούλη
..........................Ο Γραμματέας Φοίβος Κακαβίτσας

Παρατηρητες: Γουμενακης Μιχαλης & Πατερακης Γεωργιος