Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Όπως πάντα τα δοξασμένα κανάλια θα μας παρουσιάσουν την χλιδή .Την ΄΄ δύσκολη ΄΄ επιλογή των πλούσιων σε ότι αφορά στο που θα διασκεδάσουνε. Θα έχουνε 12 διαφορετικά εδέσματα στο γεύμα της Πρωτοχρονιάς ή μόνο δέκα; Θα βάλουνε τα επώνυμα ρούχα ή θα είναι προσποιητά ατημέλητοι casual; Ελάχιστοι ,από εμάς συμμερίζονται την ΄΄αγωνία τους΄΄ θα αλλάξουμε κανάλι και θα βλέπουμε πολλά ντοκιμαντέρ. Αρκετά κανάλια θα μάς υπενθυμίσουν (αλήθεια μόνο αυτές τις ημέρες υπάρχουνε ;) τους φτωχούς ,τους μοναχικούς ,τους απόκληρους και τους κατατρεγμένους .Οι πανούργοι δημοσιογράφοι θα πάνε και θα σκαλίσουνε τις κλασικές θλιβερές ιστορίες. Θα αναμοχλεύσουν την τραγικότητα της κοινωνικής αδιαφορίας και θα ΄΄πουλήσουνε΄΄, σε καλύτερη τιμή(ποσοστό ακροαματικότητας)τα ρεπορτάζ τους. Ίσως για να καλύψουνε τις ενοχές που νιώθουνε για τα βρώμικα και τα σκανδαλοθηρικά ρεπορτάζ που ΄΄πουλάνε ΄΄ την υπόλοιπη ,εκτός των γιορτών, εποχή .Ίσως και όχι.. Πάντα απορούσα για την ιδιαίτερη ευαισθησία που δημοσιοποιείται μόνο εκείνες τις ημέρες. Τα γεύματα αγάπης ,με τον εύσπλαχνο δήμαρχο να μοιράζεται την γαλοπούλα με τους άστεγους και άπορους πολίτες αυτής της πόλης θα είναι σίγουρα σε όλα τα κανάλια.
Η καθιερωμένη οικογενειακή συγκέντρωση στο τραπέζι των Χριστουγέννων θα συμπληρωθεί από μία μικρή απόδραση στο κόσμο της νύχτας. Θα ενδώσουν κυρίως οι νέοι. Η διασκέδαση ,στο μαγαζί με τα γνωστά και ακριβοπληρωμένα αστέρια του μουσικού στερεώματος, θα προσφέρει ,έστω για λίγες ώρες, την ψευδαίσθηση ότι ο κόπος μίας χρονιάς μας επιτρέπει να γιορτάσουμε με ένα ξεχωριστό τρόπο την γέννηση του θεανθρώπου και το φευγιό του 2009.Θα φύγουν τα φαρμάκια.
Δίπλα στις ελληνικές οικογένειες γιορτάζουνε ,σε πιο χαμηλούς ρυθμούς ,οι αλλοδαποί που πλέον αποτελούν το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Δεν εγκαταλείπουνε την πολιτισμική τους ταυτότητα αλλά με έντονα κοινωνικά και οικονομικά κίνητρα οδεύουν προς την αναγνώριση τους σε όλα τα επίπεδα.
Πώς βιώνουνε τις γιορτές οι μοναχικοί και οι απόκληροι της κοινωνίας ;Πώς περνάνε εκείνες τις ημέρες της γιορτής και της χαράς αυτοί που νιώθουνε μία αβάσταχτη μοναξιά , ψυχική μιζέρια και κακομοιριά; Είναι οι δικαιούχοι της ευσπλαχνίας μας .Είναι περήφανοι. Δεν ζητιανεύουν και ούτε κλαίγονται. Σε αυτούς έχει νόημα να χτυπήσουμε την πόρτα τους και να τους ευχηθούμε ρωτώντας : Να τα πούμε; Να το κάνουμε! Να δείξουμε τον ενδιαφέρον μας .Να τους δώσουμε την ειλικρινή προσοχή και αγάπη μας. Εκεί πρέπει να διοχετεύσουμε το πνεύμα των γιορτών πλησιάζοντας τους με τρυφερότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια τους.