Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ!


Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την αναγκαιότητα ανέγερσης Νοσοκομείου στην Αν. Αττική είχαμε και την πρώτη επίσημη κυβερνητική θέση για το θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  (ΣΔΙΤ) στην υγεία.
Ποια ήταν αυτή : Και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ !
Δεν καταλάβατε;
Μα  ότι θα αξιοποιήσουν φυσικά τις ΣΔΙΤ στην ανέγερση (κατασκευή) νέων νοσοκομείων μόνο που επιφυλάσσονται για τη συμμετοχή του ιδιώτη στη λειτουργία τους!

 Διαβάστε με προσοχή τη θέση της Υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σήμερα στη Βουλή:
«…Θέλω, λοιπόν, εδώ να είμαι σαφής και να πω ότι και από την περίοδο που ήμασταν στην Αντιπολίτευση, αλλά και με πολύ μεγάλη σαφήνεια στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμείς έχουμε ταχθεί για την αλλαγή του προσανατολισμού του ΣΔΙΤ, ώστε να εξασφαλίζεται το κοινωνικό όφελος και το χαμηλότερο κόστος -γιατί είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν τα φαινόμενα που και εσείς αναφέρατε- και φυσικά να μη λειτουργεί αυτός ο θεσμός ως άλλοθι για τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Γι’ αυτό και πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του θεσμού αυτού και όσον αφορά τις αρχές και όσον αφορά την εφαρμογή και είναι, βέβαια, κάτι που το βλέπουμε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομίας και με το Υπουργείο Υποδομών, που πλέον έχει συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο του δημοσίου, όπως είναι η ΔΕΠΑΝΟΜ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αγαπητέ συνάδελφε, θέλω να είμαι κατηγορηματική ότι δεν νοείται ΣΔΙΤ που να αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Τα ΣΔΙΤ μέσα από ένα νέο πλαίσιο, όπως θα εξελιχθούν, πρέπει να περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που είναι πραγματικά κοινωνικά επωφελές για περιορισμένα έργα και όχι –επαναλαμβάνω- για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Ήδη είμαστε σε συνεργασία με τους συναδέλφους στο Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να δούμε συνολικά αυτόν το σχεδιασμό σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθεί ένας τέτοιος θεσμός με αυτή τη νέα προσέγγιση και προσανατολισμό για την κατασκευή των νοσοκομείων…»

Ο βουλευτής Θανάσης Λεβέντης προκάλεσε την υπουργό να γίνει πιο σαφής λέγοντας :
«Μιλάτε για ΣΔΙΤ. Δεν ξέρω πώς ακριβώς σκέφτεστε να λειτουργήσει. Έρχεται το Χάρβαρντ, έρχεται το Κέμπριτζ και σας λένε ότι η λειτουργία των ΣΔΙΤ, όπου λειτούργησαν, είχαν σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας. Στα ΣΔΙΤ αυτός που θα βάλει τα χρήματά του, θα τα βάλει για να κερδίσει από κάπου. Από πού; Από τη λειτουργία προφανώς των νοσοκομείων. Και λέτε ότι δεν θα μπει το ΣΔΙΤ μέσα στη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά θα πάρει κάποιες υπηρεσίες κατά πάσα πιθανότητα, δεν ξέρω ποιες θα είναι αυτές…»

Και τι απάντησε η Υπουργός;
«…Ήμουν επίσης σαφής όσον αφορά στα ΣΔΙΤ. Ο θεσμός όπως λειτουργεί σήμερα δεν είναι ένας θεσμός που υποστηρίζουμε. Ίσα-ίσα –και αυτό είναι ένα θέμα βέβαια που αφορά και τους συναδέλφους στα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας- χρειάζεται μια αναθεώρηση του θεσμού. Και σίγουρα –κι εκεί θέλω να είμαι κατηγορηματική- τα ΣΔΙΤ δεν χωρούν στην υγεία και να έχουν ως αντάλλαγμα είτε τη λειτουργία του νοσοκομείου είτε την παροχή υπηρεσιών υγείας. Ήμασταν κατηγορηματικοί πριν τις εκλογές και παραμένουμε σ’ αυτή τη θέση με σαφήνεια. Τα ΣΔΙΤ πρέπει να πηγαίνουν πραγματικά εκεί που είναι επωφελές και εκεί που δεν θα έχουν οποιοδήποτε τέτοιο κόστος όσον αφορά το κοινωνικό σύνολο.
Άρα, λοιπόν, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υποδομών εμείς σ’ αυτήν την αναθεώρηση που θα γίνει για τα ΣΔΙΤ θέλουμε πραγματικά να εξασφαλίσουμε πως θα αναπτυχθούν οι νοσοκομειακές μονάδες με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο

Τι καταλάβαμε λοιπόν εμείς από όλα αυτά;
Ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το θεσμό των ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νοσοκομείων, με πιθανότητα να παραχωρηθούν κάποιες υπηρεσίες ή κάποια άλλα ανταλλάγματα  στον ιδιώτη αλλά δεν θα τον εμπλέξουν στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην παροχή υπηρεσιών υγείας
Μα αν δεν κάνουμε λάθος τα ίδια περίπου ισχυρίζονταν και η προηγούμενη κυβέρνηση.Λέμε περίπου γιατί η ΝΔ είχε σκοπό να εμπλέξει τους ιδιωτες και στη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων.
 Επειδή εμείς εδώ στην Πρέβεζα έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, λόγω της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης να ανεγείρει και να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο της Πρέβεζας μέσω των ΣΔΙΤ, παρά τις αντιδράσεις των υγειονομικών αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων της πόλης και του νομού καλό θα ήταν η  μεν κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις τηςγαι το νοσοκομείο στη περιοχή μας οι δε φορείς να πάρουν θέση πάνω στις κυβερνητικές προθέσεις.


Πηγή:Πρακτικά της Βουλής