Με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη συνιστάται σε όλους τους υπουργούς, τις νομαρχίες, τους ΟΤΑ και τους επιχορηγούμενους φορείς «να μαζέψουν τα χέρια τους» το 2010, καθώς έχει τεθεί πολύ υψηλά ο στόχος της περικοπής των δαπανών.
Άπαντες, στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου θα αποστέλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτική λίστα κατά δαπάνη και αιτιολογία, λαμβάνοντας υπόψη αυστηρές εντολές:
*Μέσω ΑΣΕΠ ή ΟΑΕΔ οι προσλήψεις προσωπικού, και για να εγκριθεί το σχετικό κονδύλι πρέπει να υπάρχει αντίγραφο της πράξης διορισμού υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπουργό.
*Δεν γίνεται καμία προκήρυξη θέσης αν προηγουμένως δεν δοθεί βεβαίωση από τη διεύθυνση προϋπολογισμού για την ύπαρξη σχετικής πρόβλεψης.
*Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας απαιτείται και για μετάταξη προσωπικού, με αναφορά του συνολικού αριθμού και όχι μόνο των κλάδων-ειδικοτήτων για τις οποίες ζητείται η κάλυψη κενών θέσεων.
* Σε μετάταξη υπαλλήλου προερχόμενου από επιχορηγούμενο νομικό πρόσωπο θα προτείνεται ανάλογη μείωση πιστώσεων του φορέα από τον οποίο μετατάσσεται ο υπάλληλος.
* Σε μετάταξη από μη επιχορηγούμενο φορέα θα υποβάλλεται πρώτα αίτημα για την εξεύρεση του κονδυλίου και μετά θα γίνεται η μετάταξη.
*Μετακινήσεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες και μόνο εφόσον αναλύονται.
**Περικοπές και στα μισθώματα, καθώς κινούνται σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Και δεν θα γίνεται καμία μίσθωση αν δεν υπάρχει προηγουμένως έγκριση του ΓΛΚ.
* Συνιστάται δε στους υπουργούς να περιορίζουν τα κτιριολογικά προγράμματα στους απολύτως αναγκαίους χώρους «καθώς η εξασφάλιση άριστων συνθηκών αυξάνει τις σχετικές δαπάνες».
*Δευτερεύουσες κατηγορίες δαπανών δεν θα εγκριθούν στο σύνολό τους. Συμπληρωματικές πιστώσεις δεν θα χορηγηθούν, καθώς δεν υπάρχει αποθεματικό στον προϋπολογισμό.
* Κάθε πίστωση διατίθεται μόνο για την ανάγκη που έχει προβλεφθεί. Δεν θα εγκρίνονται δαπάνες που υπερβαίνουν τις εγγεγραμμένες πιστώσεις.
* Συνιστάται η προσοχή σε αποδοχές προσωπικού, καθώς κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα με λανθασμένους καταλογισμούς.
* Ειδικά για δαπάνες υπερωριακής αποζημίωσης, νυχτερινής εργασίας, εργασίας κατά την Κυριακή ή εξαιρέσιμες ημέρες που έγιναν στο τελευταίο δίμηνο του 2009 και δεν πληρώθηκαν, θα πληρωθούν με πίστωση του προϋπολογισμού του 2010. Ενώ δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία υπέρβαση ορίου εφημεριών για γιατρούς.
**Τροποποίηση του προϋπολογισμού θα γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για την περίπτωση έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών.
Στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη του ΑΣΕΠ 7Κ/2009 για τη πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 2987 θέσεων τακτικού προσωπικού σε Νοσοκομεία και ΚΥ.
Αυτή τη φορά δεν είχαμε μεν μηδενική συμμετοχή του Νοσοκομείου της Πρέβεζας αλλά και πάλι για 2987 θέσεις πανελλαδικά οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο είναι 4(!) και 3 για τα ΚΥ του Νομού μας.
Πολύ λίγες σε σχέση με τις υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις και τις ανάγκες του Νοσοκομείου και των ΚΥ του Νομού μας.
Δυστυχώς και πάλι τμήματα όπως πχ η Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου μένουν μετέωρα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Ειδικότερα για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας προκηρύσσονται:
1 θέση ΠΕ Νοσηλευτικής
4 θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής (εκ των οποίων 1 για το ΚΥ Καναλλακίου,1 για το ΚΥ Θεσπρωτικού, 1 για το ΚΥ Πάργας)
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο «Αττικόν» συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
Η επίσκεψή του και οι δηλώσεις του προβλήθηκαν κατά κόρον από τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.
Εξαφανίστηκε όμως η θέση του σωματείου των Εργαζομένων ενώ και …για 5 δευτερόλεπτα (!) είδαμε στις οθόνες την πρόεδρο του Σωματείου.
Αντί μάλιστα να έχουμε από τα ΜΜΕ και μια αναφορά στις θέσεις του σωματείου στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, είδαμε και ακούσαμε τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ (!)να αναφέρεται στην αναγκαιότητα τοποθέτησης έντιμων διοικητών στα νοσοκομεία.! (ΝΕΤ)
Γιατί λοιπόν «θάφτηκε» η άποψη των εργαζομένων στο «Αττικόν»;
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση προχώρησε, στη πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών με συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου (επικουρικούς) για την άμεση στελέχωση ενός αριθμού από τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
Φαίνεται όμως ότι οι άνεργοι νοσηλευτές, όπως και οι γιατροί, δεν επιδεικνύουν και ιδιαίτερο ζήλο να προσληφθούν , να υποστούν στύψιμο επί ένα 11μηνο στις ΜΕΘ και μετά να «πεταχτούν» σαν λεμονόκουπες στα αζήτητα.
Γι αυτό αρκετοί αρνούνται την πρόσληψη και άλλοι μέσα στις πρώτες μέρες από την ανάληψη καθηκόντων παραιτούνται!!
Έτσι άρχισαν οι ΔΥΠΕ να ψάχνουν για … εθελοντές (κλικ εδώ).
Στις 27 Νοεμβρίου 2009 η Υπουργός Υγείας με τοποθέτησή της στη Βουλή (κλικ εδώ) είχε δεσμευθεί για:
*3100 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που είχαν δρομολογηθεί επί κυβερνήσεων ΝΔ αλλά... δεν είχαν προχωρήσει!
*3000 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!
* 300 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για κάλυψη των 95 κλινών ΜΕΘ μέσω κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας!
* 2093 θέσεις ιατρικού προσωπικού!
Στις 30 Νοεμβρίου 2009 πάλι στη Βουλή, η Υφυπουργός Υγείας είχε δηλώσει (κλικ εδώ):
«Αυτές τις σαράντα ημέρες κάνουμε πραγματικά έναν αγώνα δρόμου μαζί με την Υπουργό για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις προκηρύξεις 3.100 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του 2009 με εξασφαλισμένες πιστώσεις, να προωθήσουμε τις προσλήψεις περίπου 300 νοσηλευτών άμεσα, από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λειτουργήσουν κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, σε δεύτερη φάση, έχουμε άλλα 54 κρεβάτια τα οποία χρειάζονται και εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά θα αντιμετωπιστούν σε δεύτερη φάση, πάντως στους πρώτους μήνες του 2010.
Στον Προϋπολογισμό του 2010 αποτυπώνεται η προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνηση για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών πάντα μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε τις προκηρύξεις σε ιατρικό προσωπικό για 660 άτομα στα νοσοκομεία, 35 γιατρούς στο ΕΚΑΒ, 152 γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και 250 ειδικευόμενους. Όπως σας είπα και πριν, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές σημερινές ανάγκες των νοσοκομείων προχωρήσαμε πέρα από αυτά που σας είπα και στη σύσταση 1.000 θέσεων ειδικευμένων γιατρών».
Σήμερα σε δηλώσεις του στο "Αττικόν" Νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός δήλωσε (κλικ εδώ):
«Την επόμενη χρονιά θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία μας. Όπως έχουμε πει, έχουμε δεσμευτεί για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών, ενώ θα κάνουμε διαγωνισμό για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Και αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα είναι πολύ πιο προσβάσιμη και ποιοτική για τους πολίτες της χώρας μας».
Όταν διαβάσει κάποιος τις διαδοχικές τοποθετήσεις των μελών της κυβέρνησης θα καταλάβει ότι μέσα σε ένα περίπου μήνα «χάθηκαν» κάποιες χιλιάδες θέσεις .
Συμπέρασμα: πριν μας αποχαιρετήσει το 2009, η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού κήρυξε την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.
Τελικώς η ενιαία προκήρυξη τακτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας μας θα περιλαμβάνει 2987 θέσεις.
Το ΑΣΕΠ ετοίμασε το τελικό σχέδιο της προκήρυξης το οποίο και απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας για τελική επεξεργασία και έγκριση.
Το σχέδιο προκήρυξης του ΑΣΕΠ περιλαμβάνει:
*117 θέσεις ΠΕ νοσηλευτικής. *1.354 θέσεις ΤΕ νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού *1.339 θέσεις ΔΕ νοσηλευτών, παρασκευαστών, πληρώματος ασθενοφόρων, κ.λπ
*177 θέσεις ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.
Αυτή είναι η ουσία της πρότασης της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Αποδίδεται τέλεια στη τελευταία παράγραφο των προτεινόμενων μέτρων(κλικ εδώ)
«Η ανταποδοτικότητα θα είναι βασική πηγή χρηματοδότησης, αφού θεμελιώνεται στην αναλογική σχέση σύνταξης - εισφορών και χρόνου εργασίας».
Πάμε λοιπόν με ταχύτητα από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση κοινωνική υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη, σε ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση ατομική υποχρέωση του ίδιου του πολίτη, ο οποίος μετατρέπεται σύμφωνα με τους νεολογισμούς των νεοφιλελεύθερων κύκλων σε «άτομο-επιχείρηση», αναλαμβάνοντας μόνο του το κύριο βάρος της ασφάλισής του.
Πάμε στη καθιέρωση τριφασικού συστήματος με τρεις πυλώνες:
1.Καθιέρωση μιας ελάχιστης «Εθνικής ή βασικής Σύνταξης» για όλους που θα αποτελεί και την αφετηρία για όλες τις κύριες συντάξεις. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας, κατά το πρότυπο του ΕΚΑΣ,(400-500 ευρώ) με στόχο τη συγκράτηση της απόλυτης εξαθλίωσης.
2. Χορήγηση συμπληρωματικής επικουρικής σύνταξης με τη καθιέρωση των επαγγελματικών ταμείων, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από το σύνολο των εισφορών και τα χρόνια εργασίας του κάθε ασφαλισμένου με έντονο το στοιχείο της ανταποδοτικότητας.
3. Και επειδή όλα αυτά δεν θα φθάνουν, αναγκαστικά θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση, αρχικά ως συμπληρωματικής( άλλωστε και σήμερα σε ένα τμήμα του πληθυσμού αυτό ισχύει) αλλά προοπτικά ως κυρίαρχη .
Tο δίλλημα στο οποίο θα περιέλθουν οι εργαζόμενοι θα είναι:
Ή δίνω μεγάλες μηνιαίες εισφορές ( εφόσον έχω την οικονομική δυνατότητα) στην επικουρική ασφάλιση και ταυτόχρονα και ένα σεβαστό ποσό σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία ώστε κάποτε να βγω στη σύνταξη με ένα σχετικά αξιοπρεπή συντάξιμο μισθό (και βέβαια με το ρίσκο ότι δεν θα χαθούν τα αποθεματικά του επαγγελματικού μου ταμείου στο χρηματιστηριακό τζόγο ή δεν θα χρεοκοπήσει η ιδιωτική ασφαλιστική μου εταιρεία) ή αν ο μισθός μου και οι άλλες οικογενειακές ανάγκες δεν επιτρέπουν τη καταβολή ενός τέτοιου ποσού, τότε «επιλέγω» να εργαστώ μέχρι τον… προθανάτιο ρόγχο.
Αυτά προτείνει το ΠΑΣΟΚ στους εργαζόμενους.
Η πρόταση περιέχει και άλλα μαργαριτάρια:
*«Η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους. Στόχος θα πρέπει να είναι η επιδότηση της εργασίας αντί της επιδότησης της ανεργίας, που μέχρι σήμερα αποτελεί τη συνήθη πρακτική».
Δηλαδή επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ( από χρήματα των εργαζομένων) των επιχειρηματιών για να προσλαμβάνουν ανέργους!
*«Με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Εν είδει παραδείγματος θα μπορούσε εδώ να αναφερθεί, η είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του «τζίρου» των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού, επί των αποδοχών των εργαζομένων».
Δηλαδή οι εργοδότες να μην καταβάλουν εισφορές ανά εργαζόμενο με βάση το μισθό του, αλλά κυρίως με βάση το τζίρο των επιχειρήσεων.
Πάρε το αβγό και κούρευτο .Αν θα μπορούν να βρουν τον πραγματικό τζίρο των επιχειρήσεων… ας μας γράψουν. Και αν οι επιχειρηματίες παρουσιάζουν μειωμένο τζίρο (πχ επικαλούνται κρίση , προβλήματα από τον ανταγωνισμό , καταστροφή προϊοντων λόγω καιρικών συνθηκών κλπ); Απλά τότε δεν θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους !!! Αυτό, το ΠΑΣΟΚ το ονομάζει μέτρο για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος!
*«Να αξιοποιηθούν οι πόροι και η περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α) . Ως προς την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων, ήδη έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία των τεσσάρων μεγαλύτερων Φ.Κ.Α. της χώρας. Οι υπηρεσίες της Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γ.Γ.Κ.Α). και οι Φ.Κ.Α. καλούνται να ποσοτικοποιήσουν το μέτρο αυτό και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή των Ειδικών».
Δεν τους φτάνει που τόσες δεκαετίες καταλήστεψαν τα αποθεματικά των ταμείων (μηδενικά η πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων , χρηματιστηριακός τζόγος, δομημένα ομόλογα κλπ), τώρα ανοίγουν το δρόμο εκτός από τα αποθεματικά να ληστέψουν και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων!
Και για το… ξεκάρφωμα προτείνουν και τα σωστά μέτρα μείωσης της εισφοροδιαφυγής, μείωσης της αδήλωτης εργασίας ,μείωσης της σπατάλης κλπ, που ορισμένα όμως από αυτά, όπως αυτό που λέει «Να εξοικονομηθούν χρήματα με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες», μπορεί και να σημάνουν και συρρίκνωση του επιπέδου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους εργαζόμενους και μεταφορά του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σχεδόν εξ ολοκλήρου στις τσέπες των εργαζομένων!!
Καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το διάστημα 1/1/2005 έως 30/9/2009. Έτσι μέχρι το τέλος του 2009, θα εξοφληθούν οι παλαιότερες οφειλές, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, λαμβάνοντας υπόψη και την παροχή έκπτωσης, που ζητήθηκε από τους προμηθευτές.
Θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, στις αρχές του 2010, μετά την ολοκλήρωση των επαφών των συναρμόδιων υπουργείων με τους συλλόγους των προμηθευτών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως –σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας- υπάρχει ένα «επαναστατικό ταμείο», στο οποίο οι εγκληματίες μαζεύουν χρήματα από ληστείες και απαγωγές και τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων, ρουκετών κλπ.
Σωστούς τους βρίσκω τους εγκληματίες.
Δεν τα κρατάνε όλα τα λεφτά για την πάρτη τους – δίνουν και μερικά χρήματα για την Επανάσταση.
Αυτό πρέπει να κάνουν και οι εγκληματίες της πολιτικής: μετά από κάθε γερή μίζα που παίρνουν, να βάζουν και μερικά χρήματα σε ένα ταμείο για αυτή την έρμη τη χώρα μας
Ο προϋπολογισμός φέτος θα ψηφιστεί δίχως η συνδικαλιστική γραφειοκρατία να ρίξει έστω την "πατροπαράδοτη" και "εθιμοτυπική" 24ωρη τουφεκιά!
Η πρώτη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για το 2010 ορίστηκε για... τις Απόκριες.
Όταν πλέον θα έχει ψηφιστεί ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, θα έχει καθοριστεί η εισοδηματική πολιτική ,θα έχει δρομολογηθεί η νέα φορολογική πολιτική, θα έχουν δρομολογηθεί από τους "εταίρους" οι εξελίξεις για τη παραπέρα αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού και θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα "έκτακτα" μέτρα για τη "σωτηρία" της οικονομίας.
Τότε γιατί προκηρύσσει την κινητοποίηση η συνδικαλιστική γραφειοκρατία;
Μα για το θεαθήναι.
Και γιατί "καπαρώνει" από τώρα ένα ολόκληρο 10 ήμερο στις αρχές Φλεβάρη , στο οποίο θα βάλει μέσα μια 24ωρη απεργία;
Μα για να μη προλάβει και βρεθεί κανένας... παράξενος ξέμπαρκος και βάλει λίγο πιο πριν ή λίγο πιο μετά καμιά κινητοποίηση .
Η καζούρα που έπαθε η ΓΣΕΕ είναι πολύ πρόσφατη και… άκρως διδακτική.
Προτείνουμε λοιπόν η κινητοποίηση να γίνει Τσικνοπέμπτη (4 Φεβρουαρίου) και να ντυθούν …συνδικαλιστές.
Αγαπητοί συνάδελφοι της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ όταν εσείς πηγαίνατε, εμείς γυρίζαμε!
Τελικά, πτωχεύουμε ή όχι; Κινδυνεύουμε με χρεοκοπία; Κι αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε; Απ’ αυτά τα ερωτήματα ξεκινά όλη η φιλολογία των ημερών, που έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου, που θολώνει τις συνειδήσεις και παραλύει κάθε διάθεση κίνησης.
Καταρχάς, ας τελειώνουμε με το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Δεν «πτωχεύουμε» ούτε «κινδυνεύουμε» όλοι. Υπάρχει μια τάξη, η τάξη των καπιταλιστών, που δεν αντιμετωπίζει κανέναν τέτοιο κίνδυνο, μολονότι σ’ αυτήν οφείλεται η κρίση, θύμα της οποίας είναι και η ελληνική οικονομία. Όπως συμβαίνει πάντοτε, αυτή η τάξη, για λογαριασμό της οποίας ενεργεί το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται το κράτος, αντιστρέφει την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό το σκοπό μια καλοκουρδισμένη προπαγανδιστική μηχανή, που ξεκινά από τον πρωθυπουργό και φτάνει μέχρι τον τελευταίο τσόγλανο του αστικού Τύπου. Αυτή η προπαγάνδα μετατρέπει τα θύματα σε θύτες.
Τι φταίει για το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος;Φταίει το ότι «καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα έχουμε», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης, που ξανάσκασε μύτη για να ενισχύσει από τα δεξιά την «εθνική προσπάθεια». Φταίνε οι μισθοί που είναι πάνω από 2.000 ευρώ, φταίει που οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 65, φταίνε οι υψηλές συντάξεις των… 600 ευρώ, φταίει που η μερική απασχόληση δεν έπιασε ακόμη το 30% του εργατικού δυναμικού, φταίει που τα φάρμακα δεν τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι κ.λπ. κ.λπ.
Σε τέτοιες κατευθύνσεις στριφογυρίζει η τρομο-φιλολογία των ημερών.
Για το ότι ο συντελεστής φορολόγησης των καπιταλιστικών κερδών έπεσε από το 45% στο 25% και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ελληνικός καπιταλισμός γνώρισε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης δεν λέγεται τίποτα.
Πού πήγαν όλα τα κέρδη που συσσωρεύτηκαν αυτό το διάστημα;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μετατράπηκαν σε παραγωγικές επενδύσεις. Τοποθετήθηκαν στα διάφορα «φαντς», εγχώρια και του εξωτερικού, και αναζήτησαν το μέγιστο κέρδος σε κερδοσκοπικές-παρασιτικές δραστηριότητες. Το πιο λογικό θα ήταν, ένα κράτος που αντιμετωπίζει προβλήματα να αναζητήσει πρόσθετα έσοδα εκεί όπου υπάρχει «ευχέρεια». Να επιβάλει τουλάχιστον μια έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών, παίρνοντας πίσω ένα μέρος από τις πραγματικά προκλητικές φοροαπαλλαγές που τους έδωσε. Όταν «κινδυνεύει η εθνική μας ανεξαρτησία», όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός, είναι σαν να έχουμε απειλή πολέμου. Τότε, το κράτος οφείλει να επιτάξει κάθε διαθέσιμο πόρο. Αντί να εποφθαλμιά το μεροκάματο του εργάτη (που δεν είναι και σίγουρος ότι θα το έχει αύριο) και τη συνταξούλα του ΙΚΑ, να κοιτάξει τα κέρδη των επιχειρήσεων και τις αμύθητες προσωπικές περιουσίες των καπιταλιστών.
Κάθε τέτοια σκέψη, όμως, θεωρείται ιεροσυλία. Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις, διότι θα σταματήσουν να κάνουν επενδύσεις, φωνάζει εν χορώ ο εσμός των προπαγανδιστών που δημοσιολογούν. Θα πάρουν τις επιχειρήσεις τους και θα πάνε στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου τα μεροκάματα είναι 10 ευρώ και η φορολογία 10%, κραυγάζουν σαν υστερικές «Κατίνες» κάποιοι που παριστάνουν τους μεγάλους οικονομολόγους. Άρα, αυτοί εκβιάζουν την «κοινή μας πατρίδα». Και γιατί η «κοινή μας πατρίδα», που εκπροσωπείται από το κράτος, να μην τους βάλει χέρι; Αυτά είναι κομμουνιστικές ανοησίες που τις αποδοκιμάζει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, λένε ξινίζοντας κακιασμένα τα μούτρα τους οι διάφοροι Πρετεντεράκοι.
Φεύγουμε, επομένως, από το επίπεδο του «κοινού μας σκάφους, του έθνους», φεύγουμε από την προπαγάνδα του τύπου «καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα έχουμε» και πάμε στον πυρήνα της υπόθεσης: έχουμε και παραέχουμε, αλλά αυτοί που τα έχουν δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Απαιτούν να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, μολονότι δεν φταίνε για τη δημιουργία του προβλήματος. Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε μ’ έναν ωμό εκβιασμό.
Η υπερσυσσώρευση κερδών κατά την περίοδο των «παχέων αγελάδων» οδήγησε στην καπιταλιστική κρίση, όμως τα κέρδη πρέπει να μείνουν αλώβητα και στην περίοδο των «ισχνών αγελάδων», γιατί η έννοια του εθνικού συμφέροντος ταυτίζεται με το αλώβητο των κερδών και μόνο μ’ αυτό.
Το αν οι εργαζόμενοι θα αποδεχτούν ή όχι αυτόν τον εκβιασμό είναι μια άλλη υπόθεση, να ξέρουμε όμως γιατί μιλάμε και όχι να κοροϊδευόμαστε. Αν το ελληνικό κράτος ήταν εθνικό-υπερταξικό και όχι όργανο μιας μειοψηφίας, της τάξης των καπιταλιστών, μπορούσε με μερικές απλές κινήσεις να λύσει τα όποια δημοσιονομικά του προβλήματα.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στο αρχικό ερώτημα, το οποίο θα μας οδηγήσει από το εθνικό στο διεθνές πεδίο.
Κινδυνεύει με χρεοκοπία το ελληνικό κράτος;
Στις καθημερινές συναλλαγές, όταν ένας απλός άνθρωπος χρωστάει σ’ έναν άλλο λεφτά και δυσκολεύεται να του τα επιστρέψει, ο δεύτερος προσπαθεί να του κάνει κάποιες διευκολύνσεις, ώστε και ο πρώτος να μην εξοντωθεί κι αυτός να μη χάσει τα λεφτά του, διότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Στην… υψηλή διεθνή οικονομική πολιτική, όμως, τι βλέπουμε;
Βλέπουμε τους διεθνείς ραντιέρηδες, την… ευγενή τάξη των κατόχων του χρηματιστικού κεφάλαιου, να μη σταματούν να δανείζουν το ελληνικό κράτος. Απλά, αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού! Είναι δυνατόν να δανείζει κάποιος συνεχώς λεφτά σε κάποιον υπερχρεωμένο που κινδυνεύει με χρεοκοπία; Επειδή το είδος του… μαλάκα δεν ενδημεί σ’ αυτούς τους κύκλους, οδηγούμαστε αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία.Γι’ αυτό και εξακολουθούν να το δανείζουν με ευκολία, αλλά με ψηλότερα επιτόκια.
Ταυτόχρονα, τα πολιτικά επιτελεία που διαθέτει το χρηματιστικό κεφάλαιο υπαγορεύουν όρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωσή μας, καθόσον το ελληνικό κράτος ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Όρους που δεν οδηγούν σε πρώτο επίπεδο στην εξασφάλιση των δυνατοτήτων αποπληρωμής του χρέους, αλλά στην εξασφάλιση όρων που οδηγούν σε αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Όπως βλέπουμε, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Όσο αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζόμενων (στη γενική του μορφή, που περιλαμβάνει και το μέρος εκείνο του εθνικού εισοδήματος που διανέμεται μέσω των κοινωνικών δαπανών του κράτους) τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του κράτους να μειώνει τα ελλείμματά του και να αποπληρώνει το χρέος. Οι λύσεις, δηλαδή, αναζητούνται μονοσήμαντα στην κατεύθυνση των εργαζόμενων, που βγαίνουν διπλά χαμένοι. Και ως μισθωτοί εργαζόμενοι και ως πολίτες ενός αστικού κράτους.
Τι θα γινόταν αν οι εργαζόμενοι δεν δέχονταν να υποστούν αυτή τη νέα διπλή επίθεση;
‘Η το κράτος θα την επέβαλε διά πυρός και σιδήρου, όπως υπαινίσσεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν η «εθνική συναίνεση» δεν ευοδωθεί, ή θα παραδεχόταν την ήττα του και αναγκαστικά η τάξη των καπιταλιστών θα διέθετε κάποια από τα κέρδη της για να μπαλωθούν οι δημοσιονομικές τρύπες. Αλλιώς, θα διακινδύνευε το ίδιο το σύστημά της, δηλαδή την ίδια τη δυνατότητά της να ξεζουμίζει το λαό και τη χώρα.
Εγκύκλιο για τον προγραμματισμό των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών προς όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες .
Η εγκύκλιος τονίζει ότι σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση ή μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου.
Ενώ παράλληλα δίνει κατεύθυνση και στις υπηρεσίες να μειώσουν στο ελάχιστο τα αιτήματά τους.
«Ειδικά για το έτος 2010 και ενόψει των κυβερνητικών εξαγγελιών για περιορισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού οι υπηρεσίες πρέπει να προβούν στον άμεσο προγραμματισμό και την άμεση κίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού καθώς και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα. Το γεγονός αυτό επιτάσσει τη μείωση, στον απολύτως αναγκαίο, τον αριθμό των αιτημάτων».
Το χρονικό όριο που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στις διάφορες υπηρεσίες ειδικά για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι να έχουν αποστείλει τα αιτήματά τους μέχρι την 15 Ιανουαρίου 2010 προκειμένου να χορηγηθεί βεβαίωση ύπαρξης απαιτούμενων πιστώσεων. Αιτήματα τα οποία θα αποστέλλονται πέραν της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας, δεν θα προωθούνται για έγκριση, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αιτημάτων που αφορούν σε πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες (άρθρο 20 Ν. 2190/94), οι οποίες, ως εκ της φύσης τους, δεν μπορούν να προγραμματισθούν .
Τα αιτήματα για έγκριση σύναψης σύμβασης μίσθωσης έργουπρέπει να υποβληθούν και να έχουν παραληφθεί από το ΑΣΕΠ το αργότερο μέχρι 11 Ιανουαρίου 2010.
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η πρώτη μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη με σειρά προτεραιότητας περίπου 3.100 νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας.
Αν και ο σχεδιασμός του ΑΣΕΠ προέβλεπε ότι η σχετική προκήρυξη να αποσταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο εντός του μήνα, εντούτοις το υπουργείο Υγείας δεν έχει καταλήξει ακόμη στις θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που θα περιληφθούν σε αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα ενιαία προκήρυξη που ετοιμάζει το ΑΣΕΠ προέκυψε από την ενοποίηση δύο παλαιών προκηρύξεων νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς από το υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις κενές θέσεις που καταγράφονται στα νοσοκομεία της χώρας για το τρέχον έτος. Οι δύο προκηρύξεις Η πρώτη προκήρυξη, που είχε σταλεί μάλιστα από το ΑΣΕΠ για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά πάγωσε, προέβλεπε την κάλυψη 1.727 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, εκ των οποίων όμως αφαιρέθηκαν οι 419 θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κυλιόμενο πίνακα επιλαχόντων. Η δεύτερη προκήρυξη αφορούσε 1.400 θέσεις νοσηλευτών όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ). Ωστόσο, μετά την απόφαση να προχωρήσει σε μία ενιαία διαδικασία η πλήρωση των θέσεων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, στην ενιαία προκήρυξη δεν θα περιληφθούν οι 220 θέσεις που αφορούν την κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα αντικατασταθούν από ισάριθμες θέσεις ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ έπειτα από σχετικά αιτήματα που θα υποβάλουν οι φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει καταλήξει στις θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες θα είναι περίπου στις 3.100, αλλά δεν έχει αποστείλει την προκήρυξη στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καθοριστούν οι θέσεις που θα καλυφθούν από τα προστατευόμενα άτομα του Ν. 2643/98.
Εκτιμάται πως στα τέλη του έτους ή στις αρχές του Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας θα στείλει στο ΑΣΕΠ το προσχέδιο της προκήρυξης προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσει στην έκδοση της προκήρυξης.
Στο ΑΣΕΠ πάντως έχει ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τού υπουργείου Εσωτερικών για την «αναμόρφωση των προσλήψεων» και ως πρώτη προτεραιότητα για την Ανεξάρτητη Αρχή τίθεται η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι η ενιαία προκήρυξη θα περιλαμβάνει θέσεις των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνονται θέσεις: ΠΕ Νοσηλευτικής, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Μαιευτικής, ΤΕ Μαιών, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, ΤΕ Ραδιολογίας- Ακτινολογίας, ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων, ΔΕ Νοσηλευτών κ.ά.
Ανάμεσα στους φορείς που θα κληθούν να προσλάβουν το μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείων περιλαμβάνονται: ΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας», ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΓΝΑ «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο», Γ.Ν. Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο», ΝΘΠ «Η Παμμακάριστος», Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», ΠΓΝ «Αττικόν», ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. Βόλου, Γ.Ν. Λαμίας, Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», Γ.Ν. Καλαμάτας, Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ», Γ.Ν. Σερρών, Γ.Ν. Χανίων, ΓΝΑ «ΚΑΤ», ΓΝΘΘΑ «Σωτηρία», ΓΝΑ «Λαϊκό», ΑΟΝΘ «Θεαγένειο», ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, Γ.Ν. Δράμας, Γ.Ν. Λιβαδειάς, Γ.Ν. «Άργους», Γ.Ν. Καλαμάτας, Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Γ.Ν. Πύργου, Γ.Ν. Σπάρτης, Γ.Ν. Τρίπολης κ.ά.
Ταυτόχρονα και σύμφωνα με ενημερωτικό του Δ.Βαρνάβα (κλικ εδώ):
"Οι 2000 προσλήψεις γιατρών που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί ήδη από 1ηςΙουλίου συνεχίζουν να καρκινοβατούν. Οι θέσεις των ειδικευομένων δενέχουν σταλεί στο ΚΕΣΥ και οι 1000 θέσεις που ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα να συσταθούν και να προκηρυχτούν από την Υπουργό Υγείαςδεν έχουν συσταθεί, ενώ είναι έτοιμοι από το καλοκαίρι οι πίνακες και απλά χρειάζεται να σταλούν για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Τέλος, ακόμη και οι700 θέσεις που προκηρύχτηκαν δεν μπορούν να κριθούν και φαίνεται ότι είναι δέσμιες της αλλαγής Διοικητών στα Νοσοκομεία, διότι το Υπουργείο θέλει να εκμεταλλευθεί τη θέση του Προέδρου που καταλαμβάνει ex officio στην Επιτροπή Κρίσης ο εκάστοτε Διοικητή".
Εμείς να συμπληρώσουμε ότι η Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή ότι θα προχωρήσει στη σύσταση των 1000 θέσων μέσα στον Ιανουάριο του 2010.
Αλλαγές φαίνεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τρόπο επιλογής των στελεχών της Δημόσια Διοίκησης από τους Γενικούς Διευθυντές μέχρι τους τμηματάρχες. Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση(κλικ εδώ) η επιλογή θα ανατεθεί σε ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και το ΑΣΕΠ.
Τι αναφέρει ο Υπουργός;
«Βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μια πράγματι πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στον τρόπο επιλογής των γενικών διευθυντών και όλης της υπόλοιπης ιεραρχίας της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης, η επιλογή να ανατεθεί σε ανεξάρτητη και αντικειμενική επιτροπή στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει το ΑΣΕΠ. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει τη νοοτροπία, καθώς και την αντίληψη των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί τώρα πια θα υπάρχει λόγος, θα έχουν κίνητρο να αυξάνουν τις επιδόσεις τους, να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους. Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελεί πια δικαίωμα της Πολιτείας, έπειτα από διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ, να θεσπίσει την αντικειμενική και αξιοκρατική διαρκή αξιολόγηση αυτών των στελεχών, κάτι που προφανώς θα συνεπάγεται ότι κανείς πια δεν θα μπορεί να νιώθει μόνιμος στη θέση ευθύνης που έχει αναλάβει».
Θα περιμένουμε να δούμε το νομοθέτημα .Αρκεί βέβαια να μην πάρει τα χαρακτηριστικά της επιλογής όπως πρόσφατα έγινε με τη κατάθεση βιογραφικών για στελέχωση θέσεων του Δημοσίου (ανοικτή Διακυβέρνηση), όπου η πολιτική προτίμηση στο κυβερνών κόμμα… ε, όπως και να το κάνουμε έπαιρνε bonus.
(Για όλα τα ταμεία Αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας πλην ΟΓΑ)
Ποσό σύνταξης
(σε ευρώ)
Ποσοστό συντάξεων
(% επί του συνόλου)
Μέχρι 450 ευρώ
31,4%
Από 450,01- 600 ευρώ
29,3 %
Από 600,01- 750 ευρώ
11,7 %
Από 750,01- 900 ευρώ
7,3 %
Από 900,01- 1050ευρώ
5,5 %
Από 1050,01 και άνω
14,8 %
Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα, σε ό,τι αφορά πάντοτε τις κύριες συντάξεις, ότι:
ØΤρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ.
ØΈξι στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ .
ØΜόλις δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1050 ευρώ.
Για τους 850.000 περίπου συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) ήταν στα 413 ευρώ περίπου.
Ας δούμε, όμως, τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων.
Ποσό σύνταξης
(σε ευρώ)
Ποσοστό συντάξεων
(% επί του συνόλου)
Μέχρι 400 ευρώ
59,6 %
Από 400,01- 500 ευρώ
28,3 %
Από 500,01- 600 ευρώ
9,6 %
Από 600,01- 700 ευρώ
2,1 %
Από 700,01- 800 ευρώ
0,3 %
Από 800,01 και άνω
0,1 %
Παρακάτω διαβάζουμε: "Πάντως στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλος ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων αφού κάτω από τα 500 ευρώ είναι το 85% των συντάξεων του Τ.Σ.Α., το 42% των συντάξεων του Τ.Ε.Β.Ε., το 39% των συντάξεων του Ταμείου Εμπόρων που σήμερα αποτελούν τον Ο.Α.Ε.Ε. Στο ΙΚΑ το ποσοστό που έχει κύρια σύνταξη κάτω των 500 ευρώ είναι 48%.
Πάνω από 1000 ευρώ από την άλλη πλευρά θα βρούμε μόλις το 12% των συντάξεων του Ι.Κ.Α., το 14% των συντάξεων του Τ.Ε.Β.Ε. και το 9% των συντάξεων του Ταμείου Εμπόρων".
Kαι ακόμα πιο παρακάτω διαβάζουμε:
"Το συμπέρασμα, λοιπόν, στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι στο σύνολο των συνταξιούχων όλων των Ταμείων (μαζί με τον Ο.Γ.Α.) που ανέρχονται σε 2.250.000 περίπου, το 1.550.000 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις και ΕΚΑΣ μικρότερο των 750 ευρώ το μήνα (ποσοστό 69% περίπου).
Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν τα 2/3 περίπου των συνταξιούχων της χώρας μας, όπως προκύπτει από τα φορολογικά τους στοιχεία αλλά και έρευνα της METRON ANALYSIS, έχουν ως μοναδικό ή σχεδόν μοναδικό τους εισόδημα τη σύνταξή τους".
Αυτά διαβάζουμε από το Εισοδηματικό προφίλ του Έλληνα Συνταξιούχου από κείμενο Ομιλία στο Συνέδριο του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Ενεργός Γήρανση και Δημογραφική Αλλαγή στην Ε.Ε.- Η Περιφερειακή Διάσταση» (κλικ εδώ).
Ποιος τα λέει όλα τα παραπάνω;
Ο νυν Υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, όταν ήταν... ακόμη συνδικαλιστής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.
Αφού ξαναρίξετε μια ματιά στους πίνακες του, με τις «πλουσιοπάροχες» συντάξεις στην Ελλάδα, διαβάστε και το παρακάτω απόσπασμα από τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό. Διαβάζουμε σχετικά με τις συντάξεις :
«Οι δαπάνες, όμως, για την καταβολή των συντάξεων αυξάνονται ήδη με γεωμετρική πρόοδο. Η Επιτροπή της Ε.Ε. εκτιμά, πως το 2040 θα φτάσουν στο 24,1 % του Α.Ε.Π., που σημαίνει πως σε λίγο, δεν θα υπάρχει εθνική οικονομία. Κι αυτό με τον υπολογισμό της Επιτροπής της Ε.Ε., πως σήμερα καταβάλλουμε το 11,4 % του Α.Ε.Π. μας για συντάξεις, ενώ εμείς, εδώ στο Υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το υπολογίζουμε στο 13,52 % για το 2009 !!! Το 2015, ωστόσο, προβλέπεται έκρηξη στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Είναι, λοιπόν, προφανές πως απαιτούνται δομικές αλλαγές».
Δηλαδή ο Υπουργός Εργασίας μας λέει με άλλα λόγια ότι μας "τρώνε" πολύ από το ΑΕΠ...οι συντάξεις!!!