Φαρμακευτική εταιρεία επιδίκασε 560.000 ευρώ για το Πανεπιστημιακό και το Χατζηκώστα και πήρε τα λεφτά της μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδρυμάτων
Απίστευτο και συνάμα πρωτοφανές.
Προμηθεύτρια Φαρμακευτική εταιρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του νοσοκομείου Χατζηκώστα, αφού δικαιώθηκε σε δικαστική προσφυγή που έκανε, προχώρησε σε κατάσχεση ποσού περίπου πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο ιδρυμάτων.
Η εξέλιξη αυτή είναι πράγματι απίστευτη τόσο γιατί πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει φαρμακευτική εταιρεία να κάνει κατάσχεση ποσών από λογαριασμούς νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, όσο και γιατί δείχνει με στοιχεία ποια την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η εξέλιξη ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη δεδομένου ότι οι προμηθευτές Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Φαρμάκων είχαν απευθύνει στις 6 Σεπτεμβρίου του 2009 με πληρωμένη καταχώρησή τους στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» δημόσιο ερώτημα προς τον Πρωθυπουργό με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για τα «ουσιαστικά και κατεπείγοντα προβλήματα του κλάδου», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και τα οποία είχαν να κάνουν κυρίως με τις οφειλές των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες.
Η καταγγελία των εταιρειών
Η καταγγελία τους τότε φαίνεται ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά παρά το γεγονός ότι έλεγαν πως η συσσώρευση χρεών στα δημόσια Νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ότι τα επιβεβαιωμένα από το υπουργείο Υγείας (14/04/09) χρέη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ ανέχονται, μέχρι τις 31/12/08 στο ύψος - ρεκόρ των 5.226 δις ευρώ, ενώ έως τις 30/08/09 προστέθηκαν άλλα 1,2 δις ευρώ. Δηλαδή το τρέχον χρέος των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους ξεπερνά το 2,2% του ΑΕΠ!
Περισσότερο από 9 μήνες το υπουργείο Οικονομίας υπόσχεται την πληρωμή μέρους της παλιά οφειλής και μάλιστα όλα με απευθείας πληρωμές, αλλά με εγγύηση του Δημοσίου για να συνάψουν δάνεια οι προμηθευτές αποκλειστικά με μια τράπεζα του Δημοσίου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ υπάρχει πλήρης στάση πληρωμών των τιμολογίων του 2009.
Μάλιστα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με ανακοίνωσή του στις 3/9/2009 επιχειρεί να δημιουργήσει αναληθείς εντυπώσεις ισχυριζόμενο ότι «εξοφλούνται τα χρέη των προμηθευτών προς τα δημόσια νοσοκομεία και διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας» υπαινισσόμενο ότι η σοβούσα κρίση έχει λήξει!
Οι προϋποθέσεις με αυτές τις συνθήκες, σύντομα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τον ανεφοδιασμό των νοσοκομείων επί πιστώσει. Περί τις 600 επιχειρήσεις που απασχολούν 20.000 προσωπικό απειλούνται άμεσα με συρρίκνωση ενώ το ΕΣΥ απειλείται με πλήρη κατάρρευση.
Και ρωτούσαν τον πρωθυπουργό:
- Πιστεύεται ότι με τα δεδομένα αυτά δεν έχει τρωθεί πιθανώς ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του κράτους ως οφειλέτη αλλά και του ΕΣΥ ως κύριου παρόχου υγείας στους Έλληνες πολίτες;
- Τι θα γίνει, και πάτε με τα υπόλοιπα της παλαιάς οφειλής και τι με τις πληρωμές των τιμολογίων 2009;
- Τι έχετε να πείτε στους Έλληνες πολίτες για την κατάσταση αυτή που οδηγεί στην υποβάθμιση της υγείας και το πιθανό κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων;
Δικαστικές αποφάσεις
Ήταν λοιπόν γνωστή στην κυβέρνηση η κατάσταση στα νοσοκομεία.
Μόνο τα δύο των Ιωαννίνων ξεπερνούν σε χρέη τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά την συνεχιζόμενη απάθεια της κυβέρνησης κάποιες εταιρείες, μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που το ίδιο το κράτος, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη.
Μία από αυτές η OCTAPH ARMA HELLAS S.A, κινήθηκε δικαστικά σε βάρος των δύο νοσοκομείων της πόλης από τα οποία διεκδίκησε συνολικό ποσό 560.000 ευρώ.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων εξέδωσε την 242/09 απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 στη διοίκηση του νοσοκομείου Χατζηκώστα η οποία επιδίκασε ποσό 310.000 ευρώ το οποίο και κατασχέθηκε από τον τραπεζικό λογαριασμό του ιδρύματος για οφειλές.
Ανάλογη απόφαση, λένε οι πληροφορίες μας, επιδικάστηκε για το ποσό των 260.000 ευρώ που αποτελεί οφειλές στην ίδια εταιρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Οι δύο αυτές αποφάσεις αποτελούν δεδικασμένο που σημαίνει ότι αν και άλλες προμηθεύτριες εταιρείες προσφύγουν στη δικαιοσύνη τότε τα πράγμα τα είναι τραγικά όχι μόνο για τα νοσοκομεία της Ηπείρου, αλλά της χώρας.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας λοιπόν σε πλήρη κατάρρευση, παρά τα περί αντιθέτου όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.