Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Σύσκεψη Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας

Στις 5/9/09 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ΔΣ ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών στο αμφιθέατρο του Παν/κού Νοσοκομείου Πάτρας και έγινε καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε Νοσοκομεία και ΚΥ.


Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η οργή των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία περισσεύει μετά από την κατάφορη κοροϊδία της Κυβέρνησης και του κου Αβραμόπουλου.

1. Έχει επιβληθεί στάση πληρωμών στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών με τα τερτίπια του πλαφόν και της εγκυκλίου Λέγκα καθώς και των αναδρομικών από 1/1/09.

2. Έχουν σταματήσει οι διαδικασίες κάλυψης πολλών κενών θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ που είχαν προκηρυχτεί μέχρι το τέλος του 2008 με αποτέλεσμα μεγάλα κενά στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Δε συζητούμε για τις προβλεπόμενες από το νόμο 3754/09, 2000 νέες προσλήψεις γιατρών που από τον Ιούλιο έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους.

3. Καταστρατηγείται ο νόμος που απαγορεύει τη διενέργεια άνω των επτά (7) εφημεριών το μήνα από τους γιατρούς, γιατί εκκρεμούν οι νομοθετημένες από το Μάρτιο προσλήψεις γιατρών στο σύστημα.

4. Σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται ακόμα και το ρεπό μετά την εφημερία με εκβιασμούς διοικητών και διευθυντών και χρησιμοποίηση παράνομης εγκυκλίου του Υπουργείου που εξαιρεί του δικαιώματος αυτού τους αγροτικούς γιατρούς.

5. Τμήματα σ’ όλη την περιφέρειά μας είτε έχουν –πρακτικά- κλείσει (Μονάδα Νεογνών «Αγ. Ανδρέα» Πάτρας) είτε υπολειτουργούν επικίνδυνα (Παιδιατρική Μεσολογγίου, ΜΕΘ Τρίπολης, Καρδιολογική και Παιδιατρική Σπάρτης, Μαιευτική Ρίου, Παθολογική και Ακτινολογικό Πύργου) με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και γιατρών, στηριζόμενα στο φιλότιμο των λειτουργών τους. Τεράστιες ελλείψεις αναλώσιμου υλικού παρουσιάζονται σε όλα τα ιδρύματα (ιδίως Νοσοκομείο Ζακύνθου). Οριακή η λειτουργία πολλών Κέντρων Υγείας. Παρατηρείται και το φαινόμενο –με εντολή ΔΥΠΕ- «δανείσματος» γιατρών από άλλα τμήματα ή ειδικότητες προκειμένου να εφημερεύσουν κάποια τμήματα όπως (Παθολογική Πύργου και εσχάτως και στην Παθολογική του Αγ. Ανδρέα στο Ρίο, με Γενικούς Γιατρούς από τα ΚΥ)

6. Η προετοιμασία για την πανδημία της γρίπης από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι «τηλεοπτική», με εικονικές προσλήψεις και ενισχύσεις υποδομών που δεν καταγράφονται πουθενά. Άραγε, πως θα ανταποκριθεί το σύστημα στην αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών το φθινόπωρο με τις δεδομένες ελλείψεις και την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου αναφοράς της περιοχής μας, του ΠΓΝΠ, που υπολειτουργεί πάνω από ένα χρόνο τώρα εξ’ αιτίας των παλινωδιών της Κυβέρνησης λόγω της ουσιαστικής αναστολής λειτουργίας του νοσ. «Ο Άγιος Ανδρέας»; Με κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Υγείας ή με την εφημερία ορισμένων ιδιωτών ιατρών; Ή με τις 200 οκτάμηνες(!) προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών, που κι αυτές ακόμα έχουν μείνει στα χαρτιά και παγώνουν προεκλογικά;

Οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε κατάσταση αναβρασμού. Οι κινητοποιήσεις είναι προ των θυρών, μέσα στην προεκλογική περίοδο, με καθολική ευθύνη της Κυβέρνησης και των Διοικήσεων Νοσοκομείων και ΔΥΠΕ.

Η υποβάθμιση του ΕΣΥ είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία, ιδίως στις μέρες μας (μέρες οικονομικής κρίσης) που οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού θα προστρέξουν σ’ αυτό κι όχι στον κερδοφόρο και κρατικά χρηματοδοτούμενο –εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων- ιδιωτικό τομέα υγείας.

Οι εκπρόσωποι των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι οι εκκρεμότητες αυτές, που επιβαρύνουν καθοριστικά την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να παραταθούν εξαιτίας της προκήρυξης των εκλογών. Κάθε μέρα που περνάει με τις εκκρεμότητες αυτές να παραμένουν, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Η δρομολόγηση της υλοποίησης των συμφωνιών πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και τίποτα να μη μετατεθεί για την επόμενη Κυβέρνηση.

Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης των νοσοκομείων

* Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την υλοποίηση των όσων νομοθετήθηκαν το Μάρτιο μετά από τις πολύχρονες κινητοποιήσεις του κλάδου. Μόνο έτσι θα δοθεί ανάσα στο παραπαίον Δημόσιο Σύστημα Υγείας που διαλύεται από τις πολιτικές ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Ανοχή ή περίοδος χάριτος δε θα υπάρξει από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Καλούμε τα κόμματα να τοποθετηθούν άμεσα και δημόσια, πριν τις εκλογές, για το τι θα πράξουν αμέσως μετά σε σχέση με το ΕΣΥ και τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσα από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχουν κατανοήσει ότι εξαιτίας της πολιτικής εγκατάλειψης του ΕΣΥ, ακόμα και τα αυτονόητα (όπως η υλοποίηση ψηφισμένων νόμων ή η πληρωμή των δεδουλευμένων) χρειάζονται πίεση και μαζική κινητοποίηση προκειμένου να γίνουν πράξη.

Για τη σύσκεψη,

Γιώργος Γιαννόπουλος

μέλος Γραμματείας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Τάσος Γιακουμής

μέλος Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ και ΔΣ ΕΙΝΑ

Πάτρα, 8/9/09