Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Διαψεύδουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι προμηθευτές των Νοσοκομείων

Διαψεύδουν τα αναφερόμενα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο(κλικ εδώ) οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

Από τη "Ναυτεμπορική"

Στο 2,2% του ΑΕΠ οι οφειλές των νοσοκομείων
Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009 13:36
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1711001



Eκπρόσωποι των προμηθευτών των νοσοκομείων διέψευσαν χθες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τα περί εξόφλησής τους, τονίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς η συνολική οφειλή έχει φθάσει πλέον το 2,2% του ΑΕΠ. Σύντομα, προειδοποίησαν, οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία, με κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Οι ενώσεις που εκπροσωπούν προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και φαρμάκων ανακοίνωσαν πως «το σχήμα αυτό αφορά μόλις το 35% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, που ανέρχεται στο σύνολο του σε 5.226 δισ. ευρώ για την περίοδο 2005 - 2008, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα τρέχοντα χρέη του 2009, που μέχρι 30/5/2009 ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον».

Δεν αποτελεί λύση

Στην ίδια ανακοίνωση σημείωσαν πως το κυριότερο είναι ότι «το σχήμα αυτό έχει απορριφθεί από τα Συλλογικά Οργανα των Προμηθευτών Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, δηλαδή από το σύνολο των προμηθευτών, επειδή δεν αποτελεί κανενός είδους λύση, όπως σκοπίμως προσπαθεί με την ανακοίνωσή του το Τ.Τ. να παραπλανήσει. Το πρόβλημα παραμένει ακέραιο και θα οδηγήσει σύντομα σε μεγάλη κρίση του ΕΣΥ».

Στην κατεύθυνση αυτή, από κοινού ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), με την ευκαιρία της ΔΕΘ, απηύθυναν ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Στην επιστολή αναφέρεται πως «η συσσώρευση χρεών στα δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Τα επιβεβαιωμένα από το υπουργείο Υγείας (14/04/09) χρέη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ ανέρχονται, μέχρι τις 31/12/08, στο ύψος ρεκόρ των 5.226 δισ. ευρώ, ενώ έως τις 30/06/09 προστέθηκε άλλο 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το τρέχον χρέος των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους ξεπερνά το 2,2% του ΑΕΠ!».

Οι προμηθευτές τόνισαν ότι πάνω από 9 μήνες το υπουργείο Οικονομίας υπόσχεται την πληρωμή μέρους της οφειλής -όχι με απευθείας πληρωμές, αλλά με εγγύηση του Δημοσίου για να συνάψουν δάνεια οι προμηθευτές αποκλειστικά με μία τράπεζα του Δημοσίου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ υπάρχει πλήρης στάση πληρωμών των τιμολογίων του 2009. Πρόσθεσαν ότι, με την ανακοίνωσή του, το Τ.Τ. επιχείρησε να δημιουργήσει αναληθείς εντυπώσεις, ισχυριζόμενο ότι εξοφλούνται τα χρέη των προμηθευτών και ότι η σοβούσα κρίση έχει λήξει!

Αδυναμία ανεφοδιασμού

Στην επιστολή τους σημείωσαν πως «οι προμηθευτές, με αυτές τις συνθήκες, σύντομα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τον ανεφοδιασμό των νοσοκομείων επί πιστώσει. Περί τις 600 επιχειρήσεις που απασχολούν 20.000 προσωπικό απειλούνται άμεσα με συρρίκνωση, ενώ το ΕΣΥ απειλείται με πλήρη κατάρρευση».

Μέσω ερωτήσεων, οι προμηθευτές επεσήμαναν ότι έχει τρωθεί η αξιοπιστία του κράτους ως οφειλέτη και του ΕΣΥ ως κύριου παρόχου υγείας στους πολίτες, προειδοποίησαν για πιθανό κλείσιμο νοσοκομείων και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις πληρωμές των οφειλών του 2009 και των παλαιοτέρων ετών.