Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Η Διαπραγματευτική Ομάδα που ορίστηκε από το πρόσφατο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ συνήλθε στις 25 Ιουνίου και συζήτησε τις εξελίξεις στο αντικείμενο για το οποίο την εξουσιοδότησε το συνέδριο και κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:

1.Η ακύρωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο της σημερινής συνάντησης κρίνεται ως απαράδεκτη. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι προφανές ότι αδιαφορεί επιδεικτικά για την κρισιμότητα της κατάστασης. Μόνο της μέλημα είναι να μεταθέτει διαρκώς την επίλυση στα οξύτατα προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, αγοράζοντας πολιτικό χρόνο. Τώρα επικαλείται προσχηματικά την επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού κι αύριο θα επικαλεστεί κάτι άλλο, ώστε να αποφύγει την αντιμετώπιση των ευθυνών της.
Σημειωτέον, η ακύρωση της συνάντησης γίνεται σε συγκυρία που τα προβλήματα Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας είναι επιπλέον φορτισμένα από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Δημοσίως και κατ΄ επανάληψη πολλές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που εγκυμονούν αυτές οι ελλείψεις, καταγγέλλοντας την παρελκυστική τακτική της ηγεσίας του Υπ. Υγείας.
2.Έχουν την πλήρη στήριξή μας οι γιατροί που είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένες εφημερίες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας σε πολλά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας (Ρέθυμνο, Κυκλάδες, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Καλαμάτα κ.ά.). Η πληρωμή τους αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσουμε οιαδήποτε συζήτηση με το Υπουργείο Υγείας.
Απορρίπτουμε απερίφραστα τον εκβιασμό υποβολής εξευτελιστικών για την αξιοπρέπειά μας «δηλώσεων», προκειμένου ψευδώς και αναδρομικά να δηλώσουμε ότι συναινούμε σε εξοντωτικά ωράρια και εξευτελιστικές αμοιβές, ώστε να μας καταβληθούν δεδουλευμένες εφημερίες που εκτελέσαμε υποχρεωτικά με εντολή των Διοικήσεων και του Υπουργείου.
3.Εάν παρέλθει ο Ιούνιος και δεν έχουν για οιονδήποτε λόγο πληρωθεί οι εφημερίες Απριλίου και Μαΐου καλούμε τις Ενώσεις της χώρας ν΄ αποφασίσουν και να προχωρήσουν άμεσα σε επισχέσεις εργασίας.
4.Καλούμε τους συναδέλφους ειδικευόμενους και ειδικευμένους να συμπορευτούν αγωνιστικά στο δίκαιο και λογικό διεκδικητικό πλαίσιο που αποφάσισε το συνέδριο, ισχυροποιώντας τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Ταυτόχρονα καλούμε το Υπουργείο Υγείας να εγκαταλείψει υπεκφυγές και ανέξοδες δηλώσεις, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια και να ξεκινήσει μαζί μας τη διαπραγμάτευση, ώστε να βρεθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της χώρας.
5.Η Διαπραγματευτική Ομάδα σε συνεχή συνεργασία με τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων και Νοσοκομείων θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις όλο το χρονικό διάστημα που την εξουσιοδότησε το συνέδριο και θα επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το σύστημα υγείας. Τέλος,
6.Προειδοποιούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη το για τα τεράστια προβλήματα που θα ανακύψουν στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η συνεχιζόμενη αδιαφορία στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών θα οδηγήσει σε ανυποχώρητες κινητοποιήσεις, με προοπτική πανελλαδικό αγώνα διαρκείας σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων.

Αθήνα 25 Ιουνίου 2008
α.- ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΧΑΪΑΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΛΑΡΙΣΑΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

β.- ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΓΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

γ.- ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
ΑΕΓ
ΑΡΣΙ
ΝΥΣΤΕΡΙ- ΓΕΝΟΒΑ