Η ερώτηση αναλυτικά έχει ως εξής :
Θέμα : Παρακμή και απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Πρέβεζας
Η δημόσια υγεία στο νομό Πρέβεζας νοσεί βαρέως και η δωρεάν υγεία έχει καταντήσει όχι απλά ένα στερεότυπο κενού περιεχομένου αλλά ένας πραγματικός τραγέλαφος. Η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πλήρης και ο κάθε εργαζόμενος ή συνταξιούχος του νομού, το μόνο που εύχεται, είναι «να μην αρρωστήσει γιατί, αν και ότι έχει βάλει στην άκρη για να βιοποριστεί» στους χαλεπούς καιρούς που έχει οδηγήσει τη χώρα η Ν.Δ, «θα φύγει στους γιατρούς».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάθε χρόνο μειώνει τις ποσοστιαίες ετήσιες δαπάνες του ΑΕΠ για την υγεία, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, το νοσοκομείο της Πρέβεζας υπολειτουργεί και μάλιστα σε οριακό επίπεδο, τα Κέντρα Υγείας θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις και αδυνατούν, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού, να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες της κάθε περιοχής. Οι υποδομές των ΟΚΑΝΑ, ΚΕΠΡΟΝΑΠ, είναι από ανύπαρκτες έως εξευτελιστικές.
Βεβαίως ούτε λόγος να γίνεται για την ύπαρξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής που να συνδυάζει την παροχή υπηρεσιών υγείας με τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.
Ειδικότερα το Νοσοκομείο Πρέβεζας παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το τμήμα επειγόντων περιστατικών λειτουργεί με 5-6 αδελφές σε σύνολο δέκα ιατρείων, το ουρολογικό τμήμα εφημερεύει μόνο 12 ημέρες το μήνα, λόγω ασθένειας του ενός εκ των δύο γιατρών ενώ η τρίτη θέση δεν έχει ποτέ προκηρυχθεί. Γιατροί και νοσηλευτές στην παθολογική, καρδιολογική και χειρουργική κλινική, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποχρεώνονται σε πληθώρα υπερωριών, άνω των 48 που προβλέπεται από το νόμο, με αποτέλεσμα την κόπωση των γιατρών και την πιθανότητα σοβαρού ιατρικού λάθους. Στο ακτινοδιαγνωστικό λειτουργούν 3 εργαστήρια, εργάζονται 3 γιατροί εξειδικευμένοι, 2 νοσηλευτές, 5 τεχνολόγοι και 4 τεχνολόγοι στον αξονικό τομογράφο για 24ωρη κάλυψη με τρεις οργανικές θέσεις κενές για τεχνολόγους. Ο προσφάτως διορισθείς - 4 χρόνια μετά την προκύρηξη της θέσης!- διευθυντής ΩΡΥΛΑ , δεν μπορεί να λειτουργήσει το ιατρείο του λόγω έλλειψης στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής .
Η οργάνωση των υπηρεσιών υγείας στην Πάργα, που ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται τη θερινή περίοδο, αποτελεί κίνητρο ή αντικίνητρο για τους παραθεριστές και τα προβλήματα που προκύπτουν από ατυχήματα, δηλητηριάσεις αλλεργίες, τροχαία, έκτατα περιστατικά κλπ, απαιτούν υποδομές υγείας και ικανό προσωπικό για να αντιμετωπισθούν. Η κατάσταση όμως στο ΚΥ Πάργας είναι τριτοκοσμική. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για την υποδοχή των ασθενών, δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για τους εφημερεύοντες γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι αποθηκευτικοί χώροι λείπουν. Η θέση του οδοντιάτρου δεν έχει προκηρυχθεί και παραμένει κενή, παρότι ο αντίστοιχος χώρος είναι εξοπλισμένος και οι οδοντιατρικές εγκαταστάσεις στη θέση τους. Δεν υπάρχει φύλακας και οι κίνδυνοι, σε μια περίοδο που η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ουσιών δεν είναι ελέγξιμη, πολλαπλασιάζονται, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας από το προσωπικό να είναι μόνο γυναίκες. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων είναι μόνο δύο - χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις - και αδυνατούν να καλύψουν τις βάρδιες. Πολλά έκτατα περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν καθώς και κλήσεις τουριστών για μεταφορά στο κέντρο υγείας επειδή δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη να τους μεταφέρει. Από τον Νοέμβριο του 2007, μετά την μετάταξη της χειρίστριας του ακτινολογικού εργαστηρίου, δεν υπάρχει εμφανίστρια ακτινογραφιών. Εδώ και ένα μήνα έχει προκηρυχθεί θέση επιμελητή Α αλλά ακόμη δεν έχει εμφανιστεί κανείς ενώ η θέση επιμελητή Β δεν έχει προκυρηχθεί ποτέ. Οι γιατροί είναι μόνο δύο, αδυνατούν ως είναι φυσικό να πραγματοποιήσουν περισσότερες από 11 εφημερίες το μήνα και συνεπώς είναι αδύνατο να συνταχθεί πρόγραμμα εφημεριών. Το προβλεπόμενο οργανικό νοσηλευτικό προσωπικό είναι για επτά νοσηλεύτριες/νοσηλευτές και σήμερα υπάρχουν μόνο τρείς . Διοικητικός υπάλληλος και καθαρίστρια δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα οι νοσηλεύτριες να ασκούν και τα παραπάνω καθήκοντα.
Ο αγροτικός γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου στο Γοργόμυλο του Δήμου Ανωγείου Νομού Πρεβέζης, υπηρετεί μια σειρά ορεινών χωριών. Οι δυο χιλιάδες περίπου κάτοικοι είναι αγρότες, κατά το πλείστον ηλικιωμένοι, και έτσι η παρουσία αγροτικού γιατρού αποκτά ιδιαίτερη σημασία γι΄ αυτούς, καθώς ούτε η οικονομική τους κατάσταση, ούτε η ηλικία, ούτε και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ που γίνονται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, τους επιτρέπει να κατεβαίνουν για τις ιατρικές τους ανάγκες στη Φιλιππιάδα. Ο Γοργόμυλος είναι πλέον χωρίς αγροτικό ιατρό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των παραπάνω ορεινών χωριών να υποβάλλονται σε έξοδα και μεγάλη ταλαιπωρία, προκειμένου, ακόμη και για μια συνταγολόγηση, να κατεβαίνουν στη Φιλιππιάδα..
Στην Πρέβεζα, όπου το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι οξύ - πρόσφατα είχαμε και πάλι δύο θανάτους νέων ανθρώπων - η μόνη βοήθεια που δίνεται είναι υποσχέσεις και εξαγγελίες. Το θέμα απεξάρτησης των τοξικομανών είναι ένα τεράστιο και εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα. Η αντιμετώπισή του απαιτεί σχέδιο και συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις, με ταυτόχρονη διάθεση σημαντικών πόρων για την υλοποίησή τους. Το Φεβρουάριο του 2007, σε επίσκεψή του στη Πρέβεζα ο τότε υφυπουργός υγείας συνοδεία του Πρόεδρου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών, εξήγγειλε για την Ήπειρο την ίδρυση τριών μονάδων απεξάρτησης τοξικομανών σε Πρέβεζα, Άρτα και Γιάννενα, διευκρινίζοντας ότι χρονικά η πρώτη μονάδα θα λειτουργήσει στην Πρέβεζα σε τρεις περίπου μήνες. Έχουν παρέλθει από τότε δεκαέξι μήνες και δεν έχει γίνει το παραμικρό. Η αγωνία των οικογενειών, γονέων και συγγενών των χρηστών - κυρίως νέων - που προσδοκούν και επιθυμούν να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης είναι εύλογη.
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Δήμου Λούρου αδυνατεί με το υπάρχον προσωπικό - ένας αγροτικός γιατρός για 10 Δημοτικά Διαμερίσματα - να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής που το επισκέπτονται καθημερινά. Για να περιέλθει σε θέση το Ιατρείο Λούρου να παράσχει πλήρη πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη χρειάζεται να στελεχωθεί με (1) Ειδικό Παθολόγο (1) Γιατρό Γενικής Ιατρικής (1) Παιδίατρο, μία Μαία και (1) Νοσηλευτή –τρια. Επιτακτική επίσης είναι η ανάγκη επισκέπτη διαβητολόγου καθόσον, από τα στοιχεία που υπάρχουν, κάθε μήνα εξετάζονται 120-130 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Το Κέντρο Υγείας του Δήμου Θεσπρωτικού Πρεβέζης ήταν για πολλά χρόνια πρότυπο ΚΥ σε μια ημιορεινή αγροτική περιοχή, όπως είναι αυτή του Θεσπρωτικού, και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες περίθαλψης σε ανθρώπους του μόχθου, κατά το πλείστον αγρότες και κτηνοτρόφους. Τα τελευταία χρόνια το ΚΥΘ με τις αποσπάσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού για ολική ή παράλληλη προσφορά υπηρεσιών σε άλλα ΚΥ, έχει αποψιλωθεί, πράγμα το οποίο οδηγεί σε υπολειτουργία το ΚΥΘ και στη συστηματική αποδυνάμωσή του, και αν συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο, θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. Συγκεκριμένα η παιδίατρος μετακινείται 2 φορές την εβδομάδα σε γειτονικά ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία και η επιμελήτρια β΄ γενικής ιατρικής κάνει μόνο εφημερίες και υπηρετεί σε άλλο περιφερειακό ιατρείο, η μικροβιολόγος προσφέρει υπηρεσίες και σε άλλο ΚΥ, ο μόνιμος παρασκευαστής είναι αποσπασμένος αλλού, ο ένας από τους δυο οδοντίατρους προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλο ΚΥ, ακτινολόγος δεν υπάρχει και το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί μόνο με μια εμφανίστρια. Από τους δώδεκα νοσηλευτές /νοσηλεύτριες οι 4 είναι αποσπασμένοι σε άλλα ΚΥ ή σε ειδική άδεια μακράς διάρκειας. Όσον αφορά στις υποδομές και στον εξοπλισμό, από το 1985 δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ή ανανέωση, και ως δείγμα αναφέρεται ότι η οδοντιατρική καρέκλα στηρίζεται σε ..τούβλα!!
Το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας εξυπηρετεί 9 χωριά του δήμου Φιλιππιάδας καθώς επίσης και τα κοντινά χωριά του δήμου Φιλοθέης και Ξηροβουνίου του νομού Άρτας (20 περίπου ). Ενώ πρέπει να έχει καλυμμένες 9 οργανικές θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, υπάρχουν μόνο 3 και τέλος του μηνός Ιουνίου φεύγει ένας εξ’ αυτών. Απαιτείται να προκηρυχτεί θέση Μικροβιολόγου, Παιδιάτρου, Οδοντιάτρου καθώς επίσης και θέσεις επιμελητών Α,Β,Γ Γενικής Ιατρικής. Δεν υπάρχει παρασκευάστρια μικροβιολογικού εργαστηρίου και υφίσταται έλλειψη φυλάκων .
Το Περιφερειακό Ιατρείο Καναλίου μπήκε σε λειτουργία εδώ και δυο χρόνια. Παρά τις τυμπανοκρουσίες όμως στα εγκαίνιά του και τις υποσχέσεις για τη στελέχωσή του, το μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι επί δύο χρόνια μία νοσοκόμα ! Οι ανάγκες καλύπτονται υποτυπωδώς από γιατρούς που έρχονται δυο φορές την εβδομάδα από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου του δήμου Φαναρίου. Οι ανάγκες του απαιτούν θέση μόνιμου αγροτικού γιατρού ή γιατρού γενικής ιατρικής, τακτικότερη επίσκεψη παιδιάτρου και καρδιολόγου καθώς και προκήρυξη θέσεων δύο νοσηλευτριών (ων) , για να μπορέσει το ιατρείο, παρά τους κτιριακούς χώρους που υγειονομικώς αντενδείκνυνται, να λειτουργήσει με τρόπο που να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες του.
Το Κέντρο Υγείας Καναλακίου χρειάζεται στελέχωση με τρείς γιατρούς, παθολόγο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό.
Στο αίτημα για ίδρυση διθέσιου Περιφερειακού Ιατρείου και Σταθμού ΕΚΑΒ στο Μεσοπόταμο για την κάλυψη των αναγκών της δυτικής πλευράς του Νομού από Κανάλι μέχρι Ηγουμενίτσα, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης γιατρών και οδηγών ασθενοφόρου στα ΚΥ Πράγας και Καναλακίου, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει την παραμικρή απάντηση.
Το Υπουργείο Υγείας, στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας για την κατάσταση του συστήματος υγείας στο νομό Πρέβεζας, το μόνο που έχει κάνει μέχρι τώρα είναι να «ψευτομπαλώνει κάποιες τρύπες», να υπόσχεται την κάλυψη των αναγκών και να ανανεώνει τις υποσχέσεις για τι ίδιο θέμα από καιρού εις καιρόν.
Προτίθεται η κυβέρνηση, διαθέτοντας τους απαραίτητους πόρους, να πάρει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση αυτής της κατάστασης παρακμής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Νομό Πρέβεζας πριν αυτό καταλήξει σε πλήρη διάλυση
Έχει επεξεργαστεί, έστω και στο ελάχιστο, την πρότασή μας για δημιουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Ακτής, που να καλύπτει τις ανάγκες από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Αστακό και τη Λευκάδα , και να συνδυάζει την παροχή υπηρεσιών υγείας με τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.