Η ΑΡΣΙ χαιρετίζει τους εκατοντάδες γιατρούς που ψήφισαν τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, ενισχύοντας την αντίληψη του ανυποχώρητου αγώνα για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των γιατρών ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κάθε λογής δεκανίκια του.
Η ΑΡΣΙ ανακοινώνει ότι στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (Νοσοκομείο ‘ΕΛΕΝΑ’, 6-7 Ιουνίου 2008) θα καταθέσει την ακόλουθη πρόταση, με βάση σημεία που έχουν προκύψει από τις Γενικές Συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων:
A. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αξιοπρεπείς αποδοχές – ανθρώπινα ωράρια – επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών – ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.
1. Καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 Ευρώ για τον ειδικευόμενο και κατ’αντιστοιχία για τις παραπάνω βαθμίδες, όλα βασικός μισθός. Πληρωμή των εφημεριών με βάση το νέο βασικό μισθό. Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Κανένας να μην εφημερεύει χωρίς να πληρώνεται – κανένας να μην πληρώνεται χωρίς να εφημερεύει.
2. Γενικό ωράριο 6ωρο-5νθήμερο – 30ωρο (πρωινό) και το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα για όλους (ειδικούς και ειδικευόμενους). Προσλήψεις σε οργανικές θέσεις ειδικευόμενων και επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες.
3. Ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με πραγματικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες.
4. Ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων διευθυντικής αυθαιρεσίας στο ΕΣΥ με κατάργηση του καθεστώτος μονοπρόσωπης διοίκησης των κλινικών και τμημάτων. Συλλογική διοίκηση από το συμβούλιο του τμήματος με συμμετοχή όλων των ειδικευμένων (και των ειδικευόμενων με συμβουλευτική ψήφο). Ο συντονιστής του τμήματος να εκλέγεται από το Συμβούλιο του τμήματος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, καθαρά συντονιστικές, περιορισμένη θητεία και υποχρεωτική υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου. Αυτόματη χρονοεξέλιξη - αποδέσμευση μισθού – βαθμού. Άμεσα, κατάργηση της βαθμίδας του αν. διευθυντή (που ούτως ή άλλως δεν είναι οργανική βαθμίδα) με αυτόματη προαγωγή στη βαθμίδα του διευθυντή όλων των σημερινών αναπληρωτών. Τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αναβάθμιση να δοθούν από πρόσθετο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, και όχι να αφαιρεθούν από τις άλλες βαθμίδες. Από δω και πέρα, το καθεστώς ατομικής εξέλιξης από Α΄σε διευθυντή να είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει σήμερα για την εξέλιξη από Α΄σε αναπληρωτή. Δικαίωμα (προαιρετικό) απαλλαγής από την υποχρέωση εφημέρευσης για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ άνω των 60 ετών.
5. Ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων: κατά το τελευταίο έτος της ειδικότητας ο ειδικευόμενος να μπορεί να αναλαμβάνει αυτοτελώς την ιατρική κάλυψη του βασικού κορμού της ειδικότητάς του (εξωτερικά ιατρεία, επεμβατικές πράξεις, χειρουργεία, κλπ). Η εκπαιδευτική δραστηριότητα μιας κλινικής να αξιολογείται με βάση αυτό το κριτήριο. Κάλυψη της συμμετοχής ειδικευόμενων και ειδικών σε εκπαιδευτικά συνέδρια, σεμινάρια, κλπ με έξοδα του υπουργείου.
6. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά. Ανθρώπινες συντάξεις σε όλους τους γιατρούς, εξομοίωση προς τα πάνω των νέων με τους παλιούς ασφαλισμένους. Αναγνώριση του εφημεριακού χρόνου σαν αυντάξιμου για όσους το επιθυμούν, προαιρετική τεκμηρίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 55 έτη ηλικίας.
B. Συνεργός στην πολιτική της λιτότητας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για οικονομική ασφυξία και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι ένα τμήμα του νοσοκομειακού σώματος που θησαυρίζει από την παραοικονομία, αδιαφορεί για τον μισθολογικό εξευτελισμό και εκφράζεται τόσο στους μηχανισμούς οργάνωσης και διοίκησης του ΕΣΥ όσο και στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που κυβερνά τις τύχες του νοσοκομειακού κινήματος. Αποκορύφωμα αυτής της διάσπασης του νοσοκομειακού κινήματος είναι η απόπειρα υπογραφής αυτής της κλαδικής σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας που διαιωνίζει το καθεστώς της παραοικονομίας και συνυπογράφει ένα μισθολόγιο πείνας.
Οι γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα καταδίκασαν την πραξικοπηματική λογική της πλειοψηφίας της ΕΓ. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση χρειάζεται μια ριζική δημοκρατική τομή. Προτείνουμε την απόσυρση της ΕΓ από την διαπραγμάτευση με το Υπουργείο και την καταγγελία της πρότασης – κοροϊδίας του Αβραμόπουλου.
Προτείνουμε συγκρότηση αντιπροσωπευτικής διαπραγματευτικής ομάδας στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων.
Προτείνουμε εισήγηση στις τοπικές ενώσεις και στα νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά και συγκρότηση Πανελλαδικού Σώματος για την διοργάνωση και τον συντονισμό κινητοποιήσεων και την ανανέωση του με αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους συνελεύσεων.